GELECEĞİN MİMARLARI TOROSLAR’DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, hayata geçirdikleri bir proje kapsamında Toroslar İlçesi’ni gezerek, incelemelerde bulundu.

Kentimiz için ulusal ve uluslararası öneme sahip bir kültür mirası olan Yumuktepe Höyüğü ile Toroslar Belediyesi’nce Mustafa Kemal Mahallesi’nde 12 bin m2 alanda inşa edilen Rauf Raif Denktaş Pakı ve Açık Hava Müzesi ile Müftü Deresi’nin çevresini inceleyen geleceğin mimarlarına Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da eşlik etti.

Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlilerinin de hazır bulunduğu inceleme gezisinde öğrenciler, Yumuktepe Höyüğü, Rauf Raif Denktaş Parkı ve bu iki alan arasında kalan bölümde hazırlayacakları proje alanı ile ilgili nasıl bir rekreasyon çalışması yapacakları konusunda fikir ve proje üretecekler.

Toroslar’da hayata geçirilen projeleri yakından takip ettiklerini ve bu çalışmalarından dolayı Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı ve ekibini takdirle karşıladıkları belirten akademisyenler ise Toroslar’da fikirlerin gerçeğe dönüşmesinin imkansız olmadığını belirterek, çevre konusunda kente sunduğu katkılarından dolayı Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya teşekkür ettiler.

Kente olumlu katkı sunacak her projeye açık olduklarını belirten Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise projelerinde Toroslar İlçesi’ni tercih ettikleri için Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin öğrencilerine ve öğretim görevlilerine teşekkür etti.

Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Hamit Tuna, Yumuktepe Höyüğü ile ilgili projeler ürettiklerini ancak yetki alanlarının dışında olmasından dolayı içlerinde bir uhde olarak kaldığını ifade ederek, Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttükleri “Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısını Geliştirme” projesi ile Yumutepe’yi ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Başkan Tuna; “9 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan bu yer, ilk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Toroslar Belediyesi olarak buradaki arkeologlarımıza da destek veriyoruz. Maalesef yetki alanımızda olmaması nedeniyle orayı çok sağlıklı bir şekilde değerlendiremedik. Höyüğün içerisinde gerekli düzenlemeleri yapamadık ama höyüğü çekim merkezi haline getirmek amacıyla çevresinde yürüme yolları ve peyzaj çalışmaları yaptık” dedi.

Yumuktepe Höyüğü ile Müftü Deresi’nin çevresindeki incelemelerin ardından Başkan Tuna daha sonra öğrenciler ve akademisyenler ile birlikte Mustafa Kemal Mahallesi’nde 12 bin m2 alanda inşa ettikleri Rauf Raif Denktaş Pakı ve Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etti.

Burada da park alanı ile ilgili yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Tuna, daha önce kokulu madde bağımlısı insanların uğrak yeri olan bu mekanları aydınlatma ile bütünleştirerek, park ve yürüme yollarına dönüştürdüklerini ve amaçlarının 7’den 77’ye herkesin güvenli bir şekilde dinlenebilecekleri ve spor yapabilecekleri alanları oluşturmak olduğunu söyledi.
Başkan Tuna, KTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın adını yaşattıkları parkta; ‘Rauf Raif Denktaş Açık Hava Müzesi’ oluşturduklarını ve açık hava müzesine Kıbrıs Barış Harekatında kullanılan askeri malzemeleri yerleştirdiklerini de hatırlattı.

İncelemeler sırasında 11 yılda hayata geçirdikleri projelerden de bahseden Başkan Hamit Tuna, bu projelerle birlikte Toroslar’ı çekim merkezi haline getirdiklerini sözlerine ekledi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.