Kılıçdaroğlu: İstanbul seçiminde rakibimiz artık YSK’dir

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Ben Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) güvenmiyorum. İstanbul seçiminde bizim rakibimiz artık YSK’dir. YSK, milletin iradesine darbe yapmıştır.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox Tv’de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Samsun’a gitmek üzere yola çıktığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün daha önce İstanbul’a geldiğinde, Çanakkale’yi geçip Dolmabahçe’nin önünde demirleyen gemileri gördüğünde “geldikleri gibi giderler” dediğini aktardı.

Atatürk’ün 100 yıl önce bugün Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket ettiğini, bunun Türkiye ve dünya tarihi için çok anlamlı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün bütün egemen güçlere karşı mazlum bir milletin mücadelesini başlattığını söyledi.

“Bugün konuşuyorsak, bayrağımızın altında onurla yaşıyorsak, minarelerden 5 vakit ezan okunuyorsa Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının sayesindedir.” diyen Kılıçdaroğlu, milletin, yaşlısı, genci, çoluğu, çocuğu, kadını, erkeğiyle ortak bir mücadele yürüterek, olağanüstü bir başarı elde edip cumhuriyeti kurduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bütün İslam dünyasına örnek olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyeti kurduktan sonra bütün İslam dünyasının cumhuriyete geçtiğine dikkati çekti.

Türkiye’nin bütün mazlum milletlere örnek olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Cezayir’de Fransızlara karşı mücadele edilirken, Cezayirli milli kurtuluşçuların üzerinde Gazi Mustafa Kemal’in fotoğrafının bulunduğu elbiselerin olduğunu ifade etti.

“19 Mayıs’ın 100. yılı etkinlikleri kapsamında ne yapacaksınız?” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, bu akşam Bakırköy’de Sunay Akın’ın 19 Mayıs ile ilgili sunuşuna katılacağını, 19 Mayıs’ta da çeşitli etkinliklerde yer alacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Biz 19 Mayıs’ı, 16 Mayıs’ı, 23 Nisan’ı, 29 Ekim’i, milli günleri böyle zevkle heyecanla kutlamak istiyoruz.” diye konuştu.

“Hiçbir hukuki gerekçe yok”
“İstanbul seçiminde aynı zarfa konulan 4 oydan 1’inin geçersiz sayılmasını ve seçimin iptal edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunun yöneltildiği Kılıçdaroğlu, seçmen, sandık, sandık kurulu aynıyken 4 oydan 1’inin iptal edilmesini anlayamadığını söyledi.

“İradesini, vicdanını birine satan, hukukun üstünlüğüne inanmayan” bir kişinin böyle bir karar verebileceğine işaret eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Aklı, mantığı, vicdanı olan, insana saygı duyan, inancı olan bir insan buna ‘evet’ diyemez. Hiçbir hukuki gerekçe yok. Hangi gerekçe olacak? Yazmadılar gerekçeyi, şimdi yazıyorlar. Ben de biliyorum o gerekçelerin nerelerde yazıldığını. 7 kişi oturup kendileri gerekçe yazmıyorlar. Bir yerlerden birileri, başka yerlerden, mahfillerden kim onlara ‘öyle oy kullanacaksınız’ diye talimat verdiyse, aynı talimatı veren kişi ya da gruplar ‘gerekçeyi şöyle yazacaksınız’ diyor. Onların gerekçeleri ne olacak Allah aşkına? Bana şunu anlatabiliyorlar mı? ‘Evet, büyükşehir belediye başkanlığı oylarını iptal ettik, şu gerekçeyle iptal ettik. Diğerlerini iptal etmedik, şu gerekçeyle iptal etmedik.’ Bunu açıklayacaklar mı? Uygulama akla, hukuka, vicdana, ahlaka aykırı bir uygulama. Bunun neresi doğru Allah aşkına?”

Seçim iptalinin, “iradesini, aklını, vicdanını bir yerlere kiralamış kişilerin aldıkları talimatla yaptığı bir uygulama” olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Bunun akılla, mantıkla, hukukla, hukukun üstünlüğüyle, yargıçlıkla hiçbir ilgisi yok. Bunlar vicdanlarını kararttılar, 7 kişi gittiler, ‘iptal ediyoruz’ dediler.” ifadelerini kullandı.

“Uzmanlık alanımız ahlaktır”
“Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in İstanbul seçiminin iptaline ret oyu verdiğinin” hatırlatıldığı Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Önemli tabii. 4 üye ‘Bu kadar da olmaz, tamam bir şeyler söylüyorsunuz falan ama bu kadar hukuksuzluk, haksızlık olmaz.’ demiştir. Belki vicdanı rahatsız. Yargıç oldukları için Anadolu’da bir söz vardır ‘kör gözün kör parmağına’ derler ya ‘Tamam bir şey yapalım ama bu kadar da olmaz.’ deyip herhalde reddetmiştir. Ben Yüksek Seçim Kuruluna güvenmiyorum. İstanbul seçiminde bizim rakibimiz artık YSK’dir. YSK, milletin iradesine darbe yapmıştır. YSK, 16 milyon İstanbulluya ‘Ben, senin oyunu kabul etmiyorum, ta ki bana talimat verenin arzusu yerine gelinceye kadar ben bunu sürdüreceğim.’ demiştir.”

“23 Haziran’da ne olacak?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Kazanacağız. 23 Haziran’da göreceksiniz, herkes söylüyor zaten ‘çok güzel şeyler olacak’ diye. 23 Haziran’da sandığa gideceğiz, oyumuzu kullanacağız, sandıklara sahip çıkacağız. Hiç kimsenin en ufak bir endişesi olmasın. Ben, İstanbulluların vicdanının rahatsız olduğunu görüyorum, hissediyorum.” dedi.

Kılıçdaroğlu, “İstanbul’da oylar çalındı mı?” sorusuna “Bizim uzmanlık alanımız ahlaktır, vicdandır, merhamettir, hukukun üstünlüğüdür, adalettir. Onların uzmanlık alanı ise çalmaktır ve hırsızlıktır.” yanıtını verdi.

“Seçmen listeleri konusunda endişeye kapılmasınlar”
Kılıçdaroğlu, daha önce sandığa gitmeyen seçmeleri, bu kez zorla sandığa götüreceklerini ve bir mağduriyeti gidereceklerini belirtti.

Sosyal medya üzerinden gelen “İktidar, İstanbul’u nasıl teslim edecek?” yönündeki bir soru üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’nun daha önce mazbatasını aldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Hiç endişe etmesin, İstanbul’u İstanbullular teslim alacak. Ekrem Bey mazbatasını nasıl aldı? İstanbul Büyükşehir Belediyesinin önüne 10 binler geldi değil mi? Gitti mazbatasını aldı. Aynı şey olacak. Yine Ekrem Bey gidecek, binlerce kişiyle mazbatasını alacak, görevinin başına geçecek. Hiç kimse ‘acaba mazbatayı verirler mi, vermezler mi?’ diye endişe etmesin. Bizim üstümüze düşen bir görev var, sandığa gideceğiz ve oyumuzu kullanacağız. Gerisini bize bırakın. Bütün milletvekillerimiz orada olacak. Bütün sandıklarda görevlimiz olacak. Seçmen listeleri konusunda endişeye kapılmasınlar. Hepsi tek tek kontrol ediliyor.”

Erken seçim isteyip istemeyecekleri yönündeki bir soruya Kılıçdaroğlu, “Niye erken seçim olsun? Biz istemiyoruz erken seçim. Yaptığımız seçim, İstanbul Belediye Başkanlığı seçimi. Yani Ekrem Bey’i tekrar seçeceğiz, gelip koltuğuna oturacak. Eğer bir insan vicdan sahibi ise bir kişinin elinden hakkı zorla alınmışsa o hakkı ona teslim etmek, yani kul hakkı yiyene karşı direnmek hepimizin ortak görevidir, bunun siyasi partilerle ilgisi yoktur. Bu bir vicdan olayıdır.” yanıtını verdi.

Sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının seçileceğini tekrarlayan Kılıçdaroğlu, “Neden erken seçim istemiyoruz? Biz Türkiye’nin çıkarlarını savunan bir partiyiz. Sabah seçim, öğle seçim, akşam seçim. Peki bu ekonomiye nasıl eğilinecek, asıl onun üzerinde durulması lazım. Şimdi biz de kalkıp arkasından seçim, bir daha seçim, bir kazandık tekrar seçim. Bunun adı fırsatçılıktır, biz fırsatçı bir parti değiliz. Zamanı, yeri gelir, seçim yapılır.” diye konuştu.

