Üretken ve çalışkan Etimesgut

Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, seçimlerden önce vatandaşa vadedip yerine getirdikleri proje ve hizmetleri Türkgün’e verdiği söyleşide anlattı.

Bahadır Çoban / TÜRKGÜN

BAŞKENTTEKİ MHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI KONUŞUYOR

Engelli bireylere, kadın ve emeklilere yönelik projelerden gençlerin gelişimini destekleyen eğitim, spor ve sosyal faaliyetlere kadar birçok hizmeti öz kaynaklarla ve borçsuz olarak yerine getirdiklerini ifade eden Başkan Demirel, pandemi sürecinde Etimesgut esnafını ve dar gelirli vatandaşları yalnız bırakmadıklarını kaydederek yapılan yardım çalışmalarından bahsetti.

Türk tarihindeki dönüm noktalarının ve büyük şahsiyetlerin heykel, görsel ve tarihi vesikalarla tanıtıldığı, bünyesinde müze alanı ve parkın yanı sıra konferans salonu, kütüphane, Türk Otağı gibi faaliyet alanları barındıran “Türk Tarih Müzesi ve Parkı” projesini gazetemize anlatan Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, “Türk Tarih Müzemiz ilkokul çağındaki bir çocuğa da, lise ve üniversite eğitimi gören gencimize de, tarihi araştırma yapan akademisyenlerimize de kaynaklık edecek çok kapsamlı bir çalışmadır” diye konuştu. Başkan Demirel, gazetemizden Bahadır Çoban’a konuştu.

Seçimlerden önce vadettiğiniz projelerin ne kadarını gerçekleştirdiniz?

15 yaşam, 14 eğitim, 9 spor, 8 sağlık ve sosyal tesis, 6 kapalı yüzme havuzu, 5 emekli dinlenme evi, 5 kreş, 2 meydan, 3 kütüphane ve müze ile 3 buçuk milyon metrekare yeşil alan, 1 milyon metrekare orman, Türkiye’ye örnek Engelsiz Yaşam Merkezi, Türk Tarih Müzesi ve Parkı, Kent Konseyi, müftülük ve emniyet müdürlüğü binaları ve camiler inşa ettik. Yatırımlarımızı projelendirirken Türk tarihine, kültürüne, sanatına ve tarzına uygun olmasına özen gösterdik, bu tesislere Türklüğün sembol isimlerinin verilmesini tercih ettik. Tüm bu hizmet ve yatırımları da borçlanmadan, öz kaynaklarımızla hayata geçirdik. Belediye hizmet ve yatırımlarında kılı kırk yaran, harcadığı her kuruşun hesabını verebilen bir yönetim anlayışı sergiliyoruz.

“ESNAF YALNIZ BIRAKILMADI”

Salgından etkilenen esnafa ne tür yardım ve kolaylıklar sağlandı?

Bu zor süreçte esnafımızı yalnız bırakamazdık. Belediye Meclisimizi hemen olağanüstü toplantıya çağırdık. Türkiye’de yerel yönetimlerde bir ilke imza attık; esnafımıza 1200 TL’lik nakdi yardıma imkân sağlayan başkanlık yazısını meclisimize indirdik, kararımızı aldık ve esnafımıza nakdi yardım vermeye başladık.

Bunun için 10 milyonluk bir bütçe ayırdık. Ödeme yaptığımız esnaf sayısı 4 bini aştı, başvuru ve değerlendirme süreçleri 15 Haziran’a kadar devam edecek. Pandemide kapalı olan belediye işletmelerinden kira almadık, diğer belediye kiracılarının kiralarında da faaliyet durumlarına göre yüzde 90’la yüzde 40 arasında indirim yaptık. Böylece esnafa bu süreçte rahat bir nefes aldırdık. Türkiye’deki diğer yerel yönetimlere örnek olan bir adım daha attık; küçük esnafımızın menfaatlerini korumak için zincir marketlerin ilçemizde yeni şube açmasına müsaade etmiyoruz, aktüel ürün adı altında faaliyet alanının dışında ürün satışlarını da yasakladık. Bu durum küçük esnafa olumlu yansıdı.

