1500 ağaca bedel imza

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru güneş enerjisiyle kurutabilmek için Menderes’e yaklaşık 2 milyon liralık “Solar Çamur Kurutma Tesisi” kuruyor.

İZSU, Ağustos ayında hizmete girecek bu tesisin benzerlerini Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen olmak üzere 9 bölgede daha kuracak. Solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak.

Çiğli’deki Atık Su Arıtma Tesisi sahası içinde Avrupa’nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevre ilçelerde kurduğu arıtma tesislerindeki çamuru kurutmak için de önemli çevre yatırımına daha “imza” attı. Atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutulması için Menderes’teki Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde kurulacak ilk “Solar Çamur Kurutma Tesisi” için yüklenici firma ile İZSU Genel Müdürlüğü arasında sözleşme imzalanarak çalışmalara başlandı. 634 bin Euro’ya mal olacak tesis Ağustos ayında hizmete girecek. 1600 metrekarelik alanda yer alacak tesiste yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük bir tasarruf sağlanmış olacak.

Menderes’teki tesisin ardından Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen olmak üzere 9 arıtma tesisinde daha Solar Çamur Kurutma yapmayı planladıklarını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sistemin devreye girmesiyle, bu tesislerden Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne nakli yapılan yaklaşık 90 ton çamur yeni teknoloji ile kurutulmuş olacak. Böylece, bu tesislerde günlük olarak oluşacağı tahmin edilen yüzde 20 katı madde içeriğindeki çamur, yüzde 80 kuru madde içeriğine getirilerek çamur nakliyesinden yılda yaklaşık 1 milyon TL tasarruf sağlanmayı hedefliyoruz. Ayrıca Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak. Solar Kurutma Teknolojisi ile kurutulan çamur, analiz sonuçlarına göre tarımsal amaçlı ya da çimento sektörü gibi sektörlerde ek yakıt olarak da kullanılabilecek. 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir sınırlarına dahil olan Bergama, Çandarlı, Ödemiş ve Çeşme’de de bu tesisleri hayata geçirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

HER YIL 1500 AĞAÇ

Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Bu projeyle fosil yakıtlara alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynağı etkin bir şekilde kullanılacak. Enerji verimliliği sağlanarak, temiz üretim yoluyla çevreye verilen zararı azaltacak bir sistem hayata geçirilmiş olacak.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.