Sincan metrosu açıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Batıkent-Sincan Metro Hattı’nın açılış töreni öncesi metronun koltuğuna oturarak ilk sürüşü gerçekleştirdi. Açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Melih Gökçek’ten metro istasyonları çevresine katlı otoparklar yapılmasını istedi.

SİNCAN METROSUNDA ULAŞIM AKTARMALI MI OLACAK
Batıkent-Sincan Metrosu’nun ilk seferi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Erdoğan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ve çok sayıda bakanın katımıyla gerçekleştirildi. Metronun ilk seferinin haraket noktası Batıkent’teki Mesa istasyonuna ilk olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay, Emrullah İşler ve Ali Babacan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu geldiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanyol Başbakanı Rajoy da istasyona birlikte inerek, vagonda bir süre bakanlarla sohbet etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de kendisini karşılayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara Büyükşenir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile istasyona indi.

TÜRKÇE VE İSPANYOLCA MESAJLAR
Daha sonra Gül, Çiçek, Erdoğan, Rajoy, Elvan ve Gökçek, sürücü bölümüne geçerek, vatmandan bilgi aldı. Vatman koltuğuna oturan Cumhurbaşkanı Gül, korna çalıp el sallayarak, ilk seferi başlattı. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı Rajoy ve çok sayıda bakanı taşıyan Metro, törenin yapılacağı Harikalar Diyarı’na ulaştı.
İstasyondaki ışıklı panolarda Türkçe ve İspanyolca “Batıkent-Sincan Metro hattına hoşgeldiniz” yazıldığı görüldü.

İŞTE ANKARA’NIN METRO TARİHÇESİ / Foto Analiz
Batıkent-Sincan Metro hattının açılışı Sincan Harikalar Diyarı Anfi Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada, bugün Ankara için yine tarihi bir gün ve anın yaşandığını belirterek, “Bu tarihi anı bizimle paylaşan İspanya Başbakanı değerli dostum Rajoy ve heyetine şahsım ve milletim adına yürekten şükranlarımı sunuyor, ‘Sincan’a hoşgeldiniz’ diyorum. Böyle önemli bir projede, bu büyük ulaşım projesinde İspanya’yla birlikteyiz. Ankara metrolarını başlatan ve belli bir aşamaya kadar getiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız ve değerli İl Başkanımız Melih Gökçek Bey’e, metroyu tamamlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımıza ve değerli mesai arkadaşım yaklaşık 11 yıl beraber çalıştığımız Binali Yıldırım Bey şu anda İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı. Temenni ederim ki 30 Mart’tan sonra İzmir’in belediye başkanı olarak İzmir’imize de beklenen eserleri üretir. Lütfi Elvan Bey’e, emeği geçen mimarlar, mühendis, tüm işçi kardeşlerimize şükranlarımı ifade ediyorum. Bugün Ankara’da bir büyük özlemi sonlandırıyor. Ankara’da üç koldan ilerleyen metro hatlarından Batıkent-Sincan hattını bugün hizmete alıyoruz” dedi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

BATIKENT’TEN AKTARMALI ULAŞIM
“Önümüzdeki ayda Kızılay-Çayyolu hattını açıyoruz. Keçiören ilçesine metro var. Onun da çalışmaları devam ediyor. Yıl sonunda inşallah Keçiören metrosunun test sürüşlerine başlayacak. 2015 içinde Keçiören metrosunu hizmete alacağız. Çayyolu ve Keçiören’i açtığımızda Ankara’daki ray hattı uzunluğunu 67,5 kilometreye çıkartmış olacağız. Kızılay’dan Esenboğa’ya, gara giden metro hattı projemiz var. Biz laf üretmeyiz icraat üretiriz. İnşallah Ankara’yı ulaşımda bir Avrupa başkenti konumuna yükseltmiş, ulaşımda da örnek bir şehir haline eriştirmiş olacağız. İlk etapta yeni metromuz Batıkent’ten aktarmalı olacak. Batıkent-Sincan ulaşım süresi 35 dakika olacak. Kısa zaman sonra aktarmayı kaldırılacak, bu süre 30 dakika hatta daha da altına düşmüş olacak.

