Başkan Hüseyin Sözlü: İş sağlığına verilen önem gelişmişliği gösterir

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, iş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye’nin durumunun üzüntü verici olduğunu söyledi.

Ölümlü iş kazaları açısından ilk sırada yer alan yapı sektöründe yüksekte yapılan çalışmaların önemli bir kısmını oluşturan cephe iskelelerinin güvenlik şartlarına uygun olmamasından kaynaklı iş kazalarının önlenebilmesi amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca müteahhitler, şantiye şefi ve iş güvenliği uzmanlarına yönelik ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi’ semineri düzenlendi.

Seminerin açılışında, kürsünün arkasında kurulmuş örnek inşaat iskelesinin önünde konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, iş sağlığının, işveren penceresinden bakıldığında da son derece önemli bir konu olduğunu aktardı. İş sağlığının, işveren penceresinden bakıldığında da son derece önem verilmesi gereken bir konu olduğunu belirten Sözlü, “Milletlerin gelişmişlik derecesi ifade edilirken farklı parametreler kullanılıyor. Refah toplumu tanımı yapılırken kişi başına su, elektrik kullanımı, otomobil sayısı ve kişi başına düşen yol mesafesi gibi kıstaslar kullanılırken, olumsuzlukların azalması da aynı şekilde gelişmişliğin bir göstergesidir.” dedi.

İş kazalarıyla ilgili son dönemde arka arkaya yaşananlara bakıldığında, Türkiye’nin durumunun üzüntü verici noktada olduğunu belirten Başkan Sözlü, “Medeni dünyanın değerlendirmesine giren çok sayıda konu ele alındığında, özellikle trafik kazaları ve iş kazaları konularında, kendimizi ifadede zorluk çekeriz. Türkiye, son 20 yıldan bu yana dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde fakat iş kazalarıyla ilgili sadece yasaları çıkarmak yetmiyor. Uygulayıcının disiplini, iş ahlakı çok önemlidir. Son dönemde Soma’da, Ermenek’te, İstanbul’da Ali Samiyen’in yerine yapılan inşaatta ve Türkiye’nin çok sayıda noktasında meydana gelen iş kazalarına baktığımızda da ders çıkarmamız gerektiği ortada. Çeşitli madenlerde ikişer üçer ölen insanlarımız da var ve bunlar toplumun hafızasında kalmıyor. Türkiye’nin birçok madeninde ölümler yaşanıyor. Uygulayıcı bu manada disiplinini göstermelidir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de altın madenleriyle ilgili araştırma yaparken, iş güvenliği konusundaki yetersizliklerinden dolayı 3 altın madeninin kapalı olduğunu anlatan Hüseyin Sözlü, “Bu madenlerin sahiplerinin özel konumlarından dolayı AB standartlarındaki madenler arasında olmasına rağmen kapalı olduğuna dair iddialar da var. Diğer taraftan da her gün ölümler meydana geliyorsa, burada sıkıntı mevcuttur. Gelişmiş ülkeler arasındaki yerimizi tarif ederken, samimiyetimizi gerçek anlamda ortaya koyduğumuzda sorunu çözebiliriz.” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.