Türkçe Olimpiyatlarına Görkemli Kapanış

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından ‘Evrensel Barışa Doğru’ sloganıyla düzenlenen 11.Türkçe Olimpiyatları’nın görkemli kapanış şöleni Başakşehir Atatürk Olimpiyat Stadı’nda, Başbakan R.Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı.

250 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen şölende, konuşan Başbakan R. Tayyip Erdoğan “Barış mücadelesi, insanlık onuru mücadelesi zordur; o yolda nifak tuzakları vardır. Dilimiz, dinimiz farklı olsa da bizler ortak dil olan gönül diliyle konuşabiliriz” dedi.

Dünya çocukları, Başakşehir’de Evrensel barış için söyledi
Kapanış Şölenine; Başbakan R.Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış katıldı. Ev sahibi olarak Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın katıldığı şölene, ayrıca siyaset, iş, medya dünyasının önde gelenleriyle, 140 ülkeden 1000 öğrenci katıldı.

Festival, öğrencilerin etkinlikleri, lazer ve havai fişek gösterileriyle şölene dönüştü.
Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan şölenin açılış konuşmasını yapan Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam “2.000 öğrenci 16 gündür ülkemizin güzelliklerini görüyorlar. Kardeşlerimiz göçmen kuşlar misali bir mayıs sabahı geldiler, haziran akşamı uçuyorlar. Dili, dini, rengi farklı ülkelerin çocukları, evrensel barışa doğru uçuyor. Öğrencilerimiz 55 ilde 99 sahnede hünerlerini sergilediler. Yolunuz, bahtınız açık olsun” dedi.

Türkiye’de, son üç hafta da birbiriyle taban tabana zıt iki manzara var
Başakşehir Atatürk Olimpiyat stadını dolduran 250 bin kişiye seslenen Başbakan R. Tayyip Erdoğan “3 haftadır birbiriyle taban tabana zıt iki manzara var. Bir tarafta sapan, taş, molotof, kokteyli vardı. Diğer tarafta Türkçe vardı, türkü vardı,şiir vardı. Bir tarafta öfke, nefret, çatışma vardı. Diğer tarafta dayanışma, dostluk vardı.Engin yürekli gönül neferleri vardı. Şundan emin olunuz sevgili kardeşlerim gerçek Türkiye manzarası, tablosu budur. Gerçek Türkiye fotoğrafı, buradaki fotoğraf, buradaki kadrajdır. Bu olimpiyatlar 11 yıldır yapılıyor olabilir ama bu barış mücadelesi binlerce yıldır devam eden, kökü derinde, kökü sağlam, kökü Osmanlı’da, Sakarya’da olan bir büyük davadır. Dışarı da anlık zevkleri için sokakları ateşe verenler değil, bir dünya dili olan Türkçe’yi omuzlarında taşıyan gerçek Türkiye mesajıdır bu. Biz yakıp yıkanlardan değil, zor için memleket yollarına düşenlerdeniz. Bizim meselemiz gönül erleri yetiştirmektir” dedi.

Barış mücadelesi zorlu bir süreçtir
“Barış mücadelesi, insanlık onuru mücadelesi, gönül mücadelesi zordur, engellidir, engebelidir” ifadelerini kullanan Başbakan Erdoğan. “O yolda nifak tuzakları vardır. O yolda fitne tuzakları vardır. O yolda, dünyevi zevklerin cazibesi şeklinde görünen şeytan tuzakları vardır. O kutlu yolda, davayı unutturup, ihtirası, ukbayı unutturup dünyayı öne çıkaran nice münafık tuzağı vardır. Biz, işte tüm bu tuzaklara karşı uyanık olacağız. Aldatan elbette olmayacak, ama aldanan da olmayacağız” dedi.

Çocuklar; dilden değil, gönüllerinden okudular

Başbakan R. Tayyip Erdoğan, sahne alan Iraklı gencin performansı için “Adeta karşımda İbrahim Tatlıses’i gördüm” dedi ve Tatlıses’e de Allah’tan şifa diledi. Başbakan R. Tayyip Erdoğan, “Bulgaristan’dan 12 yaşındaki yavrumuzu dinledim, baktım ki bir bambaşka. Dilinden değil adeta gönlünden, hücrelerinden geliyor, yaşıyor ve yaşatıyor. Kutluyorum, tebrik ediyorum. Hepsi birbirinden güzel, birbirinden başarılı. Bize bu iftiharı yaşattığınız, bize bu gururu yaşattığınız, tıpkı ecdadımız gibi, gönüller arasında bu güzel Türkçe köprüsünü inşa ettiğiniz için hepinize tek tek teşekkür ediyorum” dedi. Öte yandan, kapanış töreninin sonunda olimpiyatlara katılan çocuklar tarafından Başbakan Erdoğan’a Babalar günü hediyesi verildi.

Festivalin çocukları şarkılarıyla “Evrensel Barış’a doğru mesajı verdi

200 bin davetlinin stat içinde ve dışında kurulun ekranlardan takip ettiği Şölende çocuklar söyledikleri şarkılar ve sahne gösterileriyle izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Gece’de Kazakistan’dan, Irak, Bulgaristan’a, Azerbaycan’dan, Güney Kore, Moldova’ya kadar 140 ülke çocukları Türkçe’nin güzelliklerini, Türkiye’nin renklerini şarkılarına yansıttı.

Şölen’de Kenya-Tanzanya’dan katılan yarışmacının “Tanzanya’nın bağları” yoğun alkış alırken, 41 ülkenin çocuklarının aynı anda sahne aldığı davul ve ritim aletleriyle yaptıkları gösteri coşkuyu artırdı.
Gece, şölene destek veren sponsorlara plaket takdimi, havai fişek ve lazer gösterileriyle son buldu.

Bu yıl ki Slogan; Evrensel Barışa Doğru
2003 yılından buyana düzenlenen, bu sene 01-16 Haziran tarihleri arasında, Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları, Türkiye genelinde 55 il ve 99 sahnede gerçekleştirildi. 5 kıtadan; dili, dini, rengi farklı öğrenciler şarkı, şiir, dil bilgisi, halk oyunları, tiyatro ve kısa film gibi 19 farklı kategoride hünerlerini sergiledi.

Türkçe olimpiyatlarının “Evrensel Barışa Doğru” olan bu seneki sloganı ilk defa yarışmayla belirlendi. Sosyal paylaşım siteleri üzerinden duyurusu yapılan yarışmaya 4 bin 739 kişi katılarak oy kullandı.
Açılışı geçtiğimiz günlerde yapılan Otogar-Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyatköy metrosu olimpiyatlarına ulaşımı kolaylaştırdı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.