Çöpe giden pamuk atıkları süs eşyasına dönüştürülerek 100 kadına istihdam sağladı

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde boyanıp kurutulduktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilen pamuk atıkları, süs ve hediyelik eşya olarak hem yurt dışına hem de yurt içindeki alıcılara gönderiliyor.

Şanlıurfa’da, “beyaz altın” olarak nitelendirilen pamuğun hasadından sonra atık durumunda kalan ve genellikle çöpe atılan kozaların değerlendirilmesiyle 100 kadına istihdam sağlandı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından Türkiye’deki pamuk ihtiyacının yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa’da, pamuğa dayalı alternatif üretimler de her geçen gün artıyor.

Lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisi, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında gelen pamuğun hasadından sonra artık durumunda kalan kozası da Şanlıurfalı kadınlar için yeni gelir kapısı oldu.

Akçakale Belediyesi tarafından pamuktan arta kalan kozaların değerlendirilmesi ve dezavantajlı kadınların istihdamına katılabilmesi amacıyla iş insanı Mehmet Yaşarer ile iş birliği yapıldı.

100 kadına da istihdam sağlayan proje kapsamında toplanan kozalar güneşte kurutuluyor. Daha sonra işletmedeki kadınlar tarafından kırmızıya boyanan kozalar, işlemlerden geçirilerek süs ve hediyelik eşyalara dönüştürülüyor.

Burada paketlenen hediyelikler Almanya, Fransa ve Suudi Arabistan ile yurt içindeki alıcılara gönderiliyor.

Çöpe giden atık gelir kapısına dönüştü

Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi’ne katkı sağlamak amacıyla bölgede ekimi yapılan pamuktan kalan kozaların değerlendirilmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Akçakale’nin pamuk ambarı olduğunu belirten Yalçınkaya, atık olarak çöpe giden pamuk kozalarını gelir kapısına dönüştürdüklerini ifade etti.

Bölgede pamuk üretiminin çok fazla olduğuna dikkati çeken Yalçınkaya, şöyle konuştu:

“Akçakale ilçemiz sınırın sıfır noktasında bir yerde bulunuyor. Buradaki insanlar pamukla 24 saat birlikte yaşıyor. Pamuğun her yönüyle değerlendirilmesi için biz de çalışma başlattık. Projeye katkı sağlamak amacıyla hiçbir yerde kullanılmayan, çöpe giden pamuk kozalarının değerlendirilmesi için girişimci iş adamımızla iş birliği yaptık. Tahsis ettiğimiz atölyede 100 kadınımız çalışıyor. Bizim burada pamuk ham maddesi çok fazla. Başlattığımız çalışmayla kozaların nasıl değerlendirileceğini gösteriyoruz. Kozaları çöpe gideceğine hediyelik ve süs eşyasına dönüştürdük. Bunun yanında kadınlarımıza gelir kapısı açmış olduk. Hem çevreyi korumuş olduk hem de atığı gelire dönüştürdük.”

Günde 2 ton koza işleniyor

İş insanı Mehmet Yaşarer ise daha önce şehir dışında faaliyetlerde bulunduğunu, memleketine yatırım yapmak ve bölge insanına istihdam sağlamak için projeye destek verdiğini anlattı.

Belediyenin tahsis ettiği işletmede günde yaklaşık 2 ton pamuk kozasının işlenip paketlendiğini dile getiren Yaşarer, “Para kazanırken başkalarına da kazandırıyoruz. Kozalarımız daha çok hediyelik eşyalarda, düğünlerde ve özel günlerde kullanılıyor. Gül kurusu görünümüyle masa süslemesinde kullanılıyor. Düğünlerde damat ve gelinin yoluna seriliyor. Çeşitli süslemelerde bunlar kullanılıyor. Ürettiğimiz ürünler Türkiye’de birçok kente gönderildiği gibi başta Arap ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere de gidiyor.” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.