UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yürütme Süreci Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti

UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehir” olarak kabul edilerek dünyada 180, alanında ise 37 şehirden biri olan Kütahya’da “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yürütme Süreci Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı başvuru ve kabul sürecinden bugüne dek yapılan ve yapılması planlanan çalışmaların değerlendirildiği toplantı Kütahya Valisi Dr. Ömer TORAMAN başkanlığında Zafer Kalkınma Ajansında (ZEKA) gerçekleştirildi.

Toplantıda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Kütahya Koordinatörü İskender Cem LEBLEBİCİ, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında “Kentsel Mekanlarda Çini”, “Tasarımları Nesillerle Birleştirmek”, “Çininin Çevre Dostu Sertifikasyonu”, “Ağın Genişletilmesine Katkıda Bulunmak”, “UCNN Sanatçılar Ağı”, “Dil ve Sanatla Kültürel İletişim” başlıklı 3 yerel ve 3 uluslararası olmak üzere 6 proje hazırlandığını ifade etti.

Kentsel Mekanlarda Çini projesi kapsamında her yıl en az 100 eser ile 4 yılda 400 çini Kütahya’da ortak alanlarda sergilenip kayıt altına alınacak.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yürütme Süreci Değerlendirme Toplantısında Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, UNESCO çalışmaları kapsamında Kütahya Belediyesi öncülüğünde Kentsel Gelişme ve Danışmanlık Komitesi’nin oluşturulduğunu açıkladı. Başkan IŞIK; STK, çini sanatçıları ve çini üreticilerinden oluşan komitenin ilk toplantısını 17 Eylül’de gerçekleştireceğini söyledi.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmaları çerçevesinde Kütahya’nın proje yazma konusunda belirlenen iki ülke ve iki şehre teknik destekte bulunacağı konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı Kültür İşleri Genel Müdürlüğü ile irtibat halinde olunduğu kaydedildi.

Vali Dr. Ömer TORAMAN, gerek Avrupa gerek Afrika ülkelerinde yapılacak olan çalışmalara Kütahya’nın fiilen destek vermesi gerektiğini belirtti.

Afrika’nın ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Vali Dr. Ömer TORAMAN, 30 Ekim’den sonra temasa geçilmesi yönünde talimat verdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen “Rekabetçi Sektörler Programı”na “Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi” ve “Yüksek Teknolojili Medikal Ürünler Prototip Üretim ve Uygulama Merkezi” projesiyle başvuruda bulunulduğu; Kütahya’nın TR3 (EGE) bölgesinde başvuruda bulunan tek il olduğu ifade edildi.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmaları kapsamında UNESCO sürecini takip edip gerekli proje ve çalışmaları hayata geçirmek üzere Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda alanında uzman kişilerden oluşan UNESCO birimleri oluşturulacağı açıklandı.

Kütahya Valiliği yeni hizmet binası başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluş binalarında “Kütahya Yaratıcı Şehir” logosuna yer verileceği; logoyu kullanacak çini sanatçıları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının Kentsel Gelişme ve Danışmanlık Komitesi tarafından belirleneceği aktarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçılarının eserleri ile kısa biyografilerinin yer aldığı ve çeşitli dillerde basılan “Kütahya’ya Değer Katanlar” kataloğunun yeni sanatçılar, farklı sanat dalları ve eserlerle basılmasına karar verildi.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Yürütme Süreci Değerlendirme Toplantısı, görüş ve önerilerin paylaşılmasının ardından sona erdi.

Toplantıya; Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Genel Sekreteri Veli OĞUZ, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Başkanı İsmet ÖZOTRAÇ ile ZEKA uzmanları katıldı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.