AKP’li Türel’den komik savunma

5 yıl önce “Türel’in 3,8 trilyonluk bürokratı” iddiasıyla gündeme gelen Serkan T. yeniden gündemde. O dönem Teke Tek programında Serkan T.’yi tanımadığını söyleyen Türel, 10 gün önce Ayşe Arman ile yaptığı röportajda bu şahsı tanıdığını itiraf etti.

Türel, “Varlıklı çocuk” olarak tanımladığı, Serkan T. ile ilgili olarak, “Çocuğun kendi şahsi hesabı belediyeye geldiğinde 500 milyardı. Belediyeye borç vermiş. Bakiyesi belediyeden ayrıldığında 10 milyardı” diyerek tarihi bir açıklamaya imza attı

TÜREL’DEN “TANIYORUM” İTİRAFI
2009 seçimleri öncesinde gündeme gelen Büyükşehir Belediyesi’ndeki trilyonluk bürokrat skandalı haberleri, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ayşe Arman tarafından yeniden gündeme taşındı. 2009 seçimleri öncesinde gerçekleştirilen Teke Tek programında Fatih Altaylı, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Türel’e, belediyenin satın alma bölümünde işçi olarak çalışan Serkan T.’nin hesabında nasıl 3,8 trilyon lira olduğunu sormuştu. Bu soruya “O şahsı tanımıyorum” diye cevap veren Menderes Türel, 10 gün önce Ayşe Arman’la yaptığı röportajda ise Serkan T.’yi tanıdığını itiraf etti.

yeni
“ÇOCUĞA HAKSIZLIK YAPILDI”
Türel, Ayşe Arman’ın Sizin döneminizde belediyede çalışan biri, belediyeye milyon dolarlarla borç veriyor. Bu nasıl açıklanır?” sorusuna “Bu arkadaşımız Antalya’da iyi bir ailenin çocuğu. Yemez, içmez diye biz onu satın almaya koyduk. Çocuğun kendi şahsi hesabı belediyeye geldiğinde 500 milyardı. Bu kadar varlıklı. Şahsi hesabından bizim belediyeye, spor kulübü vesaire, borç vermiş. Yani para almamış, para aktarmış. Bakiyesi, belediyeden ayrılırken 10 milyar liraydı. Yalanla dolanla milleti kandırdılar. Bakiyesi, belediyeye geldiğinden bir kuruş daha fazla olmadı” diye cevap verdi

“İŞÇİ, BELEDİYEYE BORÇ VEREMEZ”
Görüşlerine başvurduğumuz hukukçular ise, bir belediye işçisinin belediyeye borç vermesinin tam bir skandal ve suç olduğunu belirtiler. Olayın bir garabet olduğunu belirten hukukçular, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68. Maddesi gayet açıktır. Bu maddenin ‘e’ bendinde borçlanmanın meclis kararı ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile yapılacağı kesin hükümdür. Bu hükümlere aykırı davrananlar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan “Görevi Kötüye Kullanma” suçunu işlemiş olurlar. Bu suçu kim işlerse işlesin, hakkında ceza davası açılır” diye konuştular.

2(434)
OLAY NASIL PATLAMIŞTI?
2009 yılında Akdeniz Gerçek Gazetesi “Türel’in 3,8 trilyonluk bürokratı” başlıklı bir haber yayınladı. Bu haberdeki; Büyükşehir Belediyesi’nde işçi olarak çalışan Serkan T.’nin banka hesabında 3,8 trilyon lira (o dönemin döviz kuruyla 3 milyon dolar ) olduğu iddiaları akla birçok soru işareti getirmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin satın alma trafiğini yürüten S.T.’nin hesap hareketlerine bakıldığında kaynağı belirsiz bazı kişilerden çok yüklü miktarlarda paranın Serkan T.’nin hesabına aktığı öne sürülüyordu.

BELEDİYEDEN DAHA MI ZENGİN?
S.T.’nin bu paraların bir kısmını Büyükşehir Belediyesi’ne borç veriyor olması ise kamuoyu tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştı. Belediye’den daha zengin (!) olan bir belediye işçisinin Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca borç verir durumda olması olayı trajikomik bir boyuta taşıyordu. Türel’in evine girip çıkacak kadar yakın arkadaşı olduğu iddia edilen S.T.’nin ismini, kamuoyu 2009 yılının mart ayında duydu.

