ABDÜLKADİR UÇAR YARGILANIYOR

Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar, görevi kötüye kullanma ve ihaleye fesat karıştırma suçundan hakim karşısına çıkacak.

Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar hakkında, 6 kez görevi kötüye kullanma, 6 kez de ihaleye fesat karıştırma suçundan Manavgat 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Manavgat Kaymakamlığı da Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar’ın yargılanmasına izin verirken, sanıkların kaymakamlık kararına itirazlarını Bölge İdare mahkemesi ret etti. Abdülkadir Uçar’ın görevi kötüye kullandığı ve ihaleye fesat karıştırdığı suçlamalarında afet hallerinde uygulanan Kamu İhale Kanunu’nun 21. maddesinin b, f ve e bentlerini göre ihale yapmasına dayandırıldığı öğrenildi.

BELEDİYE ÇALIŞANLARI DA YARGILANIYOR
Abdülkadir Uçar ile birlikte belediye çalışanlarından İnşaat Mühendisi M. Mustafa Arslan, İnşaat Teknikeri İsmail Budan ve Mustafa Kavut, Harita Teknikeri Abdullah Bulut ve Halit Çakıcı da yargılanıyor. İddianame ve bilirkişi raporlarında yapılan işlerin açık ihale yerine sadece işi yapan kişilerin haberdar olduğu ihalelerle yaptırıldığı görüldü. İhalenin dayandırıldığı 21. maddenin b, f ve e bentlerinin felaketlerde geçerli olduğu, ancak o tarihte Side’de felaket olmadığı biliniyor.

İŞTE SUÇLAMALAR
Görevi kötüye kullanma ve ihaleye fesat karıştırma suçuna gerekçe gösterilen dayanaklardan birisi Side Sağ Sahil Yaya Yürüyüş Yolu İşi ile ilgili. İsnat edilen diğer bir suç ise Antik Side Eski Köy Meydanı Onarım İnşaat İşi ile ilgili. İki adet otobüs alımı, turistik amaçlı imalat uygulaması işi, Side alt yapı ve üst yapı yapım işleri ihalesi de suçlamalar arasında. Türk Ceza Kanunu’na göre görevi kötüye kullanmanın cezası 1 yıldan 3 yıla kadar, ihaleye fesat karıştırmada ise 5 yıldan 12 yıla kadar hapis.

DUYARLI VATANDAŞ FARKETTİ
Side Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar ve belediye çalışanlarının yargılanmasına neden olan suç duyurusunu yapan İbrahim Sakarya, “İhalelerin açık olarak kamuoyuna duyurulmadan yapıldığını fark ettim. İncelemelerin sonucunda yapılan ihalelerin Kamu İhale Kanunu’nun 21. maddenin b, f ve e bentlerine dayandırıldığını gördüm. Yaptığım inceleme sonucu bu yasanın ve bentlerinin felaket anlarında kullanılacağını gördüm. Side’de bir felaket yaşanmadı. Bunu herkes biliyor” dedi.

YİNE AYNI MÜTEAHHİT
İbrahim Sakarya, “Bu gelişmelerin ardından Antalya Valiliği’ne suç duyurusunda bulundum. Müfettişler geldi ve inceleme yaptı. Dosyanın kapanacağını düşündük ve yeniden şikayet dilekçesi verdik. Başkaları da şikayet dilekçesi verdi. Sonuçta haklılığımız ortaya çıktı. Ayrıca yapılan işler çok daha düşük rakamlara yaptırılabilirdi. Şuan Abdülkadir Uçar ile Hasan Efkan Dirik’in ortaklaşa yaptırdıkları 668 ada 4 parseldeki inşaati de ihaleyi vermiş olduğu Savranoğlu İnşaat yapmaktadır. Savranoğlu İnşaat belediyenin diğer usülsüz ihaleyi yapan firmalardan biridir. Adalete güveniyorum, hak yerini bulsun” dedi.

İŞTE SUÇLAMALAR
Bilirkişi raporları ve iddianamede geçen suçlamalardan birisi Side Sağ Sahil Yaya Yürüyüş Yolu İşi. Belgelerde yol işinin tek firma yapamayacağı iddia edilip üçe bölündüğü, turizm sezonuna yetiştirmek için 21. Maddenin b bendine göre ihale edildiği görülüyor. Side Belediyesi İhale Komisyonu, Side batı sahilindeki kaçak yapıların yıkımı aşamasında alt yapının zarar görmesi sonucu ihalenin açık yapılması halinde 2 aylık gecikme olacağı gerekçesiyle ihalenin 21. maddenin b bendine göre yapılmasına ve işin üçe bölünmesine 29 Aralık 2009 tarihinde karar veriyor.

