Sincan metrosu nihayet açıldı

Sincan metrosu nihayet acildi13 yıl önce temeli atılan Batıkent-Sincan metro hattı, dün düzenlenen törenle hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Gül’ün teklifi üzerine Başbakan Erdoğan, metronun ilk 1 hafta ücretsiz olduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca, istasyon noktalarında katlı otopark yapılmasını istedi. Başkentlilerin merak ettiği ‘aktarma’ konusundaki açıklama ise Gökçek’ten geldi: Yıl sonuna kadar Batıkent istasyonundan aktarma yapılacak.

METRO AÇILINCA TRAFİK ARTTI
Başkentlilerin yıllardır beklediği Batıkent-Sincan metro hattının açılışı ve ilk seferi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve çok sayıda bakanın katımıyla gerçekleşti.
Sincan Harikalar Diyarı’nda gerçekleştirilen açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Gül’ün, ‘metro bir süre ücretsiz olabilir’ teklifine Başbakan Erdoğan’dan, “Bir hafta için herkes ücretsiz seyahat etsin” yanıtı geldi.

Batıkent-Sincan metro hattı ile Ankara’nın büyük bir özleminin sona erdiğini aktaran Başbakan Erdoğan özetle şöyle konuştu:

KEÇİÖREN HATTI 2015’TE AÇILACAK
“Bu hattın 11 ay öne çekilmiş olması bir inancın, bir azmin, bir gayretin neticesidir. Kızılay–Çayyolu hattını 10 ay erken hizmete alıyoruz. Keçiören metrosunun da yıl sonunda test sürüşlerine başlayacak, 2015’te de hizmete alacağız. Şu anda Ankara’daki raylı sistem uzunluğu 23,5 kilometredir. Bugün buna 15,5 kilometrelik yeni hattı ekliyoruz. Çayyolu ve Keçiören’i açtığımızda uzunluğu 67,5 kilometreye çıkarmış olacağız.

ANKARA METROSU 33 DURAĞA ULAŞTI
MUHAKKAK KATLI OTOPARKLAR YAPALIM
İlk etapta metromuz Batıkent aktarmalı çalışacak. İnşallah kısa zaman zarfında aktarmayı ortadan kaldıracak böylece Kızılay’a direkt olarak ulaşacak ve bu süre 30 dakika veya altına düşmüş olacak. Ben burada belediye başkanımdan bir şeyi özellikle rica edeceğim. Artık bu metro hatları üzerinde istasyon noktalarında muhakkak katlı otoparkları yapalım. Ve bu katlı otoparklarda vatandaşımız gelsin aracını oraya park etsin, ondan sonra hemen raylı sisteme intikal ve yürüyerek gitsin gelsin. Bunu sağlayalım.”

İLK ETAPTA 8-10 DAKİKADA BİR SEFER
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de belediye imkanlarıyla metroyu bitirme güçlerinin olmaması üzerine, konuyu Başbakan Erdoğan’a ilettiklerini belirterek, Erdoğan’ın da talimatıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın harekete geçtiğini ve yarım kalan projeyi devraldığını aktardı. Gökçek şu bilgileri verdi:
“Seyahat süresi başlangıçta 30 dakika sürecek. Tren sayıları ihalede bir gecikme olduğu için, daha doğrusu bir iptal olup yeniden yapıldığı için kademe kademe gelen trenlerimiz ilk başta 8-10 dakika aralıklarla sefer yapacak, yıl sonuna tamamen normal hale gelecek. Ve yıl sonuna kadar Batıkent istasyonunda aktarma yapılacak, inşaallah yıl sonundan itibaren Kızılay’a duraksamaksızın, aktarma yapılmaksızın, gitme imkanı olacak.”

ÇAYYOLU-KIZILAY MARTTA AÇILIYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan Kızılay-Çayyolu hattını da 1 ay içinde hizmete alacaklarını belirtti. Bakan Elvan, Kızılay-Çayyolu ve Keçiören-Tandoğan hatlarının da devreye girdiğinde bütün hatlarda günde toplam 1 milyon 200 bin yolcu taşıyabilecek bir sistemin oluşacağını ifade etti. İspanya Başabakanı Mariano Rajoy, bir İspanyol firmasının Batıken-Sincan metro hattının inşasına katkı sunmasının kendisi için şeref olduğunu belirterek, “Biz, sahip olduğumuz deneyimi Türkiye ile paylaşmaya devam edeceğiz. Bu eser sayesinde Ankaralıların hayat kalitesi artacaktır. Hayırlı olsun” dedi.

ENTEGRE OLACAK
Batıkent-Sincan hattı 11 istasyondan oluşacak. Kızılay-Batıkent metro hattına entegre olacak hatta Batı Merkezi, Mesa, Botanik, İstanbul Yolu, Eryaman 1-2, Eryaman 5, Devlet Mahallesi, Harikalar Diyarı, Fatih, GOP, OSB-Törekent istasyonları yer alacak.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.