TOROSLAR’DA ALTERNATİF TARIMIN ÖNÜ AÇILIYOR

Bir yandan rutin belediyecilik hizmetlerini yürüten Toroslar Belediyesi bir yandan da ilçe sınırlarının genişlemesinin ardından tarımla uğraşan nüfusun artması nedeniyle tarım ve hayvancılığa da önem veren projelere imza atıyor. Toroslar Belediyesi bu kapsamda alternatif tarımın örneklerinden tropikal bir meyve türü olan pitahaya yetiştiriyor.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın, 2014-2019 projeleri arasında yer alan Tarım ve Hayvancılığı Destekleme Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda, Mersin’de üretilebileceği tespit edilen ejder meyvesinin ilk tohumları toprakla buluşturuldu.

Türkiye’de Ejder Meyvesi olarak bilinen, Avrupa’da tanesi 15 dolara alıcı bulan, Türkiye’de ise 10-15 liradan satılan meyvenin Toroslar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü serasında dikimini gerçekleştiren Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, meyvenin ilçe sınırları içerisinde yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini söyledi. Başkan Tuna, Meksika, Orta ve Güney Amerika tropik orman bölgelerine özgü bir kaktüs türü olan ejder meyvesinin Mersin iklimine uygun bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

Toroslar İlçesi’nin genişlemesinin ardından çiftçi nüfusunun arttığını kaydeden Belediye Başkanı Hamit Tuna, çiftçileri, yeni ürünler üretmeye teşvik etmek istediklerini ifade etti. Ejder meyvesinin fazla su, ilaç ve gübre istememesi nedeniyle bakımının da kolay olduğunu dile getiren Başkan Tuna; “Bildiğiniz gibi 2014 yerel seçimleri ile birlikte ilçemizin alanı 5200 hektardan 108 bin hektara yükseldi. İlçemizin genişleyen bu coğrafyasında çiftçilikle uğraşan nüfus oranımızda arttı. Bu nedenle tarım ve hayvancılığı kalkındıracağımızı, bu noktada ufuk açacağımızı söylemiştik. Çiftçilikle uğraşan insanlarımızın değişik cins tarım ürünlerini üretmeleri noktasında çalışmalarımız var. Bu ürünlerimizden bir tanesi de ejder meyvesi olarak bilinen pitahaya meyvesidir” dedi.

İlçe çiftçisinin ağırlıklı olarak narenciye ile uğraştığını ifade eden Başkan Tuna ancak narenciyenin arz talep dengesinde yaşanan olumsuzluklar ve ihracat anlamında yaşanan sıkıntılar nedeniyle insanların narenciyeden istediklerini alamadıklarını vurguladı. Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı sürekli bir arayış içerisinde olduklarını dile getiren Belediye Başkanı Hamit Tuna; “Narenciyeyi ciddi anlamda üreten bir bölgeyiz. Narenciyenin arz talep dengesinin farklı oluşu ve ihracat noktasındaki sıkıntılardan dolayı vatandaşlarımız narenciyeden çok fazla kar elde edemiyorlar. Bu nedenle sürekli yeni türlerin arayışı içerisindeyiz. Şu anda ejder meyvesi denilen bir bitki üzerinde çalışıyoruz. Ejder meyvesi kısa yerden çok fazla ürün ve değer elde etme anlamında özellikle bir bitki. Beyaz ve kırmızı olmak üzere 2 cins olan bu bitkinin beyazı 12 ay, kırmızı olanı da yılda 4 ile 6 kez meyve veriyor. Her bir meyve 100 ile 600 gram arası büyüklükte olabiliyor. Fazla su, ilaç, gübre ihtiyacı olmayan ve bakımı kolay olan bir bitki. Kalsiyum ihtiva eden, vücuda besin sağlayan ve anti kanserojen olan bir bitki. Pazar problemi olmayan bir bitki. Bugün ilk defa tohumundan ekimini yaptık. Türkiye’de tarım sektöründe en önemli sorun, çok üretilen cinslerde o cinse pazar bulamıyorsanız ortalamada o ürünün değerini düşük tutmak zorundasınız. Bölgemizde çiftçilerimizin elinde kalan portakallar maalesef yerlere döküldü.
Çiftçilerimiz şu anda büyük sıkıntı içerisindeler. Bu anlamda ejder meyvesi çok özellikli bir ürün. İnşallah bu yönde insanlarımızın önünü açtığımızda bu meyve ile ekili alanlar artacaktır. Çiftçilerimize alternatif tarımın önünü açmak amacıyla birkaç ürün üzerinde daha çalışmamız var” dedi.

Başkan Tuna konuşmasının ardından Park ve Bahçeler Müdürlüğü serasında ejder meyvesi tohumlarını toprakla buluşturdu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.