Gürpınar güneş enerjisi panelleriyle aydınlanacak

Van’ın Gürpınar ilçesi, “Aynadaki Enerji” Projesi ile güneş enerjisiyle aydınlanacak – Gürpınar Belediye Başkanı Yıldız: “Güneş enerjisini hayatın bir parçası haline getireceğiz. Böylece sokak ve mahallelerimiz kesintisiz aydınlık olacak”

Türkiye ‘nin en geniş arazi yapısına sahip ilçesi Gürpınar, belediyenin hazırladığı proje sayesinde güneş enerjisiyle aydınlanacak.

Gürpınar Belediyesi tarafından hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunulan “Aynadaki Enerji” Projesi ile ilçenin güneş haritaları çıkarıldı.

Projenin yaşama geçmesiyle, ilçe merkezindeki parklar, köylerin sokak aydınlatmaları ve ihtiyaç için kullanılan su kuyularının çevresi güneş enerjisiyle ücretsiz aydınlatılacak.

Proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yararları konusunda bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmalarının yürütülmesi ve bu kaynaklarının kullanımında farkındalık oluşturulması da hedefleniyor.

Gürpınar Belediye Başkanı Zeki Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulanacak projeyle güneş enerjisinin ortak kullanım alanlarında kullanılmasının hedeflendiğini söyledi.

Böylece ilçenin sokak, parklarının aydınlatılacağını belirten Yıldız, köy halkının yoğun kullandığı su kuyuları, köy meydanı, cami ve okul yollarının da aydınlatılmasının sağlanacağını ifade etti.

Proje kapsamında aylık üretilecek 250 KW elektriğin fazlasının ise elektrik şirketine satılarak gelir elde edileceğini dile getiren Yıldız, böylelikle projenin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını kaydetti.

Güneşin Türkiye’de daha çok kullanılması gereken bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu:
“Güneş enerjisi Türkiye’de aslında üzerinde düşünülmesi gereken bir konu. Doğayı, toprağı, tahrip etmeyen bir enerjidir. HES’lerle ne kadar doğayı tahrip ettiğimiz, gayrı ekolojik bir tutum içinde olduğumuz ortadadır. Güneş enerjisiyle enerji üretirsek barajlar sadece sulama amaçlı olarak kullanılır. Bu sulama işlemini de doğayı daha az tahrip eden küçük göletlerle yapabiliriz.”

Van’ın arazisinin 20 bin kilometre olduğunu, bu arazinin 4 bin 63 kilometrelik bölümünün Gürpınar’da bulunduğunu anımsatan Yıldız, bu yönüyle ilçenin Türkiye’nin en büyük ilçesi konumunda yer aldığını kaydetti.

– “Güneş enerjisi hayatın bir parçası olacak”
Belediye olarak güneş enerjisinin kullanımına ön ayak olmak istediklerini anlatan Yıldız, önümüzdeki yıllarda yaşama geçirilecek projelerle Gürpınar ve Van’da güneş enerjisinin hayatın bir parçası olacağını dile getirdi.

Geniş alana sahip ilçelerinin aynı zamanda çok fazla güneş aldığını vurgulayan Yıldız, bu fırsatı değerlendirerek ilçedeki mevcut parkları ve yapacakları yeni parkları güneş enerjisiyle aydınlatacaklarını belirtti.

Yıldız, şunları ifade etti:
“Daha aydınlık sokaklar ve kesintisiz aydınlık mahallere olacak. Öncelikle güneş enerjisini lokal kullanmak istiyoruz. Böylece vatandaşın sırtındaki elektrik faturası yükünü hafifleteceğiz. Öte yandan bu enerjiyi kullanarak süt ve yoğurt üretecek bir mandıra kuracağız. Burada tamamen güneş enerjisinden faydalanılacak. Yeni işletmeleri de güneş enerjisi kullanmaları yönünde yönlendireceğiz. Özellikle köylerimiz de sıklıkla elektik kesintisi yaşanmakta. Bundan dolayı köylüler mağdur oluyor. Su ihtiyaçlarını da kuyulardan elektrik kullanarak karşılıyor. Bu aynı zamanda külfetli bir elektrik faturası demek. İnşallah bunu hayata geçirerek köylerde susuzluğun da önüne geçeceğiz.”

Türkiye’de en iyi güneşin Van’da olduğuna, Van’dan sonra Hakkari ve Konya geldiğine dikkat çeken Yıldız, bu nedenle güneş enerjisi gibi büyük bir enerji potansiyeline kayıtsız kalamayacaklarını belirterek, bu fırsatın mutlaka halka sunacaklarını sözlerine ekledi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.