Türkiye’nin en borçlu belediyeleri kim çıktı

turkiyenin-en-borclu-belediyeleri-kim-ciktiHazine Müsteşarlığı, en borçlu belediyeleri açıkladı. Listenin ilk sırasında 2,5 milyar liralık bölümü vadesi dolan toplam 5 milyar 742 milyon liralık borçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yer alırken ikinci sırada Ankara Büyükşehir belediyesi yer aldı. Borç şampiyonu Kocaeli Belediyesi’nin yıllık geliri 2 milyar lira.

Türkiye’nin en borçlu belediye başkanı unvanına sahip olan AKP’li İbrahim Karaosmanoğlu’nun villası da bu borç listesinden sonra tartışılmaya başlandı.

Zaman gazetesinden Cahit Kılıç’ın haberine göre, Hazine Müsteşarlığı’nın Şubat 2014’te yayımladığı kamu borç yönetim raporu ile Türkiye’nin en borçlu belediyeleri belli oldu. Rapora göre belediyelerin Hazine’ye borcu 2014’te 13 milyar 125 milyon liraya yükseldi. Belediyeler içinde 5 milyar 742 milyon liralık borçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ilk sırada yer alıyor. Üstelik bu borcun 2 milyar 501 milyon TL’lik dilimi vadesi dolduğu halde ödenmedi. Belediyenin borçlarının büyük bir kısmının ise Yuvacık Barajı’ndan kaynaklandığı ifade ediliyor.

Son açıklanan verilere göre Hazine Müsteşarlığı’nın belediyelerden toplam 13 milyar 125 milyon lira alacağı bulunuyor. Bu rakamda en büyük pay 5 milyar 742 milyon lirayla AK Partili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait. İbrahim Karaosmanoğlu Türkiye’nin en borçlu belediye başkanı unvanına sahip. Tek başına en çok borçlu ikinci belediye ise Ankara Büyükşehir Belediyesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 61 milyon lirası vadesinde ödenmemiş olmak üzere 1 milyar 264 milyon liralık Hazine’ye borcu bulunuyor. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) ve EGO genel müdürlüklerinin de toplam 692 milyon lira civarında Hazine’ye borcu bulunuyor. Bunlarla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu 2 milyar liranın üzerine çıkıyor.

BAŞKANIN VİLLASINA HASTANE PİYANGOSU

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu şehrin Yuvacık beldesinde etrafı duvarlarla çevrili deniz manzaralı 2 katlı bahçeli villaya sahip. Başkanın evinin hemen alt tarafına yapılan hastane sayesinde ev değerine değer kattı. Yerleşimin seyrek olduğu bölgede yer alan Karaosmanoğlu’nun evi hastane sayesinde geniş asfalt yollara kavuştu.

Yüksek meblağlarla yapılan tam donanımlı bu büyük hastane birkaç yıl boş olarak bekledi. Yerleşim yerine uzak olması sebebiyle hastanenin önce donanımı boşaltıldı. Ardından hastane Kocaeli Üniversitesi’ne bağışlandı. Üniversite de bu binayı diş hekimliği fakültesi yapmaya karar verdi. Üniversite çalışanları ve öğrenciler, kampüse 35 kilometre uzaklıkta bu fakülteye gelip giderken şehrin dışında olduğu için sıkıntı yaşıyor.

ghyjerik

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.