Türkiye’de bir ilk

izm2İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Konseyi, “Otomobilsiz Kentler Günü” etkinliği ile insan sağlığı, araçlardan arındırılmış sokakların ne kadar sessiz ve güvenli olduğu ve karbon salınımının azaltılması konularında farkındalık yarattı. Dünyanın çeşitli kentlerinde 16 – 22 Eylül tarihlerinin “Avrupa Hareketlilik Haftası” olarak kutlanmasından yola çıkan İzmir Kent Konseyi, Türkiye’de ilk kez kutlanan ‘Otomobilsiz Kentler Günü’yle dikkat çekti. Etkinlik çerçevesinde Alsancak’ta Gündoğdu Meydanı’ndan Lozan Meydanı’na kadar olan güzergahta yer alan Plevne Bulvarı bir günlüğüne motorlu araç trafiğine kapatıldı.

Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin bu konudaki kararı doğrultusunda, 22 Eylül’ün İzmir’de ‘Otomobilsiz Kentler Günü’ olarak kutlanmasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, “Etkinliğin amacı, dünya genelinde, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ulaşım yöntemleri ve kent içi ulaşımda hareketliliğin özendirilmesi. Bu şeref İzmir’indir” dedi.

Renkli görüntüler
‘Otomobilsiz Kentler Günü’ne özel ‘Sokaklar Bizim’ sloganı ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinlik çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi’nde eğitim gören yaklaşık 30 engelli çocuk tarafından branda üzerine yapılan resimler, Konak ve Alsancak Vapur iskelelerinde sergilendi. Çocuk katılımcılar İzmir’in bir çok köşesine asılacak dev pankart resim yaptı. Çocuklar, Orta Anadolu oyun havaları eşliğinde ‘engelsiz dans gösterisi’ gerçekleştirdi.

Kutlama kapsamında Lozan Meydanı’ndan başlayarak Plevne Bulvarı’nı takiben Havagazı Fabrikası’na kadar bisiklet turu düzenlendi. Etkinlik çerçevesinde; dans, serbest kürsü, konserler, flash mob, tiyatro gösterileri, kukla, yoga gibi etkinliklerin yanı sıra kitap okuma, şiir dinletisi, yüz boyama, sek sek, origami, geri dönüşüm giysi defilesi, go turnuvası ve atölyesi gibi faaliyetler ile çeşitli yarışmalar da düzenlendi. Bulvar üzerinde yer alan araç park yerlerinin alternatif değerlendirilmesine ilişkin bir farkındalık yaratmak amacıyla şişme havuz, şezlonglar ve yapay çim alanla değişik bir ortam oluşturuldu. Etkinlik kapsamında yaklaşık 500 adet sardunya çiçeği ile 1000 adet tshirt katılımcılara hediye edildi, ayrıca Plevne Bulvarı’nın devamındaki sokakta, hep birlikte ağaç dikildi. Etkinlikle, Büyