İTTİFAKLARA SON RÖTUŞ

Kadir YILDIZ

Cumhur İttifakı’nda Ankara, İzmir ve İstanbul’da, ilçeler dahil adaylar açıklandı. MHP, 51 ilin Burdur, Çanakkale, Çorum ve Kırklareli dışındaki 46’sında adaylarını açıkladı. Zillet ittifakında durum karışık. CHP ile İP arasında paylaşım krizi var. PKK uzantısı HDP ile üç büyükşehirde iş birliğine gidileceği, buna karşılık Adana ve Mersin’in önemli ilçelerinde HDP’ye destek verileceği belirtiliyor.

MHP VE AKPARTİ’NİN CUMHUR İTTİFAKINDAKİ BİRLİK VE BERABERLİĞİ RAKİPLERİNİ KISKANDIRIYOR

5 ilçenin adayı MHP’den

İzmir’de 25 aday açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 ilçede MHP’nin adayının destekleneceğini söyledi. 25 ilçede AK Parti adayları seçime katılırken, Cumhur İttifakı kapsamında MHP adaylarından Aliağa’da Serkan Acar, Çeşme’de Sema Aydın, Dikili’de Buğra Akın, Foça’da Serdar Mersin, Narlıdere’de Süleyman Kocabıyık’ı destekleyecek.

Cumhur İttifakı uyumlu bir şekilde yoluna devam ediyor. CHP-İP ittifakı PKK uzantısı HDP ile ortaklığı ilerletirken, ilçelerde kriz yaşıyor.

CUMHUR İTTİFAKI GÜVEN VERİYOR

Cumhur İttifakında Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere, 30 Büyükşehrin tamamında ortak aday çıkarılacağı kesinleşti. Bunlardan Adana, Mersin ve Manisa’da MHP’nin adayının, kalan Büyükşehir Belediyesinde ise AK Parti’nin adayının desteklenmesi netleşti. AK Parti bugüne kadar Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 25 I Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklarken, Aydın ve Muğla Büyükşehir Belediyesinde ise adaylarını henüz belirlemedi.

MHP Adana, Manisa ve Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını açıkladı. AKP, 51 ilin 50’sinde adayını duyurdu.

DAHA ÖNCE İSTANBUL VE ANKARA’DA ADAY TANITIM TOPLANTILARI GERÇEKLEŞTİREN VE HEM AK PARTİNİN ADAYLARINI HEM DE CUMHUR İTTİFAKININ DESTEKLEDİĞİ MHP’Lİ ADAYLARI DUYURAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, İZMİR’DE DE MHP’DEN 5 İLCE BELEDİYE BAŞKAN ADAYINI TANITTI.

ALİAĞA Serkan Acar
ÇEŞME Sema Aydın
DİKİLİ Buğra Akın
FOÇA Serdar Mersin
NARLIDERE Süleyman Kocabıyık

İZMİR’İ HAK ETTİĞİ SEVİYEYE ULAŞTIRACAĞIZ

Erdoğan, tanıtım öncesinde yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdi. Erdoğan, “İzmir’i sadece Türkiye’nin değil tüm gönız hiçbir şeyi yarı yolda bırakmaz. İnşallah İzmir’de ezilen tohumlar meyveye dönecek. İnşallah İzmir AK Parti belediyeciliğiyle buluşacak” dedi. “31 Mart’a zaferle ulaşacağınıza yürekten inanıyorum” ifadelerini kullanan Yıldırım, “Önce ülkem ve milletim diyen MHP’li kardeşlerimle birlikte alacağımız neticenin İzmir’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Cumhur ittifakı ülkemiz İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerimizde demokrasinin daha da güçlenip millet iradesinin üstünde başka bir irade olmadığını yine ortaya koyacaktır. 5 bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İzmir en güzeline layıktır. Şimdi vakit İzmir’de Nihat bey ve arkadaşlarının vaktidir. Bıraktığımız hizmetleri vekillerimizle, belediye başkanlarımızla daha da ileriye taşıyacaklardır” açıklamasını yaptı.

Cumhur İttifakı’nda Ankara, İzmir ve İstanbul’da, ilçeler dahil adaylar açıklandı. MHP, 51 ilin Burdur, Çanakkale, Çorum ve Kırklareli dışındaki 46’sında adaylarını açıkladı. Zillet ittifakında durum karışık. CHP ile İP arasında paylaşım krizi var. PKK uzantısı HDP ile üç büyükşehirde iş birliğine gidileceği, buna karşılık Adana ve Mersin’in önemli ilçelerinde HDP’ye destek verileceği belirtiliyor.

31 Mart yerel seçimleri için belirlenen takvim işlerken, siyasi partiler de katıldıkları ittifaklarında son rötuşları yapıyorlar. Cumhur İttifakı uyumlu bir şekilde yoluna devam ediyor. CHP-İP ittifakı PKK uzantısı HDP ile ortaklığı ilerletirken, ilçelerde kriz yaşıyor.

CUMHUR İTTİFAKI GÜVEN VERİYOR

Cumhur İttifakında Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere, 30 Büyükşehrin tamamında ortak aday çıkarılacağı kesinleşti. Bunlardan Adana, Mersin ve Manisa’da MHP’nin adayının, kalan Büyükşehir Belediyesinde ise AK Parti’nin adayının desteklenmesi netleşti. AK Parti bugüne kadar Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 25 Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklarken, Aydın ve Muğla Büyükşehir Belediyesinde ise adaylarını henüz belirlemedi. MHP Adana, Manisa ve Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını açıkladı. AKP, 51 ilin 50’sinde adayını duyurdu. MHP lideri Bahçeli, 51 il ve ilçe belediyelerde ittifakın paydaşı olan partilerin demokratik yarış halinde olacaklarını söyledi. MHP, 51 ilin 46’sında adaylarını ilan etti. Burdur, Çanakkale, Çorum, Rize ve Kırklareli’nde adaylarını henüz açıklamadı.

ZİLLET İTTİFAKINDA UYUMSUZLUK HAKİM

Zillet ittifakı şeklinde tanımlanan CHP-İP ve HDP ittifakında ise durum oldukça karmaşık bir hal aldı. İlçe ittifaklarının üzerinde anlaşmazlıklar devam ederken Büyükşehir ve İl Belediyelerinde ise pazar alışverişi gibi sıkı bir pazarlık hakim. Zillet İttifakı şuana kadar 19 Büyükşehir Belediyesinde ittifak yapma kararı aldı. CHP 37 büyükşehir ve il belediyesinde adaylarını açıklarken, İP ise büyükşehir ve il belediyesinde toplam 23 adayını ilan etti. CHP ve İP şu ana kadar adaylığı açıklanan yerlerden Çankırı, Niğde, Bayburt, Karaman ve Ardahan’da kendi adayları ile yarışa girmeye hazırlanırlarken, Mersin Büyükşehir Belediyesi de ittifak kapsamının dışında bırakıldı. Her iki parti de Mersin Büyükşehir Belediye Başkan adayını ilan etti.

CHP ve İP arasında ilçeler kriz oluşturuyor. İP’in MHP’nin elinde bulunan belediyelere ve AKP tarafından desteklenen ilçelere göz dikmesi CHP kanadında huzursuzluk oluşturdu. CHP’nin güçlü olduğu ilçelerde İP’in kendi adaylarına destek istemesi anlaşmazlıkları tırmandırmaya başladı. İttifakın sadece Büyükşehir ve İl Belediyelerinde kalması gündeme geldi. HDP denklemi HDP’nin henüz İstanbul, İzmir ve Ankara’da adaylarını çıkarmamış olması, zilletin öteki yüzünü ortaya koydu. HDP zilletin tam merkezinde yer alıyor. PKK uzantısı partinin üç büyükşehirde desteğine karşılık, Adana ve Mersin’in önemli ilçelerinde HDP’ye destek verilmesi söz konusu haline geldi. HDP’nin elinde bulunan ve kayyum atanan belediyelerde de Zillet ittifakının iş birliği yapması kararlaştırıldı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.