Vah Alanya’m vah!

İl olması yıllarca engellenen Alanya’nın yerel yöneticileri, Büyükşehir Yasası ile başlayan yeni dönem nedeniyle Antalya’dan adeta yetki dilenir durumuna düşürüldü

TARİHİNDE Selçuklu’ya başkentlik, Osmanlı’ya vilayetlik yapan ve yıllardır İl olmayı bekleyen Alanya, yeni Büyükşehir Yasası ile Antalya’nın adeta sıradan bir mahallesine dönüştürülmek istenirken, dün yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ortaya çıkan manzara, “Vah Alanya’m vah” dedirtti. 276 bin nüfuslu Alanya’nın yerel yöneticileri Antalya’dan yine yetki alamadı.

‘PARA DERDİNDE DEĞİLİZ’
DOĞAL üye sıfatıyla BŞB Meclisi’ne katılan ve sahiller, otogar, mezarlık, ulaşım ile haller konusunda yetki devri isteyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in talebine olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmeden konu direkt komisyona havale edildi. Yeni Alanya’ya konuşan Başkan Yücel, “Derdimiz para değil. Sahillerde huzur hakim olsun, bu bize yeter” dedi.

‘ALANYA’YI NASIL YÖNETECEĞİZ?’
BÖLGENİN en uzun sahil şeridine sahip ilçesi konumundaki Alanya’nın sahil büfeleri ve su sporlarını ihale etme ve denetleme yetkisinin Alanya Belediyesi’ne devrini talep eden Yücel’in önerisi Haziran ayındaki mecliste masaya yatırılacak. Yücel, “Muhalefet meclis üyeleri de aynı görüşte. Biz Alanya’yı yerinden yönetmek istiyoruz, bu en doğal hakkımız” diye konuştu.

ANTALYA Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü oturumunda, aralarında Alanya’nın da bulunduğu sahil ilçelerindeki plajların ve su sporları aktivitelerinin denetiminin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp yeniden ilçe belediyelerine geçmesi konusu gündeme alındı. Gündem yoğunluğundan ötürü dünkü toplantıda görüşülmeyen ve komisyonlara havale edilen bu konunun, Haziran ayındaki meclis toplantısında masaya yatırılacağı açıklandı. Öte yandan bölgenin en uzun sahil şeridine sahip ilçesi konumundaki Alanya’nın plajlarının, plaj büfelerinin ve su sporları aktivitelerinin ihale ve denetim yetkisinin Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi konusunda siyasiler ve turizmciler Yeni Alanya’ya görüş bildirdiler.

‘SAHİLDE HUZUR İSTİYORUZ’
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında sahiller, otogar, mezarlık, ulaşım ve haller konusunda Belediye Başkanı Menderes Türel’den ve meclisten yetki devri istediklerini söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Biz hakkımız olanı istedik. Sahiller, otogar, ulaşım, mezarlık ve haller konusu Alanya’nın en önemli sosyal ve ticari unsurlarının başında geliyor. Biz yetki devri istedik, oy çokluğu ile bu konu ilgili komisyonlara havale edildi. Haziran ayındaki meclis toplantısında bu konu yeniden gündeme gelecek. CHP grubu da bizim gibi sahillerin ilçe belediyelerinde kalması gerektiğini düşünüyor. Biz para derdinde değiliz, sadece Alanya’da ve sahillerinde huzur olsun, tek isteğimiz bu” diye konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİR GEREKENİ YAPAR’
Dün yaşanan gelişmeler hakkında Yeni Alanya’ya konuşan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İlçe Başkanı Hüseyin Güney, “Olması gereken buydu. Büyükşehir Belediyesi kanuni çerçevede görev sorumlulukları içinde bulunan tüm yetki ve haklarını öncelikle kendinde toplamak istiyor. En iyi hizmeti üreteceği yerlerde çalışmalarını sürdürecek, diğer bölgeler içinde hizmeti artırmanın yollarını arayacak. Vatandaşın mağdur olacağı konularda zaten oturulup konuşma yapılır. Büyükşehir’in şu an yaptığı görev, yetki ve sorumluluklarını bünyesinde tutmaya çalışmak. Bunların ardından diğer talepler veya düşünceler ilerleyen süreçte değerlendirilebilir. Zaten bu durumun Alanya Belediyesi’ni etkileyeceğini sanmıyorum. Ama tabi ki sonuçları ilerleyen dönemlerde göreceğiz. Buradaki yapıyla ilgili görüşmeler sürüyor, iyi giden mevcut yapıyı kimse bozmak istemez. Büyükşehir de bu şekilde düşünüyor” dedi.

‘ALANYA’YA HÜKMETMEK İSTİYOR’
Sahil büfeleri ve su sporları aktivitelerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp yeniden Alanya Belediyesi’ne geçme ihtimalini değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Şevki Türktaş, “Seçimden önce Alanya’yı her türlü ihya edeceğini söyleyen Menderes Türel, şimdi tüm Alanya’ya hükmetmek istiyor. Büyükşehir Yasası’nı çıkaranlar utansın. Bizim tüm uyarılarımıza rağmen oy verenler, bunların arkasından koşanlar, meclis üyesi olanlar, kısacası Alanya’ya ihanet edenlerin hepsi utansın. Hepsi Alanya’nın katilidir” diye konuştu.

‘ALANYA’NIN GELİR KAYBI OLABİLİR’
Öte yandan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Hızır Bozdoğan ise yaşanan gelişmeleri şimdilik sessizce izlediklerini kaydetti. Bozdoğan, “Bu karar, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçerse bizim sistemimizde bir değişim olmaz, sadece büfe ve su sporlarından elde edilen gelirler Alanya Belediyesi’ne kalmaz, direkt Antalya’ya gider. Alanya Belediyesi’nin maddi anlamda gelir kaybı olur. Büyükşehir Yasası’na göre olması gereken de buydu. Okurcalar’dan Gazipaşa’ya kadar geniş bir sahil kesimi var. Eğer Büyükşehir gelir elde ederken giderleri de eşit bir şekilde üzerine alacaksa sıkıntı olmaz” dedi.

‘HAVUZDAN BÜYÜK PAY ALABİLİRİZ’
Sahillerin denetimini kimin yapacağının çok önemli olduğunun altını çizen Bozdoğan, “Gelir Büyükşehir’e gidecek, denetimi Alanya Belediyesi mi yapacak? Önce oturulup bunların karara bağlanması gerekir. Bu sistemin Alanya’ya şöyle bir avantajı da olabilir. Havuz sistemi oluşturulacağı için mahallelerden kazanılan gelirler de Antalya hazinesinde toplanacak, daha sonra nüfus yoğunluğuna göre belli bir kısmı ilçelere dağıtılacak. En kalabalık nüfusa sahip ilçe olduğu için en büyük payı Alanya alacaktır” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.