TOKAT “EKONOMİ, TURİZM VE KALKINMA” İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Tokat “Ekonomi, Turizm ve Kalkınma” istişare toplantısına katıldı.

Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen toplantıya ulusal basın mensuplarının yanı sıra birçok akademisyen ve STK Temsilcisi de katıldı.

Tokat “Ekonomi, Turizm ve Kalkınma” İstişare toplantısına katılmak için Ankara ve İstanbul’dan Tokat’a gelen katılımcılara Başkan Eroğlu iki gün boyunca şehri tanıttı. Tokat Merkezdeki tarihi ve kültürel eserlerin yanı sıra; Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Kanal Tokat gibi şehrin önemli merkezlerinin tanıtımını yapan Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, son gün düzenlenen toplantıda katılımcıların Tokat hakkındaki düşüncelerini dinledi.

Toplantıya Moderator olarak katılan Yazar Tarkan Zengin yaptığı açılış konuşmasında, Tokat’ın medeniyet şehri olduğunu vurguladı.

Tarkan Zengin Konuşmasında; “Tokat’ın insanı çeken bir cazibesi var. Şehirlerin aslında bir ruhu var. O ruh insanla mekân arasında bir ilişki kuruyor. Bir şehri aziz kılan o şehrin sakinleri, yaşayanlarıdır. Biz Tokat’ta hem medeniyet birikimini görüyoruz hem de şehirde oturanların azizliğini de görüyoruz. Bu şehri aziz kılan da bu şehrin yaşayanları. Türkiye’de çalışmalarımız başlarken Belediye Başkanımız Eyüp Beyle birlikte akademisyenlerle, şairlerle, yazarlarla istişarelerde bulunuyoruz. Gözlemlerimizi aktarmak için böyle bir çalıştay düzenledik. Belediyecilik aslında Türkiye’de fiziki bir belediyecilik olarak başlamıştı. Vatandaşın belediyeden beklentisi çöplerin toplanması, alt yapı çalışmalarının yapılmasıydı. Daha sonra sosyal belediyecilik ve kültürel belediyecilik denildi. Son zamanlarda Sayın Cumhurbaşkanımızın kullandığı bir şey var; gönül belediyeciliği. Aslında yabancı değiliz biz. Fatih Sultan Mehmet’in bir sözü var. Hüner bir şehri bünyad eylemektir. Reaya kalbin abad eylemektir. Yani şehir yalnızca mekân yapmak değil, aynı zamanda o şehirde yaşayanların kalplerine de dokunmaktır. Biz dün gezdiğimiz yerlerde bir hizmetin yapılırken vatandaşın kalbine nasıl dokunulacağını da gördük, yaşadık. Kanal Tokat’ın binlerce insanı bir araya getirip şehir kültürünün aktarımına vesile olduğunu gördük. Hünerin sadece şehirler, mekânlar yapmak olmadığını, vatandaşın kalbine de dokunmak gerektiğini gözlemledik” dedi.

Toplantıda ilk olarak söz alan Star Gazetesi Yazarı ve Ülke TV Program Yapımcısı Fadime Özkan, Tokat’ın saklı bir kent olmasının avantaj olduğunu belirtti.

Özkan yaptığı konuşmada; “Tokat’a bu 4. Gelişim, daha önce paneller vs. vasıtasıyla gelmiştim. Kısa süre kalmıştım o zaman, o kısa sürelerde bile hayran kalmıştım Tokat’a. Tokat’ın insanı çeken, etkileyen bir tarafı var. Bu her şehirde olmayan bir şey. Ben de Uzungöl örneğini vereceğim, biz orada bir fotoğrafa aşık olduk. Ama şimdi görüyoruz ki o eski Uzungöl yok, beton yığını adeta. Tokat’ta böyle olacaksa hiç uğraşmayalım. Burada iki gündür gördüğümüz her şeyde 1000 yıllık tarihten bahsediliyor ve biz o 1000 yıllık tarihe dokunup hissedebiliyoruz. Tokat’ı daha fazla insan görmeli. Dün Kanal Tokat’ı gördüğümüzde, ben Eskişehirliyim Porsuk Çayı’nın Eskişehir’i nasıl değiştirdiğinin bir benzerini yavaş yavaş dün orada gördüm. İnsanlar orada gayet mutlu ve huzurlu. Tokat farklı açılardan ve insanları çekmeye müsait bir yer. Burası saklı bir şehir. Burada bütün medeniyetlerin izi var ve burada potansiyel var. Kimin hedeflendiğini önemsiyorum, Tokat hedef kitlesini iyi belirlemeli. Tanıtımlar hazırlanmalı, örneğin sizin Youtube’daki türkü videonuz çok iyiydi. Tokat’a gelen öğrencileri, bu şehrin kıymetini bilmeleri gerektiğinin farkına vardırmalıyız. O çocukların bu şehri keşfetmelerine yardımcı olmalıyız, örneğin rehberler ile. Ve sosyal medya çok aktif kullanılmalı, her gün 2 tweet, 3 fotoğraf misal. Zaten öğrenciler bunu sevdikçe destek verecektir. İnternet fenomenleri, Youtuberler, Bloggerler şehre davet edilebilir. Ayrıca bu şehrin birden fazla festivale ihtiyacı var. Ek olarak Bakanlığın Çalıştayları, sempozyumları burada yapılabilir” dedi.

