AK Parti hükümetlerinde 4’üncü kabine revizyonu

İçişleri Bakanı Güler, Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın istifası ve bazı bakanların büyükşehir belediye başkanlıklarına aday olmasıyla AK Parti hükümetlerinde 4. kez kabinede revizyon yapıldı.

Yeni revizyonla, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan oldu.

AK Parti tarafından kurulan ilk hükümetten bu yana ilk kabine revizyonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için yapıldı. Siirt’te yenilenen seçimlerin ardından Erdoğan milletvekili seçildi ve hükümette revizyon gerçekleştirildi.

Başbakan Abdullah Gül, 14 Mart 2003’te görevi Erdoğan’a devredip Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenirken, ilk revizyonda Yaşar Yakış ve İmdat Sütlüoğlu ise kabine dışı kaldı.
2 Haziran 2005’te yapılan ikinci revizyonda ise Kadın ve Aileden Sorumlu Bakanı Güldal Akşit, görevini Nimet Çubukçu’ya, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de yerini Mehdi Eker’e bıraktı. Zeki Ergezen de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevini Faruk Nafiz Özak’a devretti.

İŞTE YENİ BAKANLAR:
Başbakan yardımcılığına Emrullah İşler,
Adalet Bakanlığı’na Bekir Bozdağ,
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na Ayşenur İslam,
AB Bakanlığı’na Mevlüt Çavuşoğlu,
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na Fikri Işık,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na İdris Güllüce,
Ekonomi Bakanlığı’na Nihat Zeybekçi,
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na Akif Çağatay Kılıç,
İçişleri Bakanlığı’na Efkan Ala,
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na Lütfü Elvan getirildi

60. Hükümütte 8 bakan kabine dışı kaldı
22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından kurulan 60. Hükümette de bir önceki hükümete göre, dikkati çeken değişiklikler yaşandı. 2 Mayıs 2009’daki revizyonla 8 bakan kabine dışında kalırken, 7 bakanın da görev yeri değişti. Bu revizyonda, Nazım Ekren, Said Yazıcıoğlu, Kürşad Tüzmen, Kemal Unakıtan, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin ve Hilmi Güler Bakanlar Kurulundan ayrılan isimler arasında yer aldı. Egemen Bağış, Ocak 2009’da, Başmüzakereci ve Devlet Bakanı sıfatıyla Bakanlar Kurulu’na katıldı.

12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından 6 Temmuz 2011’de kurulan 61. Hükümette, aralarında Bekir Bozdağ, Fatma Şahin, İdris Naim Şahin, Erdoğan Bayraktar, İsmet Yılmaz ve Suat Kılıç ilk kez görev alırken, 19 eski bakan yerini korudu.

En uzun süre görev yapan Babacan ve Atalay
Beşir Atalay, Ali Babacan, Binali Yıldırım, şimdiye kadar kurulan AK Parti hükümetlerinin tümünde görev alan isimler oldu. Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı sebebiyle koltuğu bırakmasıyla AK Parti hükümetlerinin kesintisiz Bakanlık görevi yapan isimleri Beşir Atalay ve Ali Babacan oldu.

Bugüne kadar 66 isim bakanlık yaptı
19 Kasım 2002’den bu yana devam eden AK Parti iktidarında bugüne kadar bakanlık yapan isimler şöyle:
“Abdullah Gül, Abdullatif Şener, Abdulkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Ali Coşkun, Atilla Koç, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Binali Yıldırım, Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Cevdet Yılmaz, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar, Erkan Mumcu, Ertuğrul Günay, Ertuğrul Yalçınbayır, Fatma Şahin, Faruk Çelik, Faruk Nafiz Özak, Güldal Akşit, İdris Naim Şahin, İmdat Sütlüoğlu, İsmet Yılmaz, Hayati Yazıcı, Hilmi Güler, Hüseyin Çelik, Kürşad Tüzmen, Kemal Unakıtan, Mehmet Şişmek, Mehdi Eker, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Aydın, Mehmet Ali Şahin, Muammer Güler, Murat Başesgioğlu, Mustafa Demir, Nabi Avcı, Nazım Ekren, Nihat Ergün, Nimet Çubukçu (Baş), Osman Pepe, Ömer Çelik, Ömer Dinçer, Recep Akdağ, Sadullah Ergin, Said Yazıcıoğlu, Sami Güçlü, Selma Aliye Kavaf, Suat Kılıç, Taner Yıldız, Vecdi Gönül, Veysel Eroğlu, Yaşar Yakış, Zafer Çağlayan ve Zeki Ergezen. Emrullah İşler, Ayşenur İslam, Mevlüt Çavuşoğlu, Fikri Işık, İdris Güllüce, Nihat Zeybekçi, Akif Çağatay Kılıç, Efkan Ala, Lütfi Elvan.”

Bu arada Seçim Kanunu’ndaki hükümler sebebiyle seçim sürecinde İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanlıklarına Fahri Kasırga, Ahmet Kahraman, Osman Güneş ve Mehmet Habip Soluk geçici olarak atanan isimler oldu.

Yeni Bakanlar Kurulu şöyle:
Başbakan: Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Yardımcısı: Bülent Arınç
Başbakan Yardımcısı: Ali Babacan
Başbakan Yardımcısı: Beşir Atalay
Başbakan Yardımcısı: Emrullah İşler
Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşenur İslam
Avrupa Birliği Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik
Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce
Dışişleri Bakanı: Ahmet Davutoğlu
Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız
Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Mehdi Eker
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Hayati Yazıcı
İçişleri Bakanı: Efkan Ala
Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz
Kültür ve Turizm Bakanı: Ömer Çelik
Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek
Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı
Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı:Lütfi Elvan

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.