Jeopark Belediyeler Birliği İçin İlk Adım Atıldı

MANİSA Büyükşehir Belediyesi, Salihli ve Kula Belediyeleri ile Jeopark Belediyeler Birliği kurulması için protokol imzaladı. Salihli ve Kula ilçelerinin jeotermal ve jeopark konusunda aynı özelliğe sahip olduğunu belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Burada yapılacak olan projeleri başlatmak ve yurt dışında bu noktada çalışmaları takip edebilmek düşüncesiyle ortak bir protokol haline getirdik” dedi.

Jeopark Belediyeler Birliği kurulması için gerçekleştirilen protokol imza törenine Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ve Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun katıldı. Protokol imzalanmasının ardından açıklamalarda bulunan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Büyükşehir Belediyesi, Kula Belediyesi, Salihli Belediyesi bünyesinde bir ortak protokol kararı aldık ve şu anda imza kaydı altına aldık. Kula’daki jeopark projesiyle ilgili bugüne kadar bahsi geçmiş olan alanlardan, bu konularla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi aynı özelliğe sahip Kula ve Salihli Belediyeleri ile beraber Jeopark Belediyeler Birliği oluşturmak istemektedir. Bu protokolle bunun altına imza atılıyor” dedi.

Ortak hareket edilecek

Kula ve Salihli Belediyeleri ile ortak hareket edileceğini belirten Başkan Ergün, “Kurulumu zaman alacak birliğin kuruluş aşamasında işlerin yazışma, iletişim ve alınacak kararların jeopark ile ilgili olarak yurtiçi ve yurtdışında yapılacak bilgilendirme, çalışma ve komisyon toplantılarına katılımın sağlanmasında ve bu toplantılarda alınacak kararların hayata geçirilmesinde uygulanması için yapılacak masraf ve yatırımlarda bu ve buna benzer işler için Büyükşehir bünyesinde bütçe oluşturulup, harcamaların yapılmasında tüm bu işlemlerin yürütülebilmesi için adı geçen belediyelerle müşterek bir protokol oluşturulmuş durumda. Kula biliyorsunuz tarihi özelliğiyle hem evlerin restorasyonu noktasında hem de Kula jeopark alanının yaklaşık 3 milyon metrekarenin üzerindeki bu alanın proje çalışmalarının startının verilebilmesi noktasında bunla ilgili yurtdışındaki UNESCO kapsamında yapılan çalışmaların buradaki mevcut çalışmalara intikalinin sağlanarak hayata geçirilebilmesi ve Kula’nın bir turizm cenneti haline getirilebilmesi için bu çalışmalar inşallah iki belediye başkanım ve Büyükşehir bünyesinde ortak hareket etme kararındayız” dedi.

Kula evlerinin restorasyonuna Büyükşehir öncülük edecek

Protokolün alan itibariyle 3 belediyeyi de ilgilendirdiğini vurgulayan Başkan Ergün, “İlin bütünü kapsamında Büyükşehir, Salihli ve Kula Belediyesi kapsamında da mevcut alanın uzantıları söz konusudur. Burada yapılacak olan projeleri başlatmak ve yurt dışında bu noktada çalışmaları takip edebilmek düşüncesiyle ortak bir protokol haline getirdik. İnşallah önümüzdeki süre içerisinde en güzel şekilde burada Manisa’nın adını Kula’nın adını tarihi özelliğini güzelliklerini hayata geçirecek projelere imza atmış noktasına geliriz. Ben şimdiden hayırlı olsun diyorum. Kula’nın içinde biliyorsunuz yaklaşık 900’e yakın restorasyonu yapılacak olan ev sayısı var. Bununla ilgili 115 tane projenin de mevcut belli sokakların güzergahlarında projesi hazırlanmış durumda. Bunun öncülüğünü de ilk olarak Bekir Beyler evinin restorasyonunu yapma kararını Büyükşehir Belediyesi olarak biz almıştık. İnşallah bu ev restorasyonların gerçekleştirilmesi için 115 projenin hayata geçirilmesi için ilgili dairelerimiz, çalışanlarımız, danışmanlarımız bu konuda bilfiil çalışmalarını devam ettiriyorlar. Bunları hayata geçirirsek en mutlu bizler oluruz diye düşünüyorum” diye konuştu.

Kula çok daha iyi noktalara gelecek

İmzalanan protokol nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’ya teşekkür eden Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ise, “Kula, tarih ve kültürel değerleriyle paha biçilemez el sanatlarıyla tarih kokan bir anıt kent. Bunun yanı sıra, jeopark bölümü de şuan belli hibeleri kazanmış ve çalışmaları devam etmektedir. Bu protokolden sonra çok daha iyi noktalara geleceğine inancım tamdır. Bu protokolün inşallah Kula, Salihli ve Manisa adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sağlık turizmine açılan bir çalışma olacak

Çalışmalarında Manisa Büyükşehir Belediyesi’ni yanlarında görmekten çok mutlu olduklarını ifade eden Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda da, “İlgili konu ilçemiz için de çok önemli. Biliyorsunuz Salihli’mizde dünyanın ilk defa altın paranın çıktığı yer Sart Mahalle’mizdedir. Lidya Krallığı döneminde paranın ilk basıldığı yerdir. Bu anlamda bu proje çok önemlidir. Yine Salihli’mizin termal enerjisi sağlık merkezi olarak ilan edildi. Dolayısıyla bu projeler ile sağlık turizmine açılan bir çalışma yine başkanımızın katkılarıyla olacaktır. Bunun yanı sıra Adala Kanyonu da bunun bir örneğidir. Buralarda Manisa Büyükşehir Belediyesi desteğiyle yapılacak çalışmalar Salihli’mize birçok katkı sağlayacaktır. Birçok istihdam yaratacaktır. Bu anlamda, tekrar Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımıza desteklerimizden dolayı teşekkür ediyorum. Bu proje hem Kulamıza, hem Salihlimize ve Büyükşehir’imize hayırlı olsun diliyorum” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.