Gökçeada’da felaket, ada’nın yüzde 60’ı etkilendi

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde gece etkili olan kuvvetli sağanak yağış, sel felaketine neden oldu. Felaketin boyutları günün ilk ışıkları ile birlikte ortaya çıkarken MHP’li Belediye Başkanı Ünal Çetin, ilçede durumun çok kötü olduğunu ve acilen afet bölgesi ilan edilmesini istedi. Başkan Çetin, yaşanan sel felaketinden ilçenin yüzde 60’ının etkilendiğini kaydetti. İlçe Kaymakamı ise zarar gören işyerlerinin dere yatağı üzerine kurulduğunu söyledi. Gökçeada’daki sel felaketinin fotoğraflarında ilginç bir ayrıntı vardı. Sel felaketinden etkilenen otomobillerin çoğunun Bulgaristan ve Romanya plakalı olduğu göze çarptı. Bulgar ve Rumen gençlerinin sıkça Gökçeada’ya sörf yapmaya geldiği biliniyor.

İŞTE BEŞ GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNİ
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, gece yaşanan doğal afetin ayrıntılarını anlattı. Yağışın, gök gürültüsü ve şimşekle birlikte başladığını, 02.30 sıralarında ise çok kuvvetli hale dönüştürdüğünü belirterek “Yağış ilçe genelinde etkili oldu. Ancak yağıştan en çok ilçe merkezi etkilendi. Yaşadığımız tam bir doğal afetti. Can kaybı olamaması sevindirici ancak Gökçeada’da durum çok kötü.

İŞTE GÖKÇEADA’DA SON DURUM
Yağışın şiddetini artırmasından 5-10 dakika sonra dağlardan sular inmeye başladı. İlçe merkezine inen sular çok sayıda araç sürüklenip, zarar gördü. Yine çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı, her yer çamur deryasına döndü. Mahsur kalan vatandaşlar ise kepçe ile buldukları yerden alınıp kurtarıldı. Ancak, Gökçeada’nın kendi başına bu durumun altından kalkması mümkün değil. Yaklaşan bir turizm sezonu var. Özellikle işyerleri kullanılamaz durumda, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bugün bir komisyonla adaya gelip zarar tespitine başlamalı. Acilen yaralar sarılmalı” diye konuştu.

KIZILAY’DAN GÖKÇEADA’YA YARDIM

Yaşanan sel felaketinde çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvanın da telef olduğu öğrenildi. İlçede yaşanan elektrik kesintisi vatandaşların can güvenliği gerekçesiyle devam ediyor.

İŞYERLERİ DERE YATAĞINA YAPILDI
İlçede zarar gören iş yerlerinin önemli bir bölümü merkezde geçen bir dere yatağı üzerine kurulmuş. Söz konusu yapıların yapımı ise 10-15 yıllık süreyi kapsıyor. Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, söz konusu yapıların dere yatağına yapılmamış olması durumunda zararın bu boyutta olamayabileceği yönündeki değerlendirmeye ‘muhtemelen’ karşılığı verdi. Anılan işyerlerinin dere yatağına yapıldığını aktaran Gürel, oluşturulan komisyonun çalışmalarına başladığını aktardı. Gürel, sorumlular hakkında, geriye dönük, hukuki sürecin de işletilebileceğini kaydetti.

İLÇENİN YÜZDE 60’I ETKİLENDİ
Belediye Başkanı Ünal Çetin, son durum ile ilgili hürriyet.com.tr’ye bilgi verdi. Başkan Çetin’in verdiği bilgilere göre, yaşanan afet ilçe genelinin yüzde 60’ın etkiledi. İlk tespitlere göre, yaşanan selden 54 araç, 156 işyeri, 18 ev, çok sayıda bağ-bahçe ve sayısı henüz tespit edilemeyen çok sayıda büyük ve küçük baş hayvan telef oldu. Turizm sezonu öncesi yaşanan sel felaketinin ilçe ekonomisi üzerinde de olumsuz etki yaratmasından endişe ediliyor. Başkan Çetin, acil bir ihtiyaçlarının olmadığını varolan ihtiyacın da ilgili birimlerce karşılandığını ifade ederek, İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü’nden ekiplerin ilçeye ulaştığını, zararın tespiti için komisyonun kurulduğunu belirtti.

GÖKÇEADA’DA 5 VATANDAŞ KURTARILDI
Çanakkale’ye bağlı Gökçeada ilçesin dün gece etkili olan ve 02.30 sularında şiddetlenen yağışın neden olduğu sel ve su baskınları sonrası, 5 vatandaş mahsur kaldıkları araç ve evlerden kurtarıldı. Can kaybının yaşanmadığı yağışlarda müdahale ve iyileştirme çalışmalarında kullanılmak üzere, 2’si vinç, 3’ü arazi aracı, 6’sı iş makinesi, 3’ü kamyon ve minibüs olmak üzere 14 araç ve yeterli sayıda teknik uzman dâhil olmak üzere 38 personel, bugün sabah saatlerinde AFAD koordinasyonuyla Gökçeada’ya gönderildi.
Gökçeada İlçesinde gece boyunca devam eden şiddetli yağışlar sonucunda ilçe merkezinde bazı meskenlerin sular altında kaldığı, ev ve araçlarda mahsur kalan vatandaşların olduğu ihbarları AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ne ulaştı. Ulaşan ihbarlar üzerine Çanakkale İl AFAD’dan bir arama kurtarma ekibi sabah saat 03.00 sularında, UMKE ekipleriyle birlikte Gökçeada’ya ulaştı.

5 VATANDAŞ KURTARILARAK HASTANELERE SEVK EDİLDİ
3’ü araçlarında 2’si evlerinde mahsur kalan 5 vatandaş, TSK ve belediyenin çalışmalarıyla mahsur kaldıkları yerlerden alındı, vatandaşlar hastanede ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Çanakkale İl AFAD ekiplerinin koordinasyonunda DSİ, TEDAŞ, Belediye ve Türk Telekom ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

14 İŞ MAKİNESİ, ARAZİ ARAÇLARI VE TEKNİK UZMANLAR DÂHİL 38 PERSONEL GÖKÇEADA’YA GÖNDERİLDİ
Adada hayatın normale döndürülmesi için gerekli olan ekipman ve teknik personel de bugün sabah saatlerinde AFAD koordinasyonunda Gökçeada’ya gönderildi. 2 vinç, 3 arazi aracı, 5 iş makinesi, 3 kamyon ve minibüs olmak üzere 14 araç ve yeterli sayıda teknik uzman dâhil olmak üzere 38 personel, Gökçeada’ya ulaşarak sabah saatlerinde çalışmalarına başladı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Çanakkale il AFAD hasar tespit ekipleri, bu sabah 08.00’de Gökçeada’ya ulaştıktan hemen sonra hasar tespit çalışmalarına başladı. Hasar tespit çalışmalarıyla şu ana kadar, 50 aracın zarar gördüğü, 100 küçükbaş hayvanın telef olduğu, 100’e yakın ev ve işyerini su bastığı tespit edildi.

GÖKÇEADA’DA SON 40 YILIN EN YOĞUN YAĞIŞI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Gökçeada, ölçümlerin yapılmaya başladığı 1970 yılından bu yana en yoğun yağışı dün gece aldı. Yaklaşık 4 saat içerisinde metrekareye 144.4 kg. yağış düşerken Gökçeada, bu yağışa en yakın miktarı 20 yıl önce,1994 yılında, metrekareye 140.6 kg olarak almıştı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.