“VATANDAŞIN SIKINTISINA ORTAK OLDUK”

Dar gelirli vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiğiniz yardım projelerinden de bahseder misiniz?

Pandemi süreciyle vatandaşlarımızın mağdur olmaması için sosyal yardımlara ağırlık verdik. Yerinde tespit ederek belirlenen 5 bin aileye gıda paketi ulaştırdık, çölyak hastaları için de içerisinde glutensiz gıdalardan oluşan destek paketlerimizi ulaştırdık. 4 bin 500 ihtiyaç sahibimize eti-kart vererek mutfak masraflarına destek oluyoruz. 365 gün ihtiyaç sahibi 1500 vatandaşımıza aşevimizden sıcak yemek ulaştırıyoruz. İnsanımızın ekmek sıkıntısı çekmemesi için Halk Ekmek Fabrikamız, 40 personel 3 vardiya şeklinde 24 saat üretim yaptı.

Fabrikamızda günlük ihtiyaca göre 100 bin ekmek üretildi, ilçemizde muhtelif 80 ekmek bayisi aracılığıyla hemşehrilerimize ulaştırıldı. Yaşı ilerlemiş olan ve kronik rahatsızlığı bulunan hemşehrilerimize yönelik hizmetlerin daha etkin ve aksamadan ulaştırılması amacıyla Etimesgut Belediyesi Ata’sına Hizmet Birimi’ni (EtiATA) oluşturduk.

“EĞİTİM, SPOR VE SOSYAL FAALİYET ALANLARI…”

Özellikle yeni kuşakların ihtiyaç duyduğu eğitim, spor faaliyetlerine ve vatandaşların mesleki becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalara sağladığınız katkılar nelerdir?

15 bin gencimizin üye olduğu Ankara’nın en güzel kütüphanelerinden biri olan Halk Kütüphanesi’ni kurduk. İlçemize gençlerimizin de yararlandığı kapalı yüzme havuzları, spor merkezleri, yaşam merkezleri kazandırdık. Gençlerimizin sporla kötü alışkanlıklardan uzak durmasına ve kendilerini geliştirmelerine imkân sağlayan Gelişim Spor Kulübü’müzü hayata geçirdik. Futbol, basketbol, yüzme, masa tenisi, karate, kick boks, judo alanlarında şampiyon sporcular yetiştiriyoruz. Kent konseyi bünyesinde Gençlik Meclisimiz faaliyet gösteriyor. Gençlerimizi bu meclis sayesinde yönetimde söz sahibi yapıyoruz.

Vatandaşlarımızın mesleki becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar noktasına gelirsek bu konuda da yine Türkiye’ye örnek uygulamalarımız var. Kısa adı etiSEM olan Etimesgut Belediyesi Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkezi’ni 2012 yılında hayata geçirdik. 13 etiSEM biriminde bugüne kadar 50 bini aşkın hemşehrimize ücretsiz meslek ve beceri eğitimi verdik, yüzlerce hobi kursları açtık.

“DEVLET BAHÇELİ EĞİTİM YAŞAM VE SPOR MERKEZİ”

Belediye Meclisimizden oy birliğiyle aldığımız kararla Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli Bey’in ismini verdiğimiz merkezimizi 2019 yılında hizmete açtık. Hayatın her alanına dokunan, hemşehrilerimizin yaşam kalitesini artıran bu tesiste 7’den 77’ye toplumun tüm kesimlerinin yararlandığı donatılar yer alıyor.

Bağlıca Mahallesi’nde 60 bin metrekare üzerinde kurulan ve içerisinde 10 ayrı tesisin aldığı merkez yalnız Ankara’nın değil; Türkiye’nin en büyük belediye hizmet yerleşkesidir. Merkezde; kapalı yüzme havuzu, hamam, sauna, spor merkezi, etiSEM binası, 2500 kişilik kapalı spor salonu, sporcu konaklama binası, emekli dinlenme evi, kreş, hanımlar konağı, kütüphane, cami, ampute takımı için idman sahaları, açık basketbol, futbol ve voleybol sahaları hizmet veriyor.

