Toroslar, beton yola geçiyor

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, basın mensuplarıyla bir araya gelerek ulaşımda kaliteyi arttıracak projelerinden biri olan beton yol modeline geçeceklerini açıkladı.

“İlçemiz ve ilimiz adına önemli bir çalışmaya imza atıyoruz” diyen Başkan Yılmaz, “Tüm dünyada, gelişmişliğin ve sosyoekonomik büyümenin göstergesi olarak görülen ‘ulaşım ağı’ Toroslar’da en iyi seviyeye taşınıyor ve ilçemiz uzun ömürlü, ekonomik ve sağlam beton yollarla taçlanacak. Toroslar halkı uzun ömürlü ve dümdüz yollardan evine, işine, yaylasına en rahat şekilde ulaşacak.” diye konuştu.

Başkan Yılmaz, basın mensuplarıyla sohbet toplantısı’nda Toroslar’ın fiziksel, sosyal ve ekonomik yapısından bahsederek, “Değişim ve gelişimde sürekliliği yakalayan, belediye hizmetlerinin, ilçenin her noktasına ulaştığı, yaşam kalitesi yüksek ve modern bir Toroslar oluşturmak hedefiyle, var gücümüzle çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Rutin belediyecilik hizmetleri dışında; sosyo-ekonomik ve kültürel alanda da yürüttükleri çalışmalara da hız verdiklerini söyleyen Başkan Yılmaz, “Temmuz ayında başladığımız ve bu ay sonuna kadar devam edecek olan açık hava sinema etkinliklerimiz ile 43 mahallede 43 aile filmi gösterimi yaparak; aile olmanın güzelliğini Toroslar’da yaşıyoruz. Aynı zamanda çok önem verdiğimiz, eylül ayında hizmete açacağımız Gündüz bakımevi ve Kreşimizde son aşamaya geldik. Amacımız, çocuklarımızın gelişimlerine ve eğitimlerine destek olmak.” ifadelerini kullandı.

“TEKSTİLKENT PROJEMİZİ DE HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Mersin kent merkezinin kalbinde bulunan Toroslar’ın son yıllarda yakaladığı gelişim hamlesini daha da ileriye taşıyarak, fiziksel çevrenin sağlıklı bir yapıya kavuştuğu, arsa ve emlak değerinin sürekli arttığı bir ‘cazibe merkezi’ne dönüştüğüne vurgu yapan Başkan Yılmaz, “31 Mart Mahalli İdareler seçimleri öncesinde söz verdiğimiz Tekstilkent projemizi de hayata geçiriyoruz. Tekstil ve konfeksiyon firmalarının daha düşük maliyetle yatırım yapabileceği proje ile istihdam sayısında artış sağlanmasını ve Mersin ihracatının da arttırılmasını hedefliyoruz. Rutin belediyecilik hizmetlerimize hız kesmeden devam ederken, geleceğin Toroslar’ını hep birlikte inşa etmeye de devam ediyoruz.” dedi.

“HEDEFLERİMİZ NET; ROTAMIZ ÜRETEN, GELİŞEN VE BÜYÜYEN TOROSLAR”

“Kuracağımız üretim ve istihdam sahaları ile ‘kendisine yeten’ bir kent inşa edeceğiz.” diyen Başkan Yılmaz, “Biz Toroslar’ın gelecek vizyonunu üreten, gelişen ve refah düzeyi yüksek bir kent oluşturmak üzere hazırladık. Ancak bütün bunları yaparken, elbette en önemli adımın ‘altyapı’ olduğunu biliyoruz. Kentlerde yükselen nüfus hızı ile artan yapılaşma, yaşam alanlarının genişlemesini beraberinde getiriyor. Mekansal büyüme ve gelişme, yerleşim alanlarını birbirinden uzaklaştırarak ulaşım maliyetlerinin artmasına ve taşıma hizmetinin etkinliğinin azalmasına neden oluyor. Bu bağlamda kentsel ulaşım sistemlerinin erişilebilir hale getirilememesi ulaşım ve trafik sorunlarına yol açıyor. Bugün, tüm dünyada kabul gören bir gerçek var: Yol, medeniyettir.” ifadelerine yer verdi.

“TOROSLAR, ULAŞIMDA BETON YOL MODELİNE GEÇİYOR”

Beton yola geçme sebeplerini de anlatan Başkan Yılmaz, “Beton yol uzun ömürlüdür, ekonomiktir, konforludur. Beton yollar, Türkiye’nin kendi kaynaklarından ve düşük maliyetlerle yapabileceği bir karayolu seçeneğidir. Bugün Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış 50’den fazla çimento fabrikası, 22 öğütme tesisi, 800 adet beton tesisi bulunmasına rağmen, asfalt (bitüm) temin edilen yalnızca 5 adet rafineri bulunmaktadır. Kullanılan asfaltın önemli bir kısmı ise ithal edilmektedir.” diye konuştu.

Sunumunu uluslararası istatistikî araştırmalarla destekleyen Başkan Yılmaz, “Araştırmalar ABD’de de asfaltın küçük bakımlarının her 3-5 yılda bir, rehabilitasyonunun da 17’nci yılda olduğunu, öte yandan betonun ilk küçük bakımının 12’nci yıldan, yüzeyinin yeniden düzeltilmesinin ise 18’inci yıldan sonra yapıldığını ortaya koymaktadır. Türkiye’de ise her 4 yılda bir asfalt yolların dörtte birine yakını yenileniyor. Betonun dayanıklılığının en çok önem kazandığı mevsim ise ilkbahar oluyor. Asfalt yolların yüzde 61’i bahar koşullarında bozuluyor. Oysa aynı koşullarda betonun bozulma oranı sadece yüzde 5.5 seviyesinde oluyor. Kış ve bahar mevsimi başlangıcında donma-çözülme, genleşme-büzülme reaksiyonlarından asfalt daha fazla etkileniyor.” dedi.

Kamu yararını gözeterek ve halkın konforunu düşünerek beton yol modelini benimsediklerinin altını çizen Başkan Yılmaz; beton yolların asfalt yollara göre yüzde 50 oranda daha ekonomik olduğunu ifade ederek, “Halkımızın konforunu düşünerek daha sağlam yollarla Toroslar’ı buluşturacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.

Basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği toplantı soru-cevap kısmı ile son buldu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.