ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ, YENİ KATILAN İLÇELERDE SU VE ATIKSU TARİFELERİNİN YIL SONUNA KADAR İLÇE BELEDİYELERİNİN UYGULADIĞI TARİFEDEN DEVAM ETMESİNİ KARARLAŞTIRDI

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ASKİ VE EGO GENEL MÜDÜRLÜKLERİNİN 2013 MALİ YILI KESİN HESAPLARI ONAYLANDI

-BAŞKAN GÖKÇEK, GELİR VE GİDER GERÇEKLEŞMELERİ ARASINDAKİ GİDER FARKININ, KAMULAŞTIRMASIZ EL ATMA DAVALARI İLE DİKMEN VADİSİ 4 VE 5. ETAP’TA AÇILAN DAVALARDAN KAYNAKLANDIĞINI KAYDETTİ

-BAŞKAN GÖKÇEK SOMA’DAKİ MADEN FACİASINDA ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK EKİP GÖNDERDİKLERİNİ BELİRTEREK, “SOMA’DA KOORDİNASYON GÖREVİ DİSİPLİNLİ ÇALIŞMASI NEDENİYLE BİZİM EKİBİMİZE VERİLDİ. HALK EKMEK İLE EKMEK, ASKİ İLE SU GÖNDERDİK. ÇORBA DAĞITIM ARACIMIZ DA SOMA’YA GİTTİ”

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, yeni katılan ilçelerdeki su ve atık su tarifelerinin ilçe belediyelerinin belirlediği miktardan yıl sonuna kadar devam etmesini kararlaştırdı.

Belediye meclisinde; Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO Genel Müdürlüklerinin 2013 Mali Yılı Kesin Hesapları da onaylandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Melih Gökçek’in başkanlığında toplandı ve gündemde yer alan maddeleri görüştü. Başkan Gökçek, Soma’da hayatını kaybeden maden şehitlerini bir kez daha rahmetle anarken, Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanı Ömer Faruk Erciyes’in motosiklet kazasında hayatını kaybeden oğlu için de başsağlığı dileyerek birleşimi açtı.

-YENİ KATILAN İLÇELERDEKİ SU TARİFESİ

Başkan Gökçek gündem maddelerine geçmeden önce Başkanlık Yazılarını okuttu.

Büyükşehir Belediyesi’ne devrolunan ilk kademe ilçe belediyelerinin su ve kanal hizmetlerinde, bu ilçelerin 2014 Ocak ayında hazırlamış olduğu tarifelerin devam etmesi yönündeki öneri oy birliği ile kabul edildi.

İntibak dönemi geçirildiğine dikkat çeken Başkan Gökçek, yeni katılan 9 ilçenin tarifelerinin yıl sonuna kadar tarifelerin aynı kalacağını belirtti.

-MALİ BÜTÇELER GEÇTİ

Meclis, daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 Mali Yılı Kesin Hesabına İlişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nu, ASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2013 Mali Yılı Kesin Hesabına İlişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nu ve EGO Genel Müdürlüğü’nün 2013 Mali Yılı Kesin Hesabına İlişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nu görüşerek oy çokluğu ile kabul etti.

-BAŞKAN GÖKÇEK: ‘AVCI AVUKATLAR’ İŞ BAŞINDA…

Bütçeyle ilgili eleştirilere cevap veren Başkan Gökçek ise Ankara Büyükşehir Belediyeleri kadar diğer belediyelerin kamulaştırmasız el atma davaları açan avukatlardan yana başlarının dertte olduğunu bildirerek başladığı konuşmasında, “Avcı avukatlar”ın belediyelerdeki emlak dairelerindeki bazı çalışanlarla işbirliği yaparak elde ettikleri bilgilerle yasal olarak dava açtıklarını, artık unutulması ve belediyelerden alınmaması gereken büyük miktarlarda paralar kazandıklarını açıkladı.

“Avcı avukatlar”ın acaip paralar kazandıklarını kaydeden Başkan Gökçek, bu kişilerin çalışma yöntemlerin ise şöyle anlattı:

“Mesela herhangi bir yerde KOP Payı varsa buradaki yerler hangi kamu kuruluşu adına geçiyorsa, kimi yakalarlarsa parayı onlardan alıyorlar. Vatandaş KOP’tan artık vazgeçmiş, bu avukatlar KOP’ları topluyor, vatandaştan yok parasına alıyor, üst üste koyduğunuz zaman 10 dönüm yer ediyor. Aldıktan sonra da bize dava açıyor; ‘Arkadaş benim KOP Payımı ver’ diyerek. Bir de bilirkişiden tespit yaptırıyor, normal şekilde bizim anlaşarak 100 liraya alacağımız yer karşımıza 500 TL olarak, 500 TL’ye alacağımız yer de 5000 lira olarak çıkıyor. Ve mahkeme kararı hemen bağlanıyor, Yargıtay’dan da tasdik edince otomatikman bu paraların karşısında kalıyoruz. Keşke biz canı gönülden bir iş yapmak için kamulaştırsak da almış olduğumuz yerler olsa. Maalesef bunlar “Avcı avukatlar” tarafından belediyeyi perişan etmek için kurulmuş şeyler.”