“İSKİTLERDEN CUMHURİYET’E: TÜRK TARİH MÜZESİ VE PARKI”

Türk tarihinin müktesebatını ve önemli şahsiyetlerini tanıtmak için hazırladığınız “Türk Tarih Müzesi ve Parkı” projesinin öyküsü nedir?

Türk Tarih Müzesi ve Parkı, 7’den 77’ye her Türk ferdine şanlı tarihimizi doğru kaynağından, tüm yönleriyle anlatmayı amaçladığımız, dünyada benzeri olmayan, çok önemli bir projedir. İnşaat çalışmalarını tamamladık. Koronavirüs nedeniyle açılış tarihimizi erteliyoruz.

Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nda İskit/ Saka döneminden başlayarak, Göktürk kağan ve hatunlarını, 16 Türk devleti kurucularını, Selçuklu sultanlarını, Osmanlı padişahlarını, Kurtuluş Savaşı komutanlarını, büyük Türk-İslam düşünürlerini, Türk cumhuriyetlerini temsil eden yazar ve düşünürleri ve Cumhuriyet dönemi bilim insanı, şair ve yazarlarını temsil eden heykellerin yanı sıra Ergenekon Destanı, Kürşat ve 40 çerisi, İstanbul’un fethi, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı kompozisyonları yer almaktadır. Ayrıca 3 farklı Atatürk heykeli müzeyi onurlandırmaktadır.

Bunun yanı sıra, ünlü ressam Yaşar Zeynalov’un Ergenekon, 1071 Malazgirt Zaferi, 1453 İstanbul’un fethi ve Kurtuluş Savaşı temalı dev panoramik resimleri, Göktürk dönemine ait Kül Tigin ve Tonyukuk, Uygur dönemine ait Moyun Çor, Terkin ve Dolodoy anıtlarının replikaları, tüm Türk boylarının ifade edildiği Hayat Ağacı, tüm Türk tarihinin yansıtıldığı Türk Tarih Cetveli, Türk dilinin 5 bin yıllık gelişimini anlatan Türk Dili Panosu, ünlü Türk denizcilerinin büstleri, Piri Reis’in dev haritası, Preveze Deniz Savaşı konulu dev resim, Uygur Karız kanallarını, bozkır yaşamını ve İvolga gibi Hun dönemi kentlerini tema alan dev resimler bulunmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak; 40 bin kitaplık kütüphane, 650 kişilik konferans salonu ve çok amaçlı sergi salonu ile Türk Tarih Müzesi, ülkemizin uluslararası arenadaki tanıtımında yer alacak kült bir eser olarak ortaya çıkmıştır. Toplam alanı 6 bin metrekaresi kapalı, 50 bin metrekaresi açık müzemizde şanlı tarihimize ait birçok unsuru bulmak mümkün. Türk Tarih Müzemiz ilkokul çağındaki bir çocuğa da, lise ve üniversite eğitimi gören gencimize de tarihi araştırma yapan akademisyenlerimize de kaynaklık edecek çok kapsamlı bir çalışmadır.

“ENGELLİ BİREYLERE MESLEKİ BECERİ KAZANDIRIYORUZ”

Engelli bireyler için oluşturulan Engelsiz Yaşam Merkezi’nden ne kadar sayıda insan faydalanıyor ve merkezde hangi destek programları uygulanıyor?

Türkiye’nin en kapsamlı, en modern, örnek, engelsiz yaşam merkezini Etimesgut’umuza kazandırdık. Türkiye’de tek, dünyaya örnek olan bu merkezi Bağlıca Mahallemizde, 19 bin metrekare alan üzerine inşa ettik.

Merkezde, engellilerimiz ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştıran birçok donatı hizmet veriyor. 5 bloktan oluşan merkezimizin 2 bloğu özel rehabilitasyon merkezi, 1 blok konaklama merkezi, 1 blok meslek ve beceri merkezi, 1 blok da eğitim ve sosyal hizmet merkezi olarak hizmet vermektedir. Farklı engel gruplarından 400 vatandaşımız bu merkezimizden yaralanmaktadır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.