Büyükşehir için oy kullanacak köylüler baş tacı oldu

sozluBüyükşehir belediye yasası köylüyü yeniden ‘efendi’ yaptı. Yerel seçim dönemlerinde kimsenin uğramadığı köyler, şimdilerde her gün bir siyasetçiyi ağırlıyor. Başkan adayları 30 Martta yapılacak yerel seçim çalışmalarını o köy senin bu köy benim sürdürüyor. Köylüler eskiden ‘devlet lütfederse’ yapılacak hizmetler için ayaklarına gelen başkan adaylarını artık sıkıştırıp altyapı için destek sözü alıyor.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, katılımcılığın köylere kadar ulaşmasının önemli olduğunu belirterek, “Köylünün de dertlerinin dinlenmesi ve sorunlarının giderilmesi gerekiyordu. Demokrasi ve katılımcılığın şeffaf olması açısından köylünün oy kullanması olumlu bir gelişme.” dedi.

Hesap verebilir, şeffaf daha sorgulayıcı bir belediye oluşturmak isteyenlerin artık kırsal kesimdeki vatandaşları da dinlemesi gerektiğine dikkat çeken Akdeniz, köylünün de başkan adaylarının kendilerinden oy istemesine olumlu baktıklarını söyledi. Köylerde önce yalnızca il genel meclisi için oy kullanıldığını hatırlatan Akdeniz, “Doğru kullanılır ve işletilirse bu yasa hizmetin köylere gitmesini sağlayacaktır. Köylüler de bu durumdan memnun. Köylü kendisine hizmet götürmek isteyen belediyeyi sorgulayacak bu da iyi bir gelişme.” diye konuştu.

Yeni Nesil Siyaset Platformu Başkanı Yusuf Özer, yeni büyükşehir yasası ile köylerin artık şehrin bir mahallesi haline geldiğini, bu sebeple 30 Mart’ta yapılacak seçimler için büyükşehir belediye başkanlarının en uzak köylerde bile yapacaklarını hizmetlerini anlattıklarını söyledi. Özer, yeni uygulamanın köylü için avantaj olduğunu kaydederek “Önceden devlet lütfederse yapılan hizmetler artık köylünün seçimle iş başına getirdiği başkan tarafından yapılacak. Köylü belediye meclis üyesine ve başkana daha rahat ulaşacaktır.” diye konuştu.

Adana’da Büyükşehir Belediye Başkan adayları AK Partili Abdullah Torun, MHP’li Hüseyin Sözlü, CHP’li Yıldıray Arıkan da artık şehir merkezinden fazla köyleri geziyor.

BİR DAHA UĞRAMAZSINIZ DİYORLAR AMA
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Büyükşehir Belediye başkan adayı Hüseyin Sözlü, 18 aydan bu yana sürdürdüğü seçim çalışmaları için Karataş ve Yumurtalık sahillerinden Pozantı, Çamardı, İmamoğlu, Aladağ, Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ile Kayseri sınırındaki köylere kadar ziyaretler gerçekleştirdiğini bildirdi. Bazı köylere 3 kez gittiğini anlatan Sözlü, “Bir daha uğramaz diyen köylüler ikinci ve üçüncü kez gittiğimizde şaşırıyor. Seçimi kazandıktan sonra da ilk ziyaret edeceğim yerler köyler olacaktır.” dedi. Sözlü, köylülere Avrupa standartlarında altyapılı, imarlı köyler vaat ederken buralarda sağlık, eğitim, kültür alanlarında gerekli altyapıyı da kuracaklarını anlattı.

Yeni yasa ile birlikte köylerin mahalle konumuna geldiğine dikkat çeken Sözlü, yol, su, altyapı gibi problemleri büyükşehir belediyesinin çözeceğini bildirdi. Sözlü, “Avrupa standartlarında köyler inşa etmek istiyoruz. Hizmet almak için hep şehirleri tercih etmişler. Oysa biz hizmeti onların ayağına götürmek istiyoruz.” diye konuştu.

Hükümetin uyguladığı politikalardan dolayı tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini kaydeden Sözlü, köylünün ürettikleri malın karşılığını alamamaktan şikâyetçi olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Hem köylerin hem de büyükşehirlerin böyle sıkıntıları yaşamaması için elbette çare var. Köylü, çiftçi vatandaşımız doğduğu yerde doyarsa bu sorun ortadan kalkar. Düzensiz göç ortadan kalktığı zaman hem yerel yönetimler için hem de devlet yönetimi açısından gelecekle ilgili eğitim, güvenlik, sağlık, sosyoekonomik planlama daha kolay ve sağlıklı hale gelir.”

KÖYLERE YÖNELİK PROJELER UYGULAYACAĞIZ
Büyükşehir Belediye Yasası’nda köyleri ‘mahalle’ yapan değişiklik nedeniyle CHP Çukurova Belediye başkan adayı Soner Çetin de yollara düştü. Çetin, köylerde ‘köylü pazarı, organik ürün pazarı kurma’ ile ‘Tarım Bilgi Sistemi’ oluşturmayı hedeflediğini anlatıyor. Çetin, değişikliği dikkate alarak köy gezilerine çıkan ilk isim oldu. Gündüzleri kent merkezinde çalışan CHP adayı akşamları da köyleri geziyor. Köylerin 30 Marttan sonra ilçelere bağlı birer mahalle statüsü kazanacağına dikkat Çetin, mühendis, mimar, tarım uzmanı, uzman bilirkişi, sivil toplum örgütü yöneticisi, doktor, kültür-sanat uzmanından oluşan proje ekibiyle “köy sorunları ve çözüm yolları” konulu adlı bir proje hazırladı. Buna göre sisteme kaydolmayı kabul eden köylüler ürettikleri ürünleri Çukurova’da oluşturulacak ‘Köylü Pazarı’nda satışa sunabilecek.

En son Fadıl, Söğütlü, Gökkuyu ve Kaşoba köylerine giden Çetin muhtarların ve halkın içinde taziye evi ile nişan, düğün yapılabilecek kapalı sosyal tesis talebine olumlu yanıt verdi. Çetin, köylülere “Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir ve bu normaldir. Ancak yerel seçimlerde adayın kişiliği de önemlidir. Sizlerden bir kez oy istiyorum. Destek verin ve nasıl hizmet ettiğimizi görün” diye seslendi.

Türkiye’de 3 bin 225 belediye bulunuyor. Yeni yasayla birlikte büyükşehir statüsüne kavuşan tüm belediyeler şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.