Konuşmasına Tokatlı Engin Günaydın’ın film eleştirisi ile başlayan Star Açık Görüş Editörü Hale ÖZ, Tokat’ın Anadolu’nun Kültür Başkenti olduğunu belirtti.

Hale Öz yaptığı konuşmada; “Engin Günaydın’ın Tokatla ilgili tanıtımı bence olumsuz yönde oldu. Özellikle Vavien Filminde Tokat’ı sıkıcı bir yer olarak lanse etti. Kars’ın Sosyal Medya ile birlikte Sanatla tanıtımının olduğu düşüncesindeyim. Çünkü birçok film Kars’ta çekildi. Bu filmlerinde olumlu bir katkısı oldu. Türkiye’de Vavien’i izleyen herkes Tokat’ın ıssız bir yer olduğunu düşünüyor. Ben buraya geldiğimde Tokat’ı böyle tanıdığım için utandım. İlk Anadolu Üniversitesi’nin burada olduğunu öğrendim. Tokat bence Anadolu’nun Kültür Başkenti. Medeniyet vizyonu olan bir şehir. Bu yeterince değerlendirilmiyor. Belki sanatçıların buraya teşviki ile daha güzel işler yapılabilir.

Sosyal Medya’dan yapılan tanıtımlar önemli ancak buraya kim niçin gelmeli sorusuna cevap aramalıyız. Tek bir kareye bakıp burayı gezip görüp gitmesi değil, zihninde Medeniyet Şehri olarak kalması gerekmekte. Şehirler doğurgandır, dişidir. Tokat tam bir şehir. Devegörmez gibi gerçekten çok güzel isimler bulmuş mahallelere sahip. Kanal Tokat ismi yerine daha güzel farklı bir isimle anılabilir. Kültür Yayıncılığı yapılmıyor bu şehirde. Birçok şehrimizin Valiliği, Belediyesi Kültür Yayıncılığı yapıyor. Bunların şehrin tanıtımına çok büyük katkısı oluyor. Tokat türküleri albüm haline getirilip satılabilir.

Şehre ait bir koku var mı? Varsa bununla ilgili çalışmalar yapılabilir. Kanal Tokat’ın etrafında güzel şeyler görmek isteriz. Su kanalları etrafındaki evlerde giydirme yapılabilir. Eyüp Belediye Başkanı bu konuyla ilgili güzel çalışmalara imza attı. Tokat’ta da bu evler burada yaşayan Medeniyetlerin renklerini alabilir. Mesela Roma Beyazı, Osmanlı’nın kiremit rengi kızılı, Selçuklu’nun turkuazı baz alınabilir.” dedi.

