Kanser hastası ebeveynlerle, çocukların iletişime bilimsel yaklaşım

Annesi ya da babası kanser olan çocukların psikolojisi ve aile sağlığının korunması için düğmeye basıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Kent Konseyi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanes, İstanbul Beşiktaş Belediyesi ve Neolife Tıp Merkezi işbirliğiyle, kanser tanı veya tedavisi almış ebeveynlere yönelik olarak, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen, “Bağları Kuvvetlendiriyoruz/Kanser Tedavisinde Aile İçi İletişim Programı” şubat ayı içinde uygulamaya geçiyor.

Projenin tanıtım toplantısı Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan ve Bağları Kuvvetlendiriyoruz/ Kanser Tedavisinde Aile İçi İletişim Programı Proje Koordinatörü Neolife Tıp Merkezi Psiko-Onkoloğu Elçin Biçer gazetecilerin proje ile ilgili sorularını yanıtladı. Şubat ayında ücretsiz olarak uygulanmaya başlayacak projeyle; Adana, İstanbul ve Eskişehir’de yaklaşık 100 aileye ulaşılması planlanıyor.

HASTALARIN YAŞAMLARINA YENİ PENCERE

Neolife Tıp Merkezi’nin toplumsal sorumluluğa verdiği önemin altını çizen Neolife Tıp Merkezi Başhekimi Dr. Nesrin Aslan, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi’ne Neolife Tıp Merkezi adına teşekkürlerini iletti. Aslan, “Bizler Neolife Tıp Merkezi olarak hizmet verdiğimiz onkoloji hastalarına sunduğumuz ileri tıp teknolojileriyle donatılmış tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra onların hayatlarına yeni açılımlar sunacak projeler geliştirmekten de büyük mutluluk duyuyoruz. Bu anlamda merkezimizde ücretsiz olarak dramaterapi seansları, sanatsal ve kültürel etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Onkoloji gibi insan fizyoloji ve psikolojisinde ciddi hasarlar yaratabilen bir alanda hizmet vermenin yükünü belki bir nebze de olsa hastaların yaşamlarına açtığımız bu yeni pencerelerle hafifletebiliyoruz. Bizler, ‘Bağları Kuvvetlendiriyoruz Programı’nı Türkiye’de başlatmaya karar verdiğimizde büyük bir sorumluluğun altına girdiğimizi de biliyorduk. Dünyanın pek çok ülkesinde yürütülen ve sonuçları hayli başarılı olan bu programın Türkiye yürütücüsü olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

BAŞKAN HÜSEYİN SÖZLÜ’YE KATKILARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR

Proje Koordinatörü Elçin Biçer de projenin paydaşlarına teşekkür etti. Biçer, “Ben özellikle bu projeye gönüllü katılımları ve verdiği emeklerden dolayı 10 psikolog dostumuza, projenin her aşamasında neredeyse bizlerden bile daha fazla çaba gösteren Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü Bey’e ve Adana Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan nezdinde, Adana Kent Konseyi ekibine teşekkür etmek istiyorum. Program, eminim ki sizlerin sayesinde daha da büyüyerek, tıpkı adı gibi bizlerin ve onkoloji hastalarının hayatla olan bağlarını da kuvvetlendirecektir. İdealimiz Adana ve Eskişehir’in öncülüğünde başlayan bu önemli programı ilerleyen yıllarda tüm ülkemizde uygulayabiliyor olmaktır” diye konuştu.

Program ile kanser tanı ve/veya tedavisi alan ailelerin çocuklarıyla uygun iletişim kurarak, karşılıklı olarak birbirlerini anlayıp, birbirlerine en iyi şekilde destek olabilmelerinin amaçlandIğını belirten, Bağları Kuvvetlendiriyoruz/ Kanser Tedavisinde Aile İçi İletişim Programı Proje Koordinatörü Neolife Tıp Merkezi Psiko-Onkologu Elçin Biçer, kanserle mücadelede, aile bağlarını ve çocukları psikososyal olarak desteklemenin önemine dikkat çekti. Biçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Projede yer alan tüm psikologlar gönüllü olarak hizmet veriyor. Program, çocuklar üzerinde ciddi faydalar sağlıyor. Çocukların, hastalığı internetten araştırıp zihinlerinde kötü senaryolar yaratabilmesi kuvvetle muhtemel. Çocuk, artık kendisiyle daha az oynandığını, daha az konuşulduğunu, daha az vakit geçirildiğini, ilgilenildiğini fark eder. Hastalığın kendisi yüzünden olduğunu düşünebilir, hatta anne/babaları tarafından sevilmediklerini zannedebilirler.”

PROGRAMIN AMAÇLARI

-Tedavi sürecinin ebeveyn ve çocuk için psiko-sosyal bakımdan daha konforlu geçmesini sağlamak.
-Hastalık sonrası, bu travmatik yaşantıya dair kalıntıların en aza indirgenmesini sağlamak.
-Aile bütünlüğünün korunması ve desteklenmesi.
-Ebeveynlerin çocuklarını doğru anlamaları ve uygun müdahalelerde bulunmalarının sağlanması.
-Aile için kalıcı iletişim becerilerinin kazandırılması.

PROGRAMDAN KİMLER YARARLANABİLİR

Program sadece anneye ya da sadece babaya (ebeveynlerden birine) uygulanır.

Toplam 5 seanstan oluşan bir iletişim eğitimidir. Seanslar 2 haftada 1 yapılır.

(10 hafta sonunda tamamlanmış olur)

Programdan kanser tanı veya tedavisi alan, 5-18 yaş aralığında çocuğu bulunan tüm ebeveynler ücretsiz olarak yararlanabilir.

PROGRAMIN UYGULAYICILARI

Program, geliştiricileri Washington Üniversitesi’nden Prof. Frances Lewis ve Ellen Zahlis’in özel eğitim verdiği psikolog kadrosu tarafından Neolife Tıp Merkezi’nin sosyal sorumluluk projesi olarak uygulanıyor. Bu yıl İstanbul, Eskişehir ve Adana’da ücretsiz olarak uygulanacak ve toplamda 100 aileye ulaşılması hedeflenen programın yaklaşık 3 ayda tamamlanması öngörülüyor.

İLETİŞİM HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR

Amerika’da 6 eyalette uygulanmış, bilimsel olarak ebeveyn ve çocuklarda kısa ve uzun vadede anksiyete ve depresyonu azalttığı kanıtlanan program, tüm aile bireylerinin hastalıkla baş etme becerilerini olumlu yönde etkilediği gibi, çocukların davranışsal ve duygusal işlevselliğini arttırarak hastalıkla başa çıkmasını da kolaylaştırıyor.

Program kapsamında kanser tanı ve/veya tedavisi alan ailelerin “Hastalığı çocuğuma nasıl anlatmalıyım, ne kadar anlatmalıyım; çocuğum beni gördüğünde neler yaşıyor, çocuğumun sorduğu sorulara nasıl cevap vereceğim” gibi yanıtlanması güç sorularına uygun cevaplar bulmasına destek sunmak amaçlanıyor.

Türkiye’de psiko-onkoloji tanı ve/veya tedavi almış ebeveynlerin çocuklarıyla iletişimi konusunda yürütülecek bir çalışma olması bakımından ilk olan Neolife Tıp Merkezi’nin bu anlamlı projesinin önümüzdeki yıllarda da devam ettirilmesi hedefleniyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.