800 YILLIK SELÇUKLU TERSANESİNDE YENİDEN ÇEKİÇ VE TESTERE SESLERİ

Alanya Belediyesi Kızılkule-Tophane Ekseni Proje alanında, Gemi ve Denizcilik Müzesi’ne bağlı olarak Selçuklu tersanesinde “tekne yapımı “ tekrar başladı. Günümüzden 60 yıl öncesine kadar tersane dışında büyük çınar ağacının gölgesinde yapılan Alanya tekneleri, Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı, mesleklerinde ustalaşmış tekne yapım ustaları tarafından yapılıyor.

Konuyla ilgili Alanya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verildi: Alanya’ya özgü modellerde yapımına başlanan bu tekneler ilerde çeşitli müze etkinliklerinde kullanılacaktır. Alanya İskelesine ait küçük kürekli kayık, motorlu gezi ve balıkçı sandal modellerinin unutulmaması, tekrar yapılarak yaşatılabilmesi için tekne yapımı devam edecektir.

Alanya yakın denizcilik tarihinden bir kesit.

1951-52 yıllarında yelken kullanımı bırakılmış, sandal ve mavnalarda motor kullanılmaya başlanmıştır. Bu durum Alanya da tarımın giderek artması özellikle yamaçlara yapılan muz bahçelerinin sulanması için kullanılan benzinli sulama motorlarının yerine mazotlu motorların kullanılmaya başlanmasının bir sonucudur. Elbette ki bahçe sahipleri ellerindeki fazla motorları değerlendirmek istemişler ve teknelerinde kullanmak isteyenlere satmaya başlamışlardır. O dönemden motor markası olarak Visconsin ve Jab göze çarpmaktadır.
1953-54 yıllarında ilk defa “Malımın Hüseyin Demirağ kara motorunu ilk defa denizde kullanan ustadır.
1948 Ocak ayı sonunda çıkan Ayandon Fırtınası ile 1952 fırtınalarında Alanya İskelesinde neredeyse tekne kalmamıştır.

Özellikle 1952 fırtınasında iskeledeki demirli teknelerden kurtulan sadece bir tekne vardır. Kara Hoca lakaplı Mehmet Çekin’in Şevket Gür ile birlikte Kutu Kaptan’dan aldığı “Şafak” isimli teknedir.

Fırtınaların yok ettiği ve turizm ihtiyaçlarının getirdiği daha yeni, daha büyük tekne modellerinin artmasından dolayı unutulmaya yüz tutmuş eski modellerin tekrar yapımları Gemi ve Denizcilik Müzesi ve müze etkinlikleri ile hayat bulacaktır.