Seyahat için rotayı Tokat’a çevirebilmenin önemli olduğunun altını çizen Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Musa Alcan ise; dışardan Tokat’ın bilinmeyen, görülmeyen giz bir şehir olduğunu belirtti. Alcan Çalıştayda yaptığı konuşmasında; “Tokat’ a gelmeden önce burayla ilgili düşüncelerimde yalnız olmadığımı öğrenmek beni mutlu etti. Buraya geldikten sonra burayı sevmemek mümkün değil. Gittiğim yerlere yaşanılabilir bir yer mi açısından bakıyorum. Tokat yaşanılabilir bir yer. Denizi olan bir şehirde yaşayan için denizi olmayan bir yerde yaşamak çok mümkün değil aslında. Ancak Tokat’ın tasavvufi alt yapısı hem mekânları ile hem insanları ile çok güzel. Asayiş sıkıntısı çok az olan bir yer olmasına dikkat çekilebilir. Bu turist açısından gidilen yerin güvenli olması bakımından çok önemli, aynı zamanda yaşanabilirlik açısından çok önemli. Yapısı itibariyle Tokat markalaşabilir şehir gibi geldi bana. Ufak bir çalışmayla tanıtımı sağlanarak marka bir şehir oluşturulabilir. Ulusal çapta etkinlikler, festivaller markalaştırmayı hızlandıracak şeylerdir. Yerel basının şehrin tanıtımına katkısı tartışılmaz illaki bu anlamda büyük çalışmaları vardır ama ulusal basının dikkatini de buraya çekmek tanıtımı da hızlandıracaktır. Tokat’a sizin vasıtanızla geldim. Buraya hasbel kader değil de Tokat’a da gidelim demek isterdim. Ama iki gün önce rota belirlesem Tokat’ı bu rotaya eklemezdim. Ama şimdi bir hafta sonra bir yere gidecek olsam Tokat’ı da rotaya eklerim. Çünkü gezdim, gördüm güzel bir yer. Seyahat programlarına, seyyahların bloglarına bir şekilde girmek Tokat’ın tanıtımına etkili olacaktır. Yurt dışında gittiğimiz yerlerde birçok şehrin köprülerin etrafında olduğunu görüyoruz. Bir çok tarihi mekan gördük. Bir çoğu konaktı ve konakların bir çoğu metruk vaziyette idi. Bu alanların kullanılabilir hale getirilmesi şehrin devamlılığı açısından önemli. Bisiklet yolları yapılabilir coğrafi açıdan uygun olmasından dolayı. Şehir böylelikle daha huzurlu hale getirilebilir” dedi.

Beşeri sermayenin önemine değinerek konuşmasına başlayan Siyaset Bilimci ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Murat Yılmaz ise; Ben Tokat’ı ailemden dolayı biliyorum. Bizim köyümüz Yusufeli. 1915 Tarihinde yaşlılar, çocuklar kadınlar göç ederken Tokat’tan geçmişler. Burada gördükleri iyiliği bizlere anlattıkları için tanıma imkânımız oldu.

Tokat; medeniyetlerin, ticaretin gelişmesi coğrafi açıdan önemli. Tokat çok farklı coğrafi imkanlara sahip. Medeniyet demek, yol demektir. Nerede şehir varsa orada yol vardır. Nerede yol varsa orada medeniyet, şehir vardır. Coğrafyanın Tokat’a verdiği önemli bir imkan ise, çok farklı ovalara sahip olması. Ova silsilesi birbirini besleyen ve tarım zamanını uzatan ve buna bağlı olarak pazara çok farklı ürün sunma imkânı var.

Bu coğrafyayı zayıflatan başka bir şey ise beşeri sermayesinin azalmaya başlaması olmuş. Beşeri sermayenin azalması ile bir şehri ayağa kaldıran müteşebbis kaybına neden oluyor. Soğuk savaş ile ticaretin, insani anlamda geliş gidişlerin azalması ile Karadeniz coğrafyasında kayba neden oldu. 20 YY’da artan bu kayıp yeni bir imkana dönüşmek üzere. Burada hayati derecede önem kazanan şey, yeniden yolların önem kazanması. Yollar geliştikçe insan ve mal hizmet taşıması kolaylaşıyor, ticareti artırıyor. Aynı zamanda Tokat’ın çağımızın önemli sektörlerinden birisi olan Turizmde avantajlı hale geliyor. Merkezin yanı sıra ilçeleriyle beraber çok önemli bir turizm havzasına dönüşebilir. Büyük belli şehirlere Ankara ve İstanbul’a uzak olması dezavantaj. Ama; Safranbolu, Beypazarı gibi Ankara ve İstanbul’a yakın yerlerin gelişmesi gibi Tokat’ta bundan daha fazla istifade edebilir. Havaalanı gibi yol ağlarının gelişmesiyle bunu telafi edebilir. Burada beşeri sermayeyi zenginleştirmek lazım. Müteşebbislerin varlığı bu potansiyeli hayata geçirebilir. Bunun beraberinde verilen göçleri avantaja dönüştürme imkânı var. Tokatlıları Tokat’a cezbedici kampanyalara ihtiyaç var.

Ulaşım meselesinin çözümünden sonra burada tanıtım öne çıkıyor. Tanıtım için de sosyal medya marifeti ile çok önemli başarılar yakalanabiliyor. Kars’ta bunu gördük. Kars sosyal medya ile turizmin patladığı bir şehre dönüştü. Yabancı turistleri de Kars’a çekebildiler. Tokatlı gençliğin bu anlamda önemli rolü olacaktır.