İSTASYONLARA KATLI OTOPARKLAR YAPALIM
Sincan’dan Kızılay’a ulaşımın geçmişte ne büyük bir meşakkat olduğunu biliyorum. Belediye Başkanımdan bir şeyi rica edeceğim, ‘Artık bu metro hatları üzerinden istasyon noktalarında muhakkak katlı otoparkları yapalım. Bunlarda vatandaşlarımız gelsin aracını oraya park etsin. Ondan sonra hemen raylı sisteme intikal ve yürüyerek gelsin gitsin. Şimdi İstanbul’da da bunun projelendirme çalışmaları yapıyor. Böylece vatandaşım evinden çıktığı zaman ben şu kadar dakikada şuraya ulaşacağım’ deme şansını yakalayacak. Sincan-Eryaman artık birçok sıkıntıyı bu vesileyle aşıyor. Kısa zamanda işinden evinden ulaşma şansını yakalıyor.”

BİNALİ BEY’İ GÖREMEDİM AMA
Erdoğan’ın ardından Cumhurbaşkanı Gül ‘de açıklamalarda bulundu. İşte Gül’ün açıklamalarından satır başları:

Hep beraber buraya Batıkent’ten metroyla geldik. Sizler de bu metroyu sabah akşam kullanacaksınız ve yollarda geçen zamanlarınıza, acıdığınız zamanlarınıza artık acımayacaksınız. Bütün ankaralı vatandaşlarıma özellikle Sincan ve çevresindeki bütün vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıran metronun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese, yerli yabancı şirketlerine, işçisinden mühendislerine teknisyenlerine kadar herkese çok teşekkür ediyorum. Ama bu projelerin gerçekleşmesi için esas karar verenler ve bununla ilgili finansmanını sağlayanlar ve bizzat takip edenler, başka değerli kardeşim Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma bakanları Lütfü Elvan bey, gözlerim aradı kendisini Binali beyi göremedim ama. Altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesinde Türkiye’nin her bir yanında çok büyük hizmetleri geçti. Başkan Melih Gökçek beye emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

METRODA GECİKEN BİR ÜLKEYİZ
Şu bir gerçek ki bu metroları yapmakta geciken bir ülkeyiz. Aslında metrolar 200 sene önce dünyanın büyük şehirlerinde yapılmaya başladı. O yıllarda İstanbul’da biz de başlamıştık. Galata – Karaköy. Ama daha sonra ara verdik. Şimdi çok şükür son 10 yılda İstanbul ve Ankara’da metro hizmetleri geliştiriyoruz. New York’u Londra’yı Paris’i bilenler bilir. Yerin üstü kadar yerin altında yol vardır. Bu hizmetler değerli hizmetler. Bir ülkeyi gelişmiş yapan bir ülkeyi güçlü yapan ve o ülkenin yöneticilerinin karşısında mutlu yapan bu hizmetleri devreye sokabilmektir. Türkiye bunları gerçekleştirmeye başladı. Bundan birkaç ay önce Marmaray projesi gerçekleşti. Şimdi de bu metroları gerçekleştiriyoruz. Bütün bunların yapılabilmesi için önce huzur ve istikrar gerekir. Barış gerekir. Yoksa enerjimizi lüzumsuz dedikodulara harcarız. Ama enerjilerimizi sinerji haline dönüştürmemiz için istikrar ve huzur her şeyin başıdır. Şüphesiz ki demokraside farklı fikirler vardır. Ama bunların hepsinin medeni şekilde yarışması da demokrasinin bir şartıdır. Lüzumsuz dedikodular kavgalar içine girmediğimiz sürece 10 yılda ne kadar büyük hizmetler yapıldıysa, bunlara yenilerinin ekleneceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

BİR HAFTA ÜCRETSİZ OLSUN
Marmaray’da yine açılışı yaparken orada şunu söyledim. Böyle büyük hizmetler yapılınca, bir süre herkesin bundan faydalanması için, bir süre ücretsiz olabilir demiştim. Şimdi de sayın Başbakan’a, belediye başkanına sizlere sesleniyorum. Herhalde Sincan için de böyle bir şey düşünebilirsiniz. Belki bir hafta düşünebilirsiniz diye düşünüyorum. Ama tabi yine karar sizin olacaktır. Sayın Başbakanımız bir hafta için ücretsiz herkes seyahat etsin demişsiniz. Tebrik ederim sağ olun hayırlı olsun.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.