Hamit Tuna; “ROMAN VATANDAŞLARIMIZI, KENDİ AİLEMİZ GİBİ GÖRÜYORUZ”

Dünya Romanlar Günü kutlamasında konuşan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna; “ROMAN VATANDAŞLARIMIZI, KENDİ AİLEMİZ GİBİ GÖRÜYORUZ”

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü kapsamında Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu binasında düzenlenen kutlamalara katıldı.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, İl Jandarma Komutanı Kd. Albay Ömer Uyan, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Albay Fatih Erhan, İl ve İlçe kurum müdürleri ile Türkiye Belediyeler Birliği temsilcilerinin hazır bulunduğu programda, Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Roman vatandaşların odak grup olarak belirlendiği ‘İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’ kapsamında roman vatandaşlara önyargı ve empati semineri verildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını Türkiye Romanları Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam yaptı. Konuşmasına Roman vatandaşlara sundukları eğitim ve sosyal projelerinden dolayı tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek başlayan Daylam, romanların işgücüne entegrasyonunu sağlayan ve Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen Hasır Örme Üretim Atölyesi ile roman kadınların mesleki eğitim aldıklarını ve kamıştan ürettikleri malzemeleri Avrupa’ya ithal ettiklerini vurguladı.

Daha sonra söz alan Toroslar Belediye Başkanı Hamt Tuna ise göreve geldikleri 11 yıllık hizmetleri süresince Roman vatandaşlarla birçok ortak proje gerçekleştirdiklerini belirterek; “Toplumda dezavantajlı yaşayan her kesime ulaşmaya çalışıyoruz. Roman vatandaşlarımızı her zaman kendi ailemiz gibi gördük. Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanımız Sayın Ali Daylam Bey ile de sürekli istişare halindeyiz” dedi.

8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutlayan Başkan Tuna; “Toroslar Belediyesi olarak çalışma yol haritamızda bulunan sağlık, eğitim ve gençliğe büyük önem veriyoruz. Romanların istihdamı konusunda yaşadığı sorunlara çözüm üretmek amacıyla Romanlar Mesleki Eğitim Merkezini kurduk. Valiliğimizin de destek verdiği çalışmalarla roman çocuklarımızın eğitimlerine yardımcı olmaya çalıştık. Gelecekte onları inşallah doktor, avukat, öğretmen ve bürokrat olarak görmek istiyoruz. Roman Dernekleri Federasyonumuzla da gerçekleştirdiğimiz bir projeyle de romanlarımıza yönelik eğitim ve müzikal enstrümanları kullanmaları konusunda eğitimler verdik. İŞKUR İl Müdürlüğümüzün de sunduğu desteklerle Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarında TORTEK) bünyesinde, Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nde açtığımız hasır örme üretim atölyesi ile roman vatandaşlarımız, hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç edebiliyorlar. Roman kadınlar işe, çocuklar kreşe adlı projemizde yer alan 30 kadın yeteneklerini eğitimle bütünleştirerek, kargılarla sepet, şadırvan ve gölgelikler yaparak aile ekonomilerine katkıda bulunmakta ve çocuklarına kreş imkanı verilmektedir. Üretime dayalı böyle bir projeyi de hayata geçirmenin ayrı bir mutluluğunu yaşıyoruz.8 aydır uyguladığımız İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’ kapsamında odak gruplarımızdan biri olan roman vatandaşlarımıza yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bu projeyi hayata geçiren Türkiye’de 12 belediye arasında olmaktan büyük mutluluk ve gurur duymaktayız. Kurumlararası diyaloglu çalışarak çok güzel işleri ortaya koyuyoruz. Tüm roman vatandaşlarımızın Dünya Romanlar Günü’nü kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum” dedi.

Roman vatandaşların zengin kültürleriyle kentin ve toplumsal yapının en önemli renkleri olduğunu belirten Mersin Valisi Özdemir Çakacak da Dünya Romanlar Günü’nü kutlayarak; “Bu güzel kutlamada Roman kardeşlerimizle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duymaktayım” dedi.

Konuşmaların ardından program, roman çocukların sunduğu özel dans gösterisi ile sonu erdi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.