BAŞKAN ONAY VERDİ
Karar aynı gün Abdülkadir Uçar tarafından onaylanıyor ve işin birinci kısmı 7 Ocak 2010 tarihinde 2 milyon 94 bin 671 lira 83 kuruş karşılığında Savranoğlu İnş Taah.Tic.Ltd.Şti.’ne, ikinci etabı 18 Ocak 2010 günü 1 milyon 20 bin 798 lira 96 kuruşa Botam Yapı Grubu İnş. Taah. Harf. Tur. Tic. San. Ltd. Şti’ne, üçüncü etabı da 1 Mart 2010 tarihinde 4 milyon 362 bin 452 liraya yine Botam’a veriliyor. Bilirkişi raporunda 2009 yılında doğal afet olmadığı da yer alıyor. Kaçak yapı yıkımınından sonra yapılacak tadilatların bu maddeye bağlanamayacağı kaydediliyor.

BİLİRKİŞİ:İHALE USULSUZDUR.
Bilirkişi raporunda belediyenin yıkımı ve yıkımdan doğacak zararı önceden tahmin edilebileceğini dikkat çekiliyor ve belediyenin ilgili kanun maddesinin uygulanmasının yasal olmadığını belirtiliyor. Ayrıca işin bir çok noktadan yapılması iddiasının da işin yüzde 70’inin bir firmaya verilmesi nedeniyle gerçek olmadığına vurgu yapılıyor. Bilirkişi raporunun Side Sağ Sahil Yaya Yürüyüş Yolu İşi ile ilgili sonuç bölümünde kamunun zarara uğratılmadığı ancak ihaleye fesat karıştırma suçunu işledikleri tespit edilmiştir ibaresi yer alıyor. Diğer bir suçlama ise Antik Side Eski Köy Meydanı Onarım İnşaat İşi ile ilgili.

HEP AYNI GEREKÇE
İş için yine yasanın 21. Maddesinin b bendine göre yapılan ihalede antik Side köyünün meydanına ağaç dibi bodür döşenmesi, ahşap oturma bankı imalatı ve yerine konulması, ahşap korkuluk yapılması ve ağaç altı dairesel oturma grubu yapılması işi 267 bin 880 lira bedelle 26 Mart 2010 tarihinde Tesa İnş. Taah. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti’ye verilmiş. Bilirkişi raporunda açık ihale yapılması gerektiğini tespit edilmiş ve sanıkların burada da ihaleye fesat karıştırdıklarına karar verilmiştir.

OTOBÜSÜ DE AFET VAR DİYE ALMIŞLAR
Turistlerin taşınması için alınan iki adet otobüs ve turistik amaçlı imalat uygulaması işi ihalesi de suçlamalar arasında. Otobüs alımının da yasanın 21. Maddesinin b bendine göre yapıldığı ortaya çıktı. Otobüs işinin o yasa gereği ihale edilmediği ve 200 bin liraya 3 Mart 2010 tarihinde Arı Karasör firmasına verildiği açıklandı. Sanıklar savcılıktaki savunmalarında turistlere ayıp olmaması için bu yola başvurduklarını kaydetti. Burada da ihaleye fesat karıştırma suçundan dava açılmıştır.

İLK DURUŞMA 15 OCAK’TA
Side Alt Yapı ve Üst Yapı Yapım İşleri İhalesinin de usulsüzlük görüldü. Alt yapı ve üst yapı çalışmaları için nakit sıkıntısı yaşandığı ve bunun aşılması için arsa satışının öngörüldüğü bildirildi. Arsa satışları gecikince yapılacak iş turizm sezonuna sarkmaması için ihale yeniden yasanın 21. Maddesinin b bendine göre yapılmış. Tesa İnş. Taah. Tur. Tic. San. Ldt. Şti’ye verilen 3 milyon 83 bin 581 liralık işte ihaleye fesat karıştırma suçunun oluştuğu tespit edildi. Abdülkadir Uçar ve belediye personelinin yargılanmasına 15 Ocak’ta başlanacak.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.