Çubuk’taki saldırı
Çubuk’ta kendisine yapılan saldırıyla gazetecilerin saldırıya uğraması sorulan Kılıçdaroğlu, “İnsan olarak, hiç bir canlıyı linç ederek öldüremeyiz. Bu arı da olur, kuş da olur, Allah’ın yarattığı bir varlığı, siz kalkıp linç edeceksiniz.” dedi.

Hem kendisine hem de gazetecilere saldıranların serbest bırakıldığı hatırlatılarak, Çubuk’ta yaşananları nasıl yorumladığının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Bir tezgah olduğu belliydi, onu görüyorduk orada. Türkiye adına acı bir olay. Beni asıl üzen, bir şehit cenazesinde bunların olmasıdır. Şehit cenazesini doğru dürüst kıldırmadılar, helalliği doğru dürüst istetmediler. Yapanlar kim? Bunlar. Aynı saldırıyı Şavşat’tan Ardanuş’a giderken PKK yapmıştı bana. Burada da benzer bir olay var, kesinlikle planlı. Ben Akkuzulu köyünde yaşayan vatandaşlarımı hiçbir zaman suçlamadım. Bazı insanlar var ki tahrik edildiler, ele başları belli biz de onları tespit ettik. Önümüzdeki günlerde daha farklı görüntüler de ortaya çıkacak. Savcı falan hepsi hikaye. Savcı olayı soruşturmaz. Biz, bütün ayrıntıları ortaya çıkardık, çıkarmaya devam ediyoruz. Linç girişiminde bulunanlar serbest bırakıldı. Siyasi talimat olmazsa serbest bırakılmaz zaten mümkün değil. Talimat alınmıştır. O talimatın gereğidir.”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Korkmadınız mı? bağıranlar vardı, taş atanlar vardı.” sorusu üzerine, “Ben, inançlı bir insanım. Allah’ın verdiği bir can var, gidecekse gider zaten. Üç beş tane çapulcudan mı korkacağım? Ellerine silah alıp ateş etseler ne olacak? Benim görevim, bütün bu saldırılara karşı onuruyla namusuyla dimdik, kararlı durmaktır. Telaşa kapılma falan yok. ‘Üç beş tane çapulcu geldi saldırdı’ diye biz geri adam mı atacağız? Hayır. Orada bir tezgahın olduğu belliydi. Evet ben bütün bunların hepsini yaşadım ama bir milim dahi geri adım atmayacağım inandığım yoldan.” diye konuştu.

Gerilim değil, huzur istediklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, gerilimi yapanların iktidar sahipleri olduğunu söyledi. Bu gerilimlerden en büyük zararı vatandaşın çektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Ne zaman ki iktidar sahipleri, iktidardan gittiklerinin görüldüğünü anlıyorlarsa gerilim yaratıyorlar, suikast düzenliyorlar, başka şeyler yapıyorlar. Bu tırmanır mı? Beni endişelendiren konu budur.” dedi.

“Saadet Partisi’ne bağışta bulundum”
Bunun bir FETÖ taktiği olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Fettah Tamince bir numaralı FETÖ’cüdür. 17-25’ten sonra Pensilvanya’ya gitmiştir, Zaman gazetesinin hisselerini satın almıştır. Fettah Tamince kimin yanındadır? Devlet protokolündedir, Erdoğan’ın yanındadır.” iddiasında bulundu.

FETÖ yaftası altında iktidara rakip olanlarla mücadele edildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, delil olmadan insanların içeri atıldığını savundu.

“Genel merkezleri ellerinden alınan Saadet Partisi’ne ve Ekrem İmamoğlu’nun kampanyasına bağışta bulundunuz mu?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Saadet Partisinin genel merkez sorununun çözümü için bir bağışta da ben bulundum. Ekrem İmamoğlu’nun kampanyası için de bulundum.” yanıtını verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kemal Kılıçdaroğlu, bugün akşam İstanbul’da çeşitli etkinliklere katılacağını da belirterek, 19 Mayıs’ta ise Samsun’da olacağını bildirdi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.