ALTAYLI’YA “TANIMIYORUM” DEDİ
19 Mart 2009’da Teke Tek adlı programına konuk olan o dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Fatih Altaylı’nın “S.T.’yi tanıyor musunuz?”sorusuna karşılık şaşırmış bir ifadeyle “Hayır, tanımıyorum” cevabını verdi.

3(311)
ARMAN’A “ TANIMIYORUM” İTİRAFI
4 Mart 2014 günü ise Hürriyet Gazetesi’nde Menderes Türel’in Ayşe Arman’la bir röportajı yayınlandı. Türel bu röportajda, 2009 ‘da canlı yayında milyonların gözü önünde söylediği “Serkan T.’yi tanımıyorum” ifadesini yalanladı.

VARLIKLI ÇOCUK BELEDİYEYE BORÇ VERDİ
Ayşe Arman’ın “Sizin döneminizde belediyede çalışan biri, belediyeye milyon dolarlarla borç veriyor. Bu nasıl açıklanır? Bir de siz onu tanımadığınızı söylemişsiniz…” sorusuna karşılık Türel’in “Hayır, yalan! ‘Tanımıyorum’ demedim, ‘Yanlış yapan kim olursa hesabını sorarım!’ dedim. Bu arkadaşımız Antalya’da iyi bir ailenin çocuğu. Yemez-içmez diye biz onu satın almaya koyduk. Çocuğun kendi şahsi hesabı belediyeye geldiğinde 500 milyardı. Bu kadar varlıklı. Şahsi hesabından bizim belediyeye, spor kulübü vesaire, borç vermiş. Yani para almamış, para aktarmış. Bakiyesi, belediyeden ayrılırken 10 bin liraydı. Ama hesap ekstresinin en dibinde hareket toplamı yazar. İşte o hareket toplamına, “Çocuğun bakiyesi şu kadar” dediler, yalanla dolanla milleti kandırdılar. Bakiyesi, belediyeye geldiğinden bir kuruş daha fazla olmadı. Ben kimseyi savunma derdinde değilim, ama haksızlığa da karşı çıkmak gerekiyor. Çocuğun kendi şahsi hesabında Belediye’ye geldiğinde 500 milyar lira vardı” şeklinde cevap vererek seçmenleri bir kez daha şaşırttı.

yeni1
“İŞÇİNİN BELEDİYEYE BORÇ VERMESİ SUÇ”
Türel’in; Serkan T.’nin belediyeye ve Belediye Spor Kulübü’ne borç verdiğini kabul etmesi ve bunu normal karşılaması okurları şoke etti. Bu konuda görüşünü aldığımız hukukçular ise; bir belediye işçisinin, belediyeye borç vermesinin suç olduğunu belirttiler. Hukukçular, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68. Maddesi gayet açıktır. Bu maddenin ‘e’ bendinde borçlanmanın Meclis kararı ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile yapılacağı kesin hükümdür. Bu hükümlere aykırı davrananlar 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanan ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçunu işlemiş olurlar. Bu suçu kim işlerse işlesin, hakkında ceza davası açılır” diye konuştular.
Bütün bu gelişmeler kamuoyu vicdanında cevap bekleyen şu soruları beraberinde getirdi:
1- Köprülü kavşaklar yapan ve 50 trilyon liraya festival düzenlen bir belediyenin işçisinden borç almaya ihtiyacı var mıdır?
2- Kimi iddialara göre 3,8 trilyon lira, Türel’e göre 500 milyar lirası olan bir kişi, belediyede düz işçi olarak çalışır mı?
3- Belediyede satın alma işçisi olarak çalışan varlıklı çocuk, şahsi servetini neden belediyeye borç olarak vermiştir?
4- Menderes Türel ifadeleri ile doğrulanan S.T.’nin hesabındaki 500 milyar lira kısa sürede 8 kat artarak nasıl 3,8 trilyon liraya çıkmıştır?
5- Belediyeden zengin işçinin belediyeye verdiği borçlar geri ödenmiş midir? Ödendiyse bunun belgesi var mıdır?
6- Menderes Türel, “Yanlış yapan kim olursa hesap sorarım” demiştir. Bu hesap hareketleri bağımsız yargı tarafından incelenerek suç unsuru olup olmadığı konusunda bir sonuca varılmış mıdır?
7- İncelendiyse sonuçlar niye kamuoyuna açıklanmamıştır.

BA Haber Merkezi

http://www.bizimantalya.com/haber-49636-AKPli_Turelden_komik_savunma#.UyAc3VB_uDd

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.