Lahiti çaktırmadan alın götürün

İddia: “Lahiti çaktırmadan alın götürün” diyen AKP’li belediye başkanı videosu için 1 milyon lira teklif etti

AKP’li Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın lahitte bulunan altınlarla ilgili konuşması sırasında videosunu çeken Mesut Kum adli kişiye görüntüleri yayınlamaması karşılığında 1 milyon lira teklif ettiği iddia edildi. Mesut Kum, savcılığa verdiği ifadesinde, “Başıma her hangi bir şey gelmesi durumunda sebebi Belediye Başkan Halil İbrahim Aşgın’dır. Benim husumetli olduğum kimse yoktur” dedi.

Kum, savcılıkta verdiği ifade, “Ben lahitin çıktığı adreste ikamet ediyorum. Mahalleliden duyduğum kadarıyla bu alanda lahit olduğunu öğrendim.Daha sonra lahitin devletimize geçmesini istediğim için önceden samimi olduğum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’a 03 11 20019 tarihinde durumu aktardım. Aktarırkende görüşmemizin görüntüsünü çektim” dedi.

Olayla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)e bu görüntüleri ulaştırdığı ve şikâyette bulunduğunu kaydeden Kum, ifadesi şöyle:

“Görüntüleri kendisinin lahiti devlete verip vermeyeceğini anlamak için çektim. Ben bu konuda CİMER’e başvuruda bulundum. Benden görüntülerin olduğu CD istediler. Görüntülerde olduğu gibi başkan, ‘Lahiti çaktırmadan toplayın götürün’ şeklinde talimat verdi. Belediye başkanının benden aldığı bilgiler doğrultusunda çalışmalar yaptırıp lahiti bulduğunu düşünüyorum.

Tarihini tam hatırlamamakla birlikte kazı yapıldıktan 1 hafta sonra postanenin önünde bekliyordum. Başkan Halil İbrahim Aşgın, beni görerek konuşmak için çağırdı. Birlikte belediye ye geçtik. ‘Sana bu olayı Sinan mı yaptırdı?’ diye sordu. Bende hayır kendisini tanımıyorum dedim. Bana videoları yayınlamamam karşılığında 1 milyon teklif etti. Ben parayı kabul etmedim. Gerekli soruşturmanın yapılmasını istedim. Başıma her hangi bir şey gelmesi durumunda sebebi Belediye Başkan Halil İbrahim Aşgın’dır. Benim husumetli olduğum kimse yoktur.

Lahitin nasıl bulunduğu, içinden her hangi bir şeyin çıkıp çıkmadığından bir bilgim yoktur. Söyleyeceklerim bundan ibarettir”

Ne olmuştu?
Çorum kent merkezinde belediye ekiplerince yürütülen yol çalışmaları sırasında zeminden yaklaşık 70 santimetre derinlikte lahitte rastlayan işçiler, durumu Çorum Müzesi yetkililerine bildirdi. Polis ekipleriyle bölgeye giden müze uzmanları, lahitin bulunduğu alanda inceleme yaptı. Uzmanlarca gerçekleştirilen kurtarma kazısıyla lahit, bulunduğu alandan çıkarılarak müze bahçesine götürüldü.

Soruşturma başlatıldı.

Belediye işçilerince sürdürülen yol çalışmaları sırasında bulunan Roma dönemine ait 2 bin yıllık lahit ile ilgili yapılan araştırmada işçilerin ‘Koruma Kanununa Muhalefet’ suçunu işledikleri tespit edilerek soruşturma başlatıldı.

İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yaptıkları çalışmada 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle A.K., Y.G.,M.T.,E.O.,N.T. ve A.A. adlı işçilerin ifadeleri alındı. İşçiler ifadelerinde çıkarılan lahitin kapağını açmadıklarını, hemen sorumluları arayıp konu hakkında bilgi verdiklerini belirtti. İşçiler, mezarın içinden değerli bir şeylerin çıkıp çıkmadığından haberdar olmadıklarını dile getirdi. Cumhuriyet Savcılığı’nın olayla ilgili soruşturması ise devam ediyor.

Öte yandan ortaya çıkan bir videoda “Arkadaşların buldukları lahitte altın çıkmış başkanım ne yapalım?” sorusuna, Çorum Belediye Başkanı Halil Aşgın, olduğu ileri sürülen kişinin “Çaktırmadan toplayın götürün” yanıtı verdiği duyuluyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.