Emlak tespiti birimi çalışmalarına başladı

Çubuk Belediyesi tarafından ilçe genelinde konut, işyeri, depo, arsa gibi taşınmazların yeniden emlak tespitinin yapılması amacıyla kurulan ‘Emlak Beyanı Tespiti Birimi’ çalışmalarına başladı.

Çubuk Belediyesi Mali Hizmetler ile İmar ve Şehircilik Müdürlüğü personelleri tarafından oluşan ‘Emlak tespiti ve kaçak yapıyla mücadele birimi’ ilk çalışmalarına Fatih Mahallesi’nde başladı.

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin başkanlığında kurulan ‘Emlak Beyanı Tespiti Birimi’ merkezdeki 7 mahalleden başlayarak 85 mahalleyi kapsayacak şekilde çalışma yapacak. Çalışmalarına Fatih Mahallesi ile başlayan ekip, daha sonra sırasıyla diğer mahalleleri dolaşarak emlak beyanıyla ilgili güncellemelerini yapacak.

Bu yılın sonunda tamamlanması beklenen çalışma sonucunda belediye gelirlerinde önemli bir şekilde artış sağlanacağını söyleyen Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin, sahada tarama yapan ekipleri yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Beş kişiden oluşan ekibin tüm ilçeyi tarayacağını anlatan Metin, şunları söyledi:
‘’Ekiplerimiz yaptığı taramada yanlarında bulunan bilgisayarlarla mevcut yerin doğru beyanı olup olmadığına önce bakılıyorlar. Daha sonra beyan yoksa veya yanlış bir beyan varsa durum tespit tutanağı tutarak vatandaşa doğru beyanı yapması için 15 gün süre veriyorlar. Tutulan tutanaklar mükelleflere bizzat verilirken, mükellefleri tespit edilemeyenlerin ise ilçe tapu müdürlüğü ile gerekli yazışmalar sonucunda adres tespitleri yapılıyor.’’

Çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü ifade eden Metin, bu nedenle ekiplerin günlük ortalama 30 parselde ancak tarama yapabildiğini kaydederek, ‘’Yapılan yanlış veya hataları tespit etmek için ekiplerimiz çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bizim en çok tespit ettiğimiz hatalardan bazıları şunlar; vatandaşlarımızın bazılarının belediyedeki beyanlardan bile haberdar olmadığı görülmüştür. Ayrıca özellikle arsa veya parsel üzerine ev yapıldığı halde hala arsa üzerinden emlak vergisi ödenmeye devam edildiği ve vergiyi düşük ödemek için evin beyanında cadde yerine sokak üzerinden beyan edildiği en çok tespit edilen yanlışlıklar arasında yer alıyor’’ diye konuştu.

-Denetimden önce beyan yenileyenlerde indirim yapılacağı hatırlatıldı
Amaçlarının kimseyi mağdur duruma düşürmek olmadığını vurgulayan Metin, mükelleflerin cezalı duruma düşmemesi konusunda yapılan uyarıyı bir kez daha yenileyerek, ’’Mükelleflerimiz denetim ekibi gelmeden belediyemizin emlak servisine gelerek doğru emlak beyanı verirse, geçmişe dönük vergilendirilecek tutardan yürürlükteki yasalarda belirtilen oranlarda indirimlerden yararlanabilecekler. Ekiplerimiz tarafından yapılan tespitlerde 5 yıl geçmişe dönük vergilendirme yapılacaktır’’dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.