‘Harfiyat’ inşaat sektörünün eroini

Yalçın Bayer

Son yıllarda büyüyen inşaat sektöründen dolayı ‘hafriyat döküm yeri’ İstanbul’da olağanüstü cazibede büyük bir gelir kaynağına dönüşmüştür.

Ana sermayeye hiç gerek kalmadan milyarlarca liralık günlük gelir getirecek potansiyele sahip hafriyat döküm gelirinden yüksek pay almak ve cazibesini hep yüksekte tutmak amacıyla ‘bürokrat-siyasetçi-işadamı’ birlikteliğinde ‘hafriyat rantı çetesi’ oluşmuştur.

Çoğunluğu kamu kaynağı niteliğinde olan İstanbul’daki hafriyat döküm gelirlerinin büyük bir kısmının rantiyeye akıtılması amacıyla hafriyat rantı çetesi tarafından ‘yetki gaspı’ yaratılarak ilgili kamu kurumlarının çoğunluğu büyük ölçüde devre dışına itilmiştir.

Bugün İstanbul’da ‘Mera Islahı Projesi’, ‘Yeni Yol Projesi’, ‘Park Projesi’, ‘Sahil Dolgu Projesi’ gibi kamuya ait yatırım projeleri adı altında hafriyat döküm alanları yaratılarak çift taraflı çok büyük soygunlar yaşanmaktadır. Genellikle hafriyat rantı çetesi tarafından koordine edilen hafriyat dolgusuna dayalı kamuya ait yatırım projelerinden dolayı bir taraftan projenin sahibi olan kamu kuruluşları (Karayolları Genel Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı, Belediye Başkanlıkları vs.) tarafından “hafriyat temin, nakil ve dolgu bedeli” adı altında ve çoğunlukla da birim fiyatı en yüksek malzeme olan “grovak” üzerinden işi yapan yükleniciye işin bedeli olarak on binlerce lira para ödenirken, diğer taraftan da aynı yüklenici aynı hafriyat dolgusu karşılığında hafriyat sahibi vatandaşlardan da döküm bedeli karşılığında milyarlarca lira para almaktadırlar.

Hem milletin hem de devletin soyulmasına neden olan bu sistemin oluşturduğu olağanüstü cazibedeki sıcak para ‘İstanbul’daki inşaat sektörünün’ eroinini oluşturmuştur. Tamamen soygun ve paylaşım esasına dayanan ve günlük en az 1 milyon TL değerinde sıcak para yaratan bu sistemi “iktidardan muhalefete”, ‘siyasetçiden bürokrata ve işadamına’, ‘yargıdan medyaya’ kadar herkes tarafından da ne yazıktır ki sonuna kadar desteklenmektedir.

Umarız ki bu seçimlerde İstanbul’da yıllardan beri yaşanan bu büyük soyguna son verebilecek dürüst insanlar yönetime gelsin.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.