Turizmin kültürel ve tarihi dokunun ötesinde inanç turizmine elveren, spor vs. turizmi kendi içindeki çeşitliliği ile hayata geçirilebilir.

Safranbolu’ya çok fazla devlet imkânı verilirken, Beypazarı Belediye imkanı ile oldukça başarılı bir performans sergiledi. Bu bakımdan Merkezi yönetimin imkânları olmasa bile yerel yönetimler, yerel müteşebbisler faaliyeti ile Tokat bu konuda önemli bir adım atabilir.

Sosyal Medya ve beşeri imkânlar ile Tokat’ın mutfağının beraber servis edileceği imkânlara ihtiyaç var.

Butik Otel ve Pansiyonculuğun gelişmesi ile Tokat Merkez’le, Zile ve Niksar’da bu potansiyel var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği genel eğitimler ile işbirliği alanı meydana getirilebilir” şeklinde konuşmasını tamamladı.

Bir şehrin tanıtımında gastronominin önemli bir yer ettiğini belirten Anadolu Ajansı Kültür Sanat Editörü Bünyamin Yılmaz; Tokat’ta önemli lokasyonların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz yaptığı konuşmada; “Tokat deyince aklımıza asma yaprağı geliyor. Bugünlerde izliyoruz, Ege ile Karadeniz’in buluşması. Orada iki şehir karşı karşıya geliyor. Dizinin yapımcısına sorduk; Neden Tokat yok? İnşallah önümüzdeki günlerde Tokat’ın birçok ürününü göreceğiz.

Kültür hazinelerimiz var, bunları kaybetmememiz lazım. Artık öyle bir noktaya geldik ki, sosyal medya olsun internet aracılığıyla birçok şeye ulaşabiliyoruz.

Tokat’ı hangi yönüyle önemsememiz gerekiyorsa, o lokasyonları belirlemek suretiyle, nelere gidebileceğimiz, neleri yiyebileceğimizi vs. gibi uygulaması, internet sitesi, sosyal medyası yapılabilir. Böyle bir çalışma yapıldığında alt yapı çalışmalarıyla birlikte şehrin keşfedilmesini sağlayacak.

Tarihimiz yıllarca heder edilmiş, sonrasında yapılan restorasyonlarla birlikte şehirler görünebilir hale geldi. Şehrin dokusunu bozmadan, şehrin yaşanabilmesi sağlanmalı. İpek yolu üzerindeki ticaret kendini geliştirmeye başladı. Bu şehir Türkiye ve Dünya için neler yapabilir. Buna karar vermeliyiz.

Gönül köprülerini kurarken tamamıyla hafıza eksenli bakmamışız. Üsküp’teki köprü ile buradaki köprü arasında bir fark yok. Köprüler üzerine doğallığı koruyarak çalışmalar yapılabilir. Karşılıklı yapılabilir.

Kısa filmler yapılabilir. Çocukların dünyasına şehirlerin öne çıkarmak istediğiniz şeyleri onlara bu yolla aşılayabilirsiniz. Ortak fikirleri öne çıkarabilecek eserler oluşturabiliriz. Bu tür çalışmalara girmek gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Çeşitli festivallerin düzenlenmesinin şehrin tanıtımında büyük katkı sağladığını belirten AYBÜ Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, Tokat’ın çok güzel bir şehir olduğunun altını çizerek, Türkiye Yazarlar Birliği ödül töreninin Tokat’ta gerçekleşmesini talep etti.

Kala yaptığı konuşmada; “İki gündür buradayız ve çok mutluyuz. Müzede bir motto görmüştük. “Geldim gördüm yendim”, ben onu geldik gördük güzel diye uyarladım. Bu iki günde çok güzel ortak izlenimler edindik. Bir dost meclisinde buraya gelmeden Tokat’a gideceğimi söyledim, bana Tokat’ta ne yapacaksın orası çorak, kurak vs. dediler. Geldim gördüm ki burası yemyeşil. İnsanın bir yerde yaşayabilmesi için orada huzuru hissetmesi lazım biz burada o aidiyeti hissedebildik. Bir Tokat formu düzenlenebilir, bu forumda tokatta yaşayanlar, yaşamışlar ve kendini Tokatlı hissedenler burada buluşarak fikirler oluşturabilir. Tokat öyle bir şehir ki, akıllı politikalar ile de kendini dünyaya sunabilir. Tokat’ta uluslararası öğrenciler mutlaka vardır, bu öğrenciler gönüllü turizm elçisi olarak yetiştirilebilir ve bir Tokat portalı oluşturulabilir, kendi ülkelerinde Tokat’ı tanıtabilirler. Yaprak festivalleri düzenlenebilir, örneğin hamsi baklavası oluyor da yaprak baklavası neden olmasın, bunlar şok edici etkiler yaratabilir. Belediye bünyesinde şehir araştırma merkezi kurulabilir. Panorama müzeleri kurulabilir. Türkiye Yazarlar Birliği her yıl ödül töreni gerçekleştiriyor, Tokat’ın ev sahipliğinde burada gerçekleştirilebilir” dedi.

