Yılmaz Büyükerşen: “BELEDİYELER VESAYET ALTINDA”

Uluslararası Yaşanabilir Şehirler Sempozyumunda konuşan Yılmaz Büyükerşen: “BELEDİYELER VESAYET ALTINDA”

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve EMBARQ (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği) tarafından düzenlenen “Uluslararası Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu” na konuşmacı olarak katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Türkiye deki belediyelerin trafik sorununu tek başına çözmelerinin imkanı olmadığını belirterek, “Kentlerde trafik iki başlıdır. Merkezi yönetim yaptırım gücünü belediyelere devretmedikçe, trafik sorunu çözülemez. Bir şehirde, insanlar eğer evleri ve işleri arasında zamanlarını tüketiyorsa, orası yaşanabilir bir şehir değildir” dedi.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve EMBARQ (Sürdürülebilir Ulaşım Derneği) tarafından düzenlenen ve İzmir Mimarlık Merkezi nde gerçekleştirilen,”Uluslararası Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu” nun ana teması,”Bisikletli ve Yürünebilir Şehirler” olarak belirlendi. Sempozyum boyunca şehirlerin yaşam kalitesini artırıcı ulaşım çözümleri, iyi uygulama örnekleri ele alındı. 10 farklı ülkeden konusunda uzman 30 konuşmacının yer aldığı sempozyumun birinci oturumuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ile Stockholm Belediyesi Temiz Araç Bölüm Başkanı Gustaf Landahl katıldı. Şekip Karakaya’nın moderatörlüğünü yaptığı oturumun konusu “Yaşanabilir Şehirlerin Yönetimi” oldu.

Şehirlerdeki en büyük sorunun trafik olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, ” Bunun nedeni trafiğin çift başlı olmasından kaynaklanıyor. Bir tarafta içinde kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, emniyet personelinin olduğu Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) teşkilatı var. Bu teşkilat, kent içinde nerelerde park yapılıyor, tek yönlü yollar, trafik sirkülasyonun nasıl olacağı gibi konularda karar alıyor. Alınan kararlara uymayanlara yaptırım gücünü kullanacak kurum ise Emniyet yani trafik polisidir. Ancak Eskişehir’de trafik polisine görev yaptırmak mümkün değil. Merkezi yönetim yaptırım gücünü belediyelere devretmedikçe, trafik sorunu çözülemez.” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Büyükerşen, Eskişehir’de kentsel dönüşüm uygulanacak alan ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı alındığını, belediyenin hiçbir şey yapma yetkisi bulunmadığını belirterek, “Büyük ihtimalle TOKİ’ye rant kapısı açılacak. Belediyeler bugün İçişleri, Valilik, merkezi hükümet ve bütün bakanlıkların vesayeti altında. Halkın oylarıyla seçilen belediye meclisinin uzmanlara hazırlattığı imar planlarına uymuyorlar. Akıllarına ne eserse, pat diye yapıyorlar. Bu yetkiyi de Çevre Bakanlığı’ndan alıyorlar. Özel İdare Malları’nın paylaşımı ile ilgili de bize 500 mezarlık verdiler. Ambulansları Sağlık Bakanlığı’na devrettiler. Borçları bize yıktılar. Belediye merkezi hükümetin temsilcisi valiyi dava etti. Biz ‘onlarız’ onlara göre. Bu yüzden böyle muamele ediliyor” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.