“Dokumanın Başkenti Buldan” kitabı çıktı

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in yeni kitabı Buldan dokumasının tarihini araştırdı, kaleme aldı.

2020 yılını ilkbahar aylarındaki Corona 19 pandemi yasaklarını değerlendirerek “Dünyayı Sarsan Salgınlar” başlıklı derleme bir kitap hazırlayan Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in, yeni kitabı “Dokumanın Başkenti Buldan” adıyla yayınlandı. Kendi deyişiyle “yıllara dayanan gözlem, okuma, öğrenme ve araştırmaya” dayanan eserin hazırlanmasında çocuklarının katkı ve emeği çok büyük. Kitap, çocuklarının annesi, genç yaşta rahmetli olan “Buldan’ın dokumacı kızı Ayşen Şevik’e ithaf” edildiğini söyleyen Başkan Şevik,  yeni kitabını ilk olarak Buldan Belediye Meclis üyeleri adına imzaladı.

Buldan dokuması üzerine araştırmaya dayanarak yazılmış olan yayınlara bir yenisi eklendi. Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, uzun yıllar sürdürdüğü araştırmalar sonucu kaleme aldığı ikinci kitabı “Dokumanın Başkenti Buldan” adlı eserini yayımladı. Adeta akademik araştırma niteliğinde bir formata sahip olan eserin, 20 yıllık bir zamana yayılan okumalar, biriktirilen notlar ve gözlemler sonucu hazırlandığını vurgulayan Başkan Şevik, 160 sayfalık kitabın  alt başlığını ise Buldan’ın “Tarihi Kültürü Ekonomisinin” oluşturduğunu dikkat çekti.

Kitabın içeriği ile ilgili bilgi veren Başkan Şevik, “Dokumanın Başkenti Buldan” kitabının giriş bölümü hariç üç bölümden oluştuğunu belirterek, “İlk bölüm ‘Göz Ucuyla Buldan’ başlığını taşıyor. Bu bölümde Buldan tarihi üzerine yaygın olarak bilinen geleneksel tarih kalıpları dışına çıkarak ilçe coğrafyasının milattan öncesine değinildi” dedi.

“Dokumanın Başkenti” adlı ikinci bölümünde ise okurlarına Buldan dokumalarının, birkaç yüzyıla sığdırılamayacak kadar eski ve gelişmiş bir yaygın üretime sahip olduğunu, Ekşi Höyük ve Beycesultan kazıları ile Frig Vadisi kentleri; Hierapolis, Colossae, Laodikeia ve Tripolis kazı buluntularına dayandırarak anlatan Başkan Şevik, “Dokumanın Başkenti Buldan” adını taşıyan kitabın kapağının da adı kadar anlamlı olduğunu vurguladı. Başkan Şevik, “Kapak fotoğrafı 1936 yılında, Alman fotoğrafçı Othmar Pferschy tarafından çekilmiş. Fotoğraf İstanbul Modern sergisinde 2006 yılında sergilenmiş ve sergi katalogunda yer almıştı” diye konuştu.

Kendisisini  ziyaret eden Türkgün Gazetesi Baskı-Abone-Satış Bölgeler Yönetmeni Bülent Kahraman adına imzalayan Başkan Şevik,  “Türk tarihinin muazzam serüveni boyunca Buldan ilçemiz, Kütahya livasına bağlı bir karye olarak padişah ve padişah adayı şehzadelerin dikkatini çekmiş, üstlük, içlik, gelinlik gibi çok özel ipekli ve yünlü giyim kuşam malzemesi kumaşların dokunduğu merkez olarak adını tarihe yazdırmıştır. İşte bu kitabımda, Buldan’ımızın dokuma kültürünü geçmişte günümüze uzanan değişimini, gelişimini kayıt altına almak istedim. Yıllara dayanan gözlem, okuma, öğrenme ve araştırmaya dayanan bu kitabımı hazırlanmamda çocuklarımın katkı ve emeği çok büyük. Kitabı, çocuklarının annesi, genç yaşta rahmetli olan Buldan’ın dokumacı kızı Ayşen Şevik’e ithaf ettim” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.