Çalıştayda son olarak söz alan Öğretim Üyesi Nergis Dama, Sosyal Medya’nın Tokat için öneminden bahsetti.

Dama yaptığı konuşmada; “Tokat’a ilk gelişim. Kafamda ki Tokat ile gördüğüm Tokat çok farklı. Tokat’ı daha çorak bir yer olarak bekliyordum, oldukça yeşil bir şehirle karşılaştım ve Tokat’ın bu kadar potansiyeli olduğunu bilmiyordum. 2 günlük gezi sürecinde bu potansiyele şahit oldum, 2 gün çok kısa bir süre.

Benim iki sınıflandırmam var. Tokat’ın bu noktalarını belirlemesi lazım. Ciddi bir tarım şehri, tarım olabilir. Turizm noktasında, deniz olmadığına göre türbelerin çok olduğunu gözlemledim. Manevi bir turizm alanı oluşturulabilir. Sağlık turizmi noktasında termal turizm harekete geçirilebilir. Öncelikle, Tokat’ın hangi alanlarda tanıtılması gerektiğine dair noktaları belirlemememiz lazım. Sonrasında bu hedef kitleye ulaşımı, hangi alanda hangi hedef kitleyle birleştireceğimizi planlamamız lazım. Ve sonrasında da tanıtımı geliyor. Türbe ziyareti çok önemli ama genç nesil Türbe ziyareti yapmayı tercih etmeyebilir. Tanıtım araçlarımızı da ona göre çeşitlendirmeliyiz. Genç kitleyi buraya çekmek için sosyal medyayı kullanabiliriz. Daha yaşlı gruplar içinde instagram değil de Facebook’u kullanabiliriz. Süreklilikte önemli, bir marka dendiğinde Tokat’la eşleştirmemiz lazım. Diyelim ki haziran ayının ilk haftasında Tokat’ta şu oluyor. Örneğin Antalya’da film festivali oluyor. Tokat’ın da böyle bir markayla, programla, festivalle özdeşleşmesi lazım ve sürekli olması lazım. Konstervatura gittik burada, çok beğendim ama çevresinin de o binayı desteklemesi lazım. Konservatuvarda dönem dönem başta ücretsiz atölyeler açılabilir. Medrese açısından çok güçlü bir şehir Tokat. Medreleselerin de sadece gezilebilecek değil kullanabilecek türde de olması tercih edilebilir. Gençlerin böyle mekanlarda toplanması sağlanabilir. Kanal Tokat’ı söyleyeyim, çok kısa bir sürede mükemmel olmuş. Dün insanlarda o heyecanı gördük, çok kalabalıktı. Gece 23:30 rağmen insanlar ailece orada oturuyordu. Bu da şehrin yaşadığını gösteriyor. Enegellilerin de çok rahat gelebileceği ve vakit geçirebileceği bir yer olursa tanıtım açısından da kolay olur. Ballıca mağarasına gelirsek, gezdiğim en güzel mağaralardan biriydi. Başta burada ki üniversite ve daha sonra çevre illerde ki üniversitelerde ki öğrenciler ballıca mağarasına getirebilir. Ben Trabzonluyum ve Uzungöl’ün 15 sene içinde nasıl meşhur olduğuna bizzat şahit oldum. Tanıtırken çok küçük adımlar atıldı ve buna en büyük katkıyı sağlayan şey de instagram oldu. Herkes o fotoğrafları gördü ve geldi. Tokat’ın elinde üniversite gençliği var, sizin yapacağınız bir reklam, kamu spotundan çok öğrenciler kullanılabilir. Sonrasında bu iş ilerleyecektir. Havalanından çok bence Tokat’a trenyolu lazım çünkü gençler treni nostaljik olmasından dolayı tercih edebilir” dedi.

Toplantı esnasında devamlı not alan Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, çalıştay sonrasında katılımcılara tek tek hediyelerini takdim ederek, katkıları için teşekkür etti.

İstişare Toplantısına; AK Parti İl Başkanı Metin Polat’la birlikte Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan da eşlik etti.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.