Başkan Necip Topuz: Karataş yarının yıldızı olacak

Çevre kirliliğine karşı mücadele ettiklerini söyleyen Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, “Denizlerdeki Atıkların Geri Dönüşüme Kazandırılması ve Hayalet Ağların Temizlenmesi” projesiyle balıkçıların ağlarına takılan geri dönüştürülebilir malzemelerin toplandığını söyledi. Başkan Topuz, tarımdan altyapıya kadar birçok projeyi başarıyla hayata geçirdiklerini belirtti.

Tarım ve balıkçılığı ile her geçen gün gelişen Karataş, Belediye Başkanı Necip Topuz’un deyimiyle ‘Yarının parlayan yıldızı’ konumunda. Türkgün Gazetesi Adana Temsilcisi İbrahim İspaha’nın sorularını yanıtlayan Başkan Necip Topuz, geleceğe yönelik hedeflerini ve projelerini anlattı.

İbrahim İspaha: Bölgenizin ekonomisini ayakta tutan en önemli sektör tarım ve hayvancılık. Tarımsal ve hayvansal faaliyetlerin desteklenmesi yönünde ne gibi çalışmalarınız bulunmakta ?

Başkan Topuz : Karataş’ın kalkınması yönünde halkımızın ve ilçemizin ekonomisini ayakta tutan tarım, balıkçılık ve hayvancılık meslek gruplarının birçok sorunu bulunmakta. Bizler bu sorunlar karşısında belediyemizin imkânlarını kullanarak destek olmaya gayret ediyoruz. Öncelikle denizlerimizde azalan balık popülasyonun arttırılması yönünde yapay resif çalışmaları, tarımın güçlendirilmesi amacı ile zeytincilik ve son olarak da hayvancılığın geliştirilmesi yönünde ıslah çalışmaları ile halkımıza destek vermeye gayret ediyoruz.

Karataş’ın mahallelerinde yer alan üreticilerimizin ne sıkıntılar yaşadığını çok iyi biliyoruz. Bu bağlamda bizler yem konusunda sıkıntı yaşayan hemşehrilerimize destek olmak amacı ile meraların verimlerini yükseltmek ve elde edilen otun kalitesini artırarak destek olmak amacı ile belediye imkânlarımız doğrultusunda temin ettiğimiz katı gübre dağıtıma makinesini kullanılarak mera ıslah çalışmalarına başlayıp üreticilerimize destek veriyoruz. Aldığımız makine ile mera alanları ve verimi düşük belediye arazilerinin veriminin arttırılmasını hedefliyoruz. Mera ıslah çalışmaları ile 250 bin metrekare düşük verimli araziyi ıslah ettik. Hem bölge, hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak projelerimizi devam ettirerek üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.

TURİZM HEDEFLERİ

Göreve başladığınız yıl Milli Parklar’ın işletmesinde bulunan Kumluk ve Tabiat Parkını Karataş Belediyesi tarafından kiralayarak belediyeniz işletmelerine kattınız. Hedefleriniz nedir ?

Kumluk ve Tabiat Parkı’nın Karataş’ın turizminin kalbinin attığı nokta hâline getireceğiz. Belediye işletmesi olarak faaliyet gösteren tesiste Şahin Tepesi Kahvaltı Salonu ve Balık Restoran olarak hizmet verir iken aynı zamanda konaklama yönünde de bungalov evler ile misafirlerimizi ağırlıyoruz.

Oda kahvaltı şeklinde bungalovlarda konaklama imkânı bulunurken, denize sıfır tesisin sahilinde de misafirlerin yararlanma şansı bulunuyor.

Yaz, kış açık olacak tesis aynı zamanda karavan ve çadır konaklamaları ile de misafir kabulü gerçekleştirmekte.

Mevcut bungalovların ilerleyen zamanlarda arttırılması ile bölgenin en önemli turistik dinlenme, konaklama ve eğlence tesisi hâline getirilmesi yönünde çalışmalarımız devam edecek. Ek olarak bölgede çadır ve karavan kamp alanları, su sporları merkezi, eğlence alanları gibi birçok çalışmanın hazırlığını yapıyoruz. Bölgenin en gözde işletmesi olarak ilerleyen süreçlerde halkımız bu tesisten yararlanabilecek.

Türkiyenin hatta dünyanın en büyük projeleri arasında yer alan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ve Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projeleri bölgenizde gerçekleştirilmekte. Burada sizin rolünüz ve projede yapılacak çalışmalar nelerdir ?

Belediyemiz bu iki projeye de hisse ortağıdır. Seracılık Organize Sanayi Bölgesi Projesi ilçemiz Bebeli Mahallesi’nde planlanırken Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi ise Adalı Mahallemizde planlanmaktadır.

Belediyemiz bu iki projelerde %6 hisse ortağı olarak yer almaktadır.

Tarım Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilecek projede topraksız tarım uygulamaları gerçekleştirilecek. Tesis içerisinde işleme, paketleme ve muhafaza alanları yer alacak.

Yapılması planlanan Su Ürünleri OSB ile bölgemizde üretim, istihdam ve katma değer desteklenmiş olacaktır. 6.500 dekar verimsiz alanda kurulacak olan tesis en az 250 su ürünleri mühendisi olmak üzere yaklaşık 3.000 kişiye istihdam sunacak olup, 35.000 ton kapasite ile 2,5 milyar üretim kapasitesi ile katkı sağlayacaktır.

Çocukların eğitimleri kapsamında her türlü desteği vermek için mücadele ediyoruz. Geleceğimize yapılacak en güzel yatırım çocuklarımızın eğitimi. Bu anlamda bizler Karataş Belediyesi olarak verdiğimiz sözü yerine getirerek ilçemize 4 adet Robotik Kodlama sınıfı kazandırılmasının haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Yeni neslin bilişimdeki eğitim altyapısının güçlendirilmesine katkı sunması ümidi ile halkımıza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Çipura, levrek, karides, kerevit, sazan, tilapya, kefal ve akvaryum balıkları gibi birçok türün yetiştiriciliği yapılacak tesiste her bir havuz 25 dekar alanı kapsayacaktır. Ayrıca OSB de kurulacak 254 tesis ile her bir işletme 135 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirebilecek.

Planlanan projenin hayata geçirilmesi yönünde çalışmaları önem ile takip eden, Karataş’ımıza katma değer ile üretim ve istihdam sağlayacak Su Ürünleri OSB için desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bölge milletvekillerimize ve Adana Valiliğimize Karataş ilçemiz ve Karataşlı hemşehrilerimiz adına teşekkür ederiz.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Karada verdiğiniz temizlik mücadelesini denizde de sürdürme gayretiniz bulunmakta. Halihazırda bir projeniz onaylanmış. Projenin içeriği nedir?

Çevre temizliğine önem veriyoruz. Karataş Belediyesi tarafından hazırlanan proje %100 hibe olarak TBB tarafından düzenlenen yarışmada ödül almıştır. Projemizin ismi “Denizlerdeki Atıkların Geri Dönüşüme Kazandırılması ve Hayalet Ağların Temizlenmesi “Proje kapsamında balıkçılarımızın ağlarında çıkan geri dönüştürülebilir malzemelerin toplanarak denizlerimizin korunmasını sağlayacak ayrıca denizlerimizde terk edilmiş balıkçı ağlarının temizlenerek canlılığı tehdit etmesi engellenecektir. Türkiye’de ilk olacak proje belediyemizce faaliyete geçirilecek. Projenin pilot bölge olarak Karataş’ta uygulanması sonrası tüm kıyılarımızda ve dünyaya yayılması yönünde çalışma yapılması planlamaktayız.

İlçemizin hassas problemleri arasında yer alan sokak hayvanları problemine etki edecek bu çalışma için hazırlıklarımız devam ediyor. Tesis çevresinin tel ile çevrilmesi, konteyner bakım odaları kurulması işlemleri tamamlandı. Yakın zamanda da eksiklerimizi gidererek Adana Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kısırlaştırma işlemlerine başlanılacaktır.

EĞİTİME KATKI

İlçenizde uzun yıllardır kütüphane bulunmamakta. Ancak siz bu durum üzerine çaba sarf ederek ilçeye 1 kütüphane kazandırmışsınız?

Kapsamı genişletilecek mi bununla ilgili programınız nedir? Karataş Belediyesi olarak eğitim konusuna gösterdiğimiz hassasiyeti her noktada dile getirmekteyiz. İlçemizin eğitim planlamasına katkı sunmak amacı ve kütüphane kültürünün tekrar canlandırılması yönünde yapımı tamamlanan Halk Kütüphanemizin açılışını gerçekleştirmenin mutluluğunu birlikte yaşıyoruz. Kütüphanemizin şu an 20.000 kitap kapasitesi bulunmakta. İlerleyen süreçlerde inanıyorum ki çok daha kapsamlı bir kütüphane kazandırılması yönünde çalışmalarımızı tamamlayacak ve Karataş’ımıza yepyeni bir kütüphane kazandıracağız. Kütüphanemizde vatandaşlarımıza ücretsiz kitap temininde bulunurken aynı zamanda eğitim ve kültürel faaliyetler ile de çalışmalar gerçekleştirilmekte. 2. Halk Kütüphanemiz için de ekibimiz çalışmalara başladı. Yakın zamanda 2. kütüphanemizin de açılışını yapacağız inşallah.

Balıkçılık sektörü de karataş’ın ekonomisini kalkındıran en büyük istihdam alanı. Bu sektöre yönelik de balıkçıların sürekli yanındasınız. Balıkçıların ihtiyaçlarına yönelik liman ile ilgili ne gibi bir çalışma planı bulunmakta?

Akdeniz’in en geniş filo kapasitesine sahip ilçemizde mevcut liman balıkçılarımıza yetersiz gelmekte . Bu kapsamda bizler de ilgililer ile bu konuyu görüşerek büyütülmesi yönünde taleplerimizi ilettik. Proje hazırlanmış ve en kısa sürede hayata geçirileceğine inanıyorum. Proje kapsamında limanın mevcut yapısı nerede ise iki katı daha faza büyüyecek. Tarım ve su ürünleri kapasitesi göz önünde bulundurularak ilçemizde gelişen üretim potansiyeli değerlendirilerek limanın genişletilmesi elzem olmuştur. Bu yönde bizler de gerekli girişimlerimizi yaptık ve inanıyorum ki en kısa sürede proje faaliyete geçirilerek bölgenin gelişimine katkı sunacak çalışmalar noktalanacaktır.

ARAÇLAR HALKIN ARACI

Belediyeniz hizmet araçları ile ilgili araç filo kapasitesi genişletilmiş. Bu konuda çalışmalarınız ne durumdadır?

Belediyemizin hizmet vermesi için araç ihtiyacımız bulunduğu göz önünde bulundurularak, belediyemize ve halkımızın hizmetine yepyeni araçlar kazandırdık. Yeni araçlarımız ile ilçe halkımızın taleplerinin en hızlı şekilde çözümlenmesi sağlanacağı gibi, çalışmalarımızın da aktif ve kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılacaktır. Bu araçlar halkımızın aracıdır. Halkımızın talepleri doğrultusunda verilecek hizmetlerin yerine getirilmesi amacı ile belediye öz kaynakları ve girişimlerimiz ile belediyemize 1 adet binek araç, 1 adet platform aracı, 1 adet pikap, 1 adet cenaze nakil aracı, 1 adet çöp kamyonu, 1 adet tır, 2 adet kamyon, 1 adet traktör, 1 adet kepçe ile toplamda 10 aracımızın Karataş Belediyemize ve halkımıza hayırlı olmasını dilerim.

Sosyal sorumluluk projelerine önem veriyorsunuz. Bu kapsamda belediye olarak herhangi bir faaliyet planlaması bulunmakta mıdır ?

Karataş Belediyesi ve gönüllü doğa tutkunları Türkiye’nin en büyük sahillerinden birine sahip Akyatan sahilinde plastik, cam, metal, naylon ve balık ağları gibi atıkları toplayarak temizlik çalışması gerçekleştirdik.

Canlıların değil çöplerin neslini tüketelim! sloganı ile sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler de etkinliğe katılım gösterdi. Toplanan atıkların denizlerden akıntılar yolu ile geldiği ve nehirlerin de denizlerimize taşıdığı atıkların sahillerimizde olduğu görüldü.

Bölgemizde plastik kirliliğinin her geçen gün artması nedeni ile birçok canlı yaşamını yitirmekte. Dolayısı ile bu kirlilikten etkilenen canlıların yanı sıra onları tüketen bizlerin de sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Akyatan sahillerimizde yer alan bu atıkların bir kısmı Lübnan, İsrail, Mısır, Kıbrıs ve daha farklı birçok ülkenin atığını barındırmakta. Bizler atıklar ile mücadele çalışmaları kapsamında etkinlikler ile farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Etkinliklerimizin yanı sıra sahillerimizi, denizimizi kullanan vatandaşlarımızın da daha duyarlı olmasını rica ediyoruz. Bugünkü temizlik etkinliği kapsamında 400 Kg atık temizliği gerçekleştirdik. Etkinliğe destek veren gönüllülerimize teşekkürlerimizi sunuyor ve vatandaşlarımızı doğaya karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. “dedi.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

Göreve geldiğiniz günden bu yana ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştiriyorsunuz…

Bölgenin en önemli gelir kaynakları arasında yer alan çiftçiliğin desteklenmesi, vatandaşlarımızın kendi ekonomilerini oluşturmaları ve daha yeşil bir Karataş arzusu ile hemşehrilerimize ücretsiz zeytin fidanları dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 2019 yılında 10.000 ve 2020 yılında 12.000 ağacı toprak ile buluşturduk. Bu sayıyı bu yıl 50.000’e çıkararak ilçemizde fidanların toprakla buluşmasını sağladık. Bölgemizde sadece zeytin fidanı değil aynı zamanda palmiye ekimi ve turunç dağıtımı da gerçekleştirerek ilçemizi ağaçlandırıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda ilçe halkımıza zeytin ve turunç dağıtımı gerçekleştirilirken, bu yıl zeytin ve turuncun yanında dut, ceviz ve defne ağaçlarını da halkımıza ücretsiz olarak dağıtmaya devam ediyoruz. Bu ağaçlara ek olarak yine ilçe halkımıza dağıtılacak 25.000 harnup fidanının da siparişi verildi. Önümüzdeki yıl ise yaklaşık 40.000 ağaç dağıtmayı hedefliyoruz. İnanıyorum ki ağaçlandırma çalışmaları yakın zamanda ilçede gözle görülür düzeyde meyve vermeye başlayacaktır.

İlçenizde çocuk oyun parkları yapımı gerçekleştiriyor musunuz ?

Karataş’ın gelişimi yönünde bizler çaba sarf ederken mahallelerimizin de talepleri üzerine birçok noktaya çocuk oyun parkları yapımı gerçekleştirdik. Pandemi süreci bize gösterdi ki sosyal alanları kullanan çocukların gelişimine katkı sağlamak daha fazla önem arz etmeye başladı. Bu yönde ilçe merkezinden başlanarak birçok mahallemizin talebini yerine getirerek çocuk oyun parkları yapımını tamamladık. Yapımı devam eden ve plana alınan park çalışmaları da olacak ileride. Tüm çocuklarımız gülsün diye çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.