Mersin’e metrobüs geliyor

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın Mersin Büyükşehir adayı olan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna: “Hayal ettiğimiz her şeyi Toroslar’da hayata geçirdik, sıra Mersin’de. Önceliğimiz ulaşım sorununa metrobüs ile neşter vurmak. Mersin bizimle altın çağını yaşayacak”

15 yıldır Toroslar Belediye Başkanlığı yapan Hamit Tuna, Cumhur İttifakı’nın Mersin Büyükşehir adayı oldu. Ulaşımdan altyapıya, sağlıktan eğitime bir çok noktada Mersin’e yakışır çalışmalara imza atacağını belirten Tuna, seçildiği takdirde kentte gerçekleştireceği yenilikleri Milliyet’e değerlendirdi.

  • Yerel seçimlerde seçilirseniz eğer Mersin’de neler değişecek?

2004’ten bu yana Toroslar Belediye Başkanıyım. Dolayısıyla merkezde tanınmışlığımız çok yüksek. Üretken belediyeciliğimizle biliniyoruz. Projelerimizle bölgeyi ulusal arenaya taşıdık. Toroslar’ı bir köyken, kentin en hızlı gelişen bölgesi haline getirdik. Öte yandan hep milletin içindeydik. Sırça köşklerden belediye başkanlığı yapmadık. Kibir nedir bilmeyiz. Biz makam adamı değiliz. Gönüllerde makam elde etmek için gayret ettik hep. Millet bizi seviyor. Ayrıca vizyonel bir belediyeyiz. Küreselleşen dünyaya ayak uyduran ama millet olmanın değerlerinden taviz vermeyen tarafımızla biliniriz. Üç üniversiteyle ortak proje yapan tek belediyeyiz. İlk AB projesini 2005’te bölgeye getiren belediyeyiz. 13 AB projesi yaptık. Bu manada Türkiye’de birinciyiz. Dün hayal ettiğimiz her şeyi, bugün hayata geçirmenin rahatlığı içindeyiz. Tabii şimdi bunu Büyükşehir ölçeğinde yapmalıyız. 15 bin 853 kilometrekarelik alanda, 1 milyon 816 bin insanın yaşadığı bu kentin coğrafyasına hakimiz.

  • Yaptırdığınız anketlerde son durum nedir?

En yakın siyasi partiden 9 puan öndeyiz.

‘Yaşam alanları oluşacak’

  • Mersin için projeleriniz neler?

2004’te Toroslar’a adayken ‘sağlık, eğitim, gençlik’ dedik. Toroslar’ı tarım merkezi yapacağımızı söyledik ve yaptık. Bölgede sağlık kurumları hayata geçirdik, 25 okulu yeniledik. Toroslar’ı eğitimin ve gençliğin merkezi yaptık. Çukurova çanağında en çok spor tesisi olan belediyeyiz. Şimdi bu dönemde yine ‘sağlık, eğitim ve gençlik’ diyoruz. Ama üzerine de şunları ekliyoruz; ‘su, toprak, güneş, çevre, çocuk, kadın.’ Su ne demek? Adana’yı Adana yapan Seyhan’dır, Silifke’yi Silifke yapan Göksu’dur. Bizim de iki deremiz var. Kışın akar, yazın bakarız. Bu iki deremizi boşa akıtmayacağız. Baraj projemizle hem sel taşkınını önleyeceğiz hem de derenin her iki yakasında yaşam alanları oluşturacağız. Bisiklet, yürüyüş yolları ve kafeler yapacağız. Sandallar ve gondollar da olacak. Bir de Millet Bahçesi yapacağız.

Su faturasında yüzde 20 indirim

Güneş ne demek? 5 megavat gücünde güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten proje yaptık. Böylesine bir proje Amerika’da, İspanya’da, Türkiye’de de Toroslar’da var. Tamamen yerli ve milli bir proje. Bu projeyi büyüterek, vatandaşın su faturasında yüzde 20 oranında indirim yapacağız. Burası güneş kenti, biz de değerlendireceğiz. Toprak ne demek? Mersin, 15 bin 853 kilometrekare alana sahip. Bunun yüzde 56’sı orman. Allah’ın verdiği tüm güzellikleri içinde barındıran bir kent. Orman arazilerinin dışında kalan bütün toprakları suyla buluşturacağız. Siz toprağı suyla buluşturursanız, millet de üretir. Ürünü çeşitlendirmeliyiz. Verimli topraklara sahip bir coğrafyada yaşıyoruz. Birleşerek güçleneceğiz, üreterek zenginleşeceğiz. Başka şansımız yok.

50 milyon euro maliyet

  • Ulaşım konusunda neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Ulaşımı kısa vadede metrobüsle çözeceğiz. Metro projesi doğru proje ama öz kaynaklarla yapılamaz. Dış kaynak bulmak ve hazinenin de bu işe kefil olması gerek. Şu anda metronun işletme maliyetini karşılayacak insan sayısı mevcut değil. O yüzden kısa vadede metrobüsle ulaşım sorununu çözeceğiz. 50 milyon euro maliyetle 1 yıl içinde yapacağız. Adana şu an metroda işletme maliyetini karşılayamıyor. Çünkü güzergâh yanlış. Bir de geri ödeme kredi borçlanması var. Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Önce metrobüsle toplu ulaşım kültürünü sağlayacağız. Daha sonra aynı güzergâhtan metroyu işleteceğiz. Mantıklı olan bu. Mersin’in geleceğini ipotek altına almamalıyız.

Altyapı çözülecek

  • Altyapı sorunu ne olacak?

Altyapı için hazırlığımız var. Özellikle yağmur suyu için. Mersin’in yağmur suyu hatları uygun değil. Var olan derelerin bir kısmı kapatıldı. Normalde o derelerin tamamının üstünün açık olması lazım. Kapalı olduğu zaman bir yerden patlıyor ve her an su basıyor. O yüzden dereleri açacağız. Bağlantıları nizami olacak. Bir de suları boşa göndermemek için proje yapacağız. Yağmur sularını tamamıyla tutacağız.

Birinci unsur: Adalet

  • Sosyal belediyecilik konusunda iddialı mısınız?

Biz 2004’te ‘Hasımları hısım yapacağız. Herkese adaletli davranacağız, adaletli duruş sergileyeceğiz’ demiştik. Bunu da yaptık. Adaletli olmayan kalıcı olamaz. Gecenin bir vaktinde bir genç kız Mersin sokaklarında tek başına gezebilecek. Sosyal barışı bu noktaya getireceğiz. Çünkü şuna inanıyoruz. Allah’ın verdiği ömrü sağlıklı ve mutlu yaşamak herkesin hakkı. Biz bunu sağlamaya çalışacağız. Eşit hizmet edeceğiz. Adaletsizlikten anarşi doğar. Adalet birinci unsurumuz.

‘Altın çağını yaşayacak’

  • Tarihi yerler için restorasyon düşünüyor musunuz?

Burası turizm için en önemli yerlerden biri. Elbette buraları kaderine terk etmeyeceğiz. Mersin için en iyi yerlere taşıyacağız. Herkesin merak edip gidip gezeceği bir yer haline getireceğiz. Hiçbir yer atıl kalmayacak. Hem koruyacağız hem de geliştireceğiz. Mersin bizimle altın çağını yaşayacak.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.