Avcılar Belediye Başkanı: Çevre ve Şehircilik Bakanı Telefonlarıma Çıkmıyor

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Silivri açıklarında 26 Eylül’de meydana gelen 5.8’li depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u iki kez aramasına karşın telefonlarına yanıt alamadığını açıkladı.

19 Ekim 2019’da depreme dayanıksız ve hasarlı bina problemini aşmak için bir plan notu değişikliği hazırladıklarını dile getiren Hançerli, plan notunun ilçe Meclis’inden geçtiğini ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyona takıldığını söyledi.

İBB İmar Komisyonunda bu nedenle eylem başlatan Hançerli, plan notu değişikliğinin İlçe Meclis’inin ardından, önce İBB İmar Komisyonu’nda kabul edilip sonra İBB Meclisi’nde oylanması gerektiğini ifade etti. Hançerli, planın İBB İmar Komisyonunca onaylanmadığı için yaklaşık 60 bin daire ve 2 bine yakın bina için acil dönüşüm başlatamadıklarını aktardı.

“Bu binalar tahmin edilen depremi kaldırmaz”
İmar Komisyonu’ndaki gecikmeyi protesto etmek için Ocak ayından beri İBB İmar Komisyonu’nda haftada iki gün oturma eylemi gerçekleştiren Hançerli, Avcılar’da bin 800’e yakın riskli yapı olduğunu, acil dönüştürülmesi gereken bina sayısının ise 10 bin olduğunu söyledi.

Karar’dan Hüseyin İstemil’e konuşan Hançerli şöyle konuştu: “Beklediğimiz İstanbul merkezli depremin büyüklüğünün ise 7.5 civarı olacağı belirtiliyor. Bu binalar tahmin edilen bu depremi kaldırmaz. Bizim dönüşmesinin gerekli olduğunu düşündüğümüz bağımsız bölüm sayısı ise 50-60 bin civarı. Bu yapıların çoğu Gümüşpala, Ambarlı, Denizköşkler, Cihangir ve Merkez mahallelerinde toplanmış durumda. Bizim acil olarak bu binaları depreme dayanıklı binalarla revize etmemiz gerekiyor. Bunu da bir seferberlik içinde ivedi olarak halletmeliyiz.

“Beş ay geçmesine rağmen gündeme alınmadı”
“Tablo bu durumdayken Silivri depremi sonrası İBB İmar Komisyonu’ndan iki talepte bulunduk. Birincisi gündemde de olan talep yenilenmeye karar verilen bina sahiplerine aynı oranda iskana izin verilmesi. Burada ya binanın alanı kadar iskan izni verilmiyor ya da bir iki kat eksik yapılmasına izin veriliyor. Bu durumda da bazı mülk sahipleri evsiz kalıyor. Bu binalar kaçak olmadığından kazanılmış hakkın geri verilmesini istiyoruz. İkinci talebimiz ise yenilenmeye uygun olmayan parsellerin bütünleştirilmesi ve desteklenmesi. Biz bu parselleri birleştirelim, daha geniş parsellere bina yapalım diyoruz. İBB İmar Komisyonu’ndan toplulaştırma planı istiyoruz. Plan değişikliğinde kimseye rant yok, talebimiz son derece masum.

“Bu taleplerimiz aradan 5 ay geçmesine rağmen ya reddedildi ya da gündeme alınmadı. Ne bizim ne de Avcılar halkının bekleyecek vakti yok. Değişikliğin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Şimdiye kadar ilerleme olmadığı için İBB İmar Komisyonu’nda geçen aydan beri haftada 2 gün oturma eylemi gerçekleştiriyorum. İlerleme sağlanmazsa bu kez Avcılar halkıyla eyleme devam edebiliriz.”

“Bakan Murat Kurum’a ulaşamıyorum”
Avcılar Balediye Başkanı Turan Hançerli, ilçenin deprem riskine açık durumunu görüşmek ve ilçenin sorunlarını anlatmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u iki kez randevu almak için aradığı ama Bakan Kurum’a ulaşamadığı da söyledi.

Hançerli “İlçenin deprem sorunu bir seferberlik içinde çözmek istiyoruz. Bunun için Silivri depreminden sonra Elazığ depreminden önce Avcıların kentsel dönüşüm ile ilgili sorunlarını anlatmak ve beraber bir çözüm bulmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u iki kez arayıp randevu talebinde bulundum. Ancak kendisine ulaşamadım. Bakanlıktan başka bir yetkili de randevu talebimle ilgili bana dönüş de sağlamadı. Sayın Bakanla görüşmeyi çok isterim. Kendisinden ilçemiz için destek isteyeceğim” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.