-KANUN DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Bu konuda kanun değişikliği için aslında bütün belediye başkanlarının müşterek hareket etmesinin gerektiğine dikkat çeken Başkan Gökçek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden 5 bin liralık alacağı var, 5 bin lira için Belediyenin 5 katrilyon liralık malına, mülküne, hepsine haciz koyduruyor. Aynı şey Çankaya Belediyesi’nin de başında vardır… Biz şunu söylüyoruz; tamam gelsin alsın hakkı varsa, -ki hakkı da değil bana göre ama mahkeme vermiş- alsın ama arkadaş benim malımın bir tanesine haciz koy, ama yok hepsine koyuyor” diye konuştu.

Daha önce Hükümetle yaptıkları temaslar sonucunda bir kanun çıktığını, bu kanun neticesinde kamulaştırmasız el atmalara verilecek olan payın, bir önceki yılın yatırımının yüzde 5’ini geçemeyeceğinin kanunlaştığını belirten Başkan Gökçek, “Örnek olarak 1 katrilyon yatırım yapmışsak, 50 trilyon kamulaştırmasız el atmalara oranları oranında pay ayrılabilecekti. Ama buna rağmen İcra Memuru getiriyorlar, bir iki sefer HSYK’ya şikayet ettik netice alamadık. Bizim mallarımızın üzerine haciz konulamayacağına dair açık hüküm olmasına rağmen mahkemeler koyuyor. Bu kamulaştırma bedellerine sınır konulması için bütün belediyelerin kendi partilerine baskı yapıp bu konuda bir kanun çıkartılması gerekir” dedi.

-DİKMEN VADİSİ ÖRNEĞİ…

Bu noktada Dikmen Vadisi 4 ve 5. Etap’ta bin kişi ile anlaştıklarını, bu 1000 kişinin 7 senedir konutlarını teslim edemedikleri için Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtıklarını anlatan Başkan Gökçek bu kişilerin daire başına 700-800 bin TL’ye mahkeme kararı getirdiklerini ifade etti. Bu davaları bir bayan avukatın aldığını belirten Başkan Gökçek, burada yaşanan süreci de şöyle özetledi:

“Biz planı yaptık yaptıktan sonra anlaştığımız kişilerle arazileri belli yerlerde topladık, anlaşmadığımız kişilerin de arazilerini ayarladık. Bizimki iki emsal ise onlarınki de iki emsal. Ancak bir avukat hanımefendi her taraftan vekaletler toplayarak, ‘Belediye ile kesin anlaşma yapmayın, size verdiği arazinin üzerine siz kendi binanızı yapmayın, ben size çok yüksek miktarda para ile burayı kamulaştırmasız el atma ile paramı alacağım’ dedi. Ve bu manada gitti hepsini aldıktan sonra mahkemeye düştük. Mahkemeye dedik ki; ‘Biz bunlara hakkını veriyoruz, arazileri burada, biz ne yükseklik yapıyorsak onların ki de aynı… ‘Hayır biz yapmak istemiyoruz, kentsel dönüşüm demek bir toplu büyük bir plan demektir, hepsine birden otomatikman el atmış sayılırsınız, bunun parasını vereceksiniz’ dediler. Gittik, kanun çıkarttık, kanunlara manunlara rağmen, Yargıtay’da aleyhimize 3’e 2 karar çıkarttı, bizim orada kamulaştırmasız el atmada 120 trilyon paramız gitti, hanımefendi trilyonlar aldı, avukatlık bedeli olarak.”

Bütçeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Gökçek, ilk bütçelerinin 3 katrilyon 400 milyar TL (eski para) olduğunu dile getirerek, “Arada yeniden bütçe yaptık ve 5 milyar 181 milyon olarak gerçekleştirdik. Yüzde 160-170’leri bulan bir rakam, gerçekten geçen sene bizim için başarılı geçti, takdir Belediye Meclisi’nin” dedi.

-SOMA’YA BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ SÜRÜYOR…

Başkan Gökçek, daha sonra Soma’da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği yardım faaliyetlerini anlattı. Başkan Gökçek, ölenlerin ailelerine rahmet dileyerek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak sizlerin adına İtfaiye ekibimizi Soma’ya gönderdik. Disiplinli çalışmaları nedeniyle koordinasyon görevi ekibimize verildi. Ayrıca Halk Ekmek, ekmek, ASKİ su gönderdi. Çorba dağıtım aracımız da Soma’ya gitti” diyerek Meclis üyelerine bilgi verdi.

-HAFRİYAT SAHALARI ANFA’NIN

Meclis, Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki ve tasarrufundaki hafriyat sahalarının 30 yıllığına ve aylık 5 bin TL bedelle ANFA Ankara Altınpark A.Ş.’ye verilmesini öngören Başkanlık Yazısı’nı gündemine alarak oy çokluğu ile kabul etti.

CHP Grubu adına görüşlerini açıklayan Doğan Yılmazkaya, sürenin çok uzun olduğunu belirterek maddeye olumlu bakmadıklarını açıkladı.

Başkan Gökçek ise yatırım yapılabilmesi için uzun süreli verildiğini belirterek, “Biz bu tip şirketlerimize verdiklerimizi bugüne kadar istikrar olması için, yatırım olması için uzun süreli veriyoruz, yoksa tesis kurulamaz” diye karşılık verdi. Başkanlık yazısı oy çokluğu ile kabul edildi.

-BÜYÜKŞEHİR’DE YENİ DAİRELER

Belediye Meclisi’nde Jeotermal Kaynakları Dairesi Başkanlığı ile Jeotermal Tarım Şube Müdürlüğü ile Jeotermal Sondaj ve İşletmeler Şube Müdürlüğü kurulmasını içeren Başkanlık Yazısı de gündeme alınarak oy birliği ile kabul edildi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.