Korsan otoparktan resmi otoparka

Kentte, uzun süredir tabelalı ve makbuzlu şekilde çalıştırılan bazı otoparkların ‘korsan’ olduğu ortaya çıktı. Meclis’e gelen Başkanlık Yazısı, bu otoparkları resmileştirmek amacıyla 10 yıl kiraya verilmesini isteyince CHP ve MHP gruplarının tepkisi gecikmedi. Başkanlık Yazısı, CHP ve MHP’nin ret oyuna karşın oy çokluğu ile geçti.

Ankara’daki yol kenarı ücretli otoparklarda yaşanan sorunlar bir kez daha Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındı. Önceki gün başlayan temmuz ayı olağan toplantısında gündeme getirilen otoparklarla ilgili Başkanlık Yazısı, Meclis’i karıştırdı. Başkanlık Yazısı’ndaki birçok adresin yıllardır tabelalı, makbuzlu bir şekilde korsan otopark olarak çalıştırıldığı ortaya çıkınca CHP Grubu tepki gösterdi.

CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya, “Bu Başkanlık Yazısı yeni olduğunu göre daha önceki uygulamaları neye sayıyorsunuz” çıkışına, oturumu yöneten Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez, “Otopark işletmelerinde oturmayan bir şeyler var. Bir ay daha kredi istediler ben de sizden istiyorum” şeklinde cevap verdi.

Meclis gündemine damga vuran Destek Hizmetleri Daire Başkanı Ayhan Kavlak imzalı yazıda, Turan Güneş Bulvarı, Strazburg Caddesi, Hükümet Caddesi, Bayındır Hastanesi çevresi, Bahriye Üçok Caddesi Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Kampus içi, Kumrular Caddesi 93, 94 ve 95’inci sokaklarda korsan otoparkçılık yapıldığı, aracını park eden şahıslardan zorla ücret alındığı, para ödemeyenlerin araçlarına zarar verildiği gerekçesiyle, değnekçiliğin önüne geçilmesi amacıyla otopark olarak 10 yıl süreyle kiraya verilmesi talep edildi.

ANFA YETKİLİYSE KENDİSİ İŞLETSİN
Başkanlık Yazısı’na itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, hep aynı gerekçelerle otoparkların 3’üncü kez Meclis’e getirildiğini söyleyerek, “Otoparklar küçümsenmeyecek kadar önemli gelir kaynağı olan faaliyetler. Eğer ANFA yetkiliyse kendisi işletsin ya da otoparklarla ilgili ayrı bir şirket kurulsun. Burdaki adreslerden Turan Güneş Caddesi’nde şu anda otopark uygulaması var. Strazburg’da yıllardır var. Bayındır Hastanesi etrafında uygulama devam ediyor. Bu Başkanlık Yazısı yeni olduğunu göre daha önceki uygulamaları neye sayıyorsunuz ya da yasal bir dayanağı var mı?” dedi.
Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, Yılmazkaya’nın eleştirilerine şöyle cevap verdi:
“Gayri kanuni, gayri yasal insanlar makbuz bastırıyor, otopark işletmecisi gibi haraç topluyor. Bu yazı da bunun önüne geçebilmek içindir. Şurada hemfikiriz, otopark işletmelerinde oturmayan bir şeyler var. Ancak çözüme ilişkin bir karar almıyor Meclis, sadece ihale yetkisi veriliyor. ANFA yetkilileri de dahil olmak üzere işletmecilerle de temasım var. Otoparklardaki sıkıntıları ben de görüyorum, ilgili tüm tarafları bir araya getirerek bir çalışma içerisindeyim. ‘Bir ay daha kredi verirseniz toparlıyoruz’ dediler. Benden bir ay kredi istediler, ben de sizden istiyorum.”
Başkanlık Yazısı, CHP ve MHP‘nin muhalefetine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

MAFYA MARİFETİYLE OTOPARKÇILIK YAPIYORLAR
Tartışmalar sırasında CHP Mamak Meclis Üyesi Mehmet Emin Tırpancı, “Bu listede bulunan yerler 2-3 yıldır işletmeci tarafından çalıştırılıyor. Bir kira karşılığı yok mu?” dedi. Meclis Başkanvekili Ölmez, eleştirilere “Orada mafya marifetiyle belediye adına otoparkçılık yapıyorum diyenler de oluyor. Bazıları belediyenin adını kullanarak zevkle, sahte makbuzla otopark işletenler vardır diyor yazıda zaten” cevabını verdi. Tırpancı ise, “3 yıldır kimsenin haberi yok mu buralardan” diye isyan etti.

OTOPARK İŞLETME YÖNETMELİĞİ HAZIRLAYALIM
MHP Grup Başkanvekili Ramazan şimşek, “Bu konunun komisyona havale edilmesini ve arkadaşlarımızın gerekli çalışmaları yapmasını. Ankaraya yakışır bir otopark hizmeti verilmesini öneriyoruz” dedi.
BBP’li Meclis üyesi İbrahim Uyar, “Benim önerim sizin de bahsettiğiniz devam eden çalışmayı tüm parti gruplarını da içine alacak bir komisyonda otopark işletme yönetmeliği hazırlayalım. Burada da atışma konusu olmaktan çıkar ve otoparkların nasıl işletileceğine dair bir yönetmelik olur ve müdahale etmesi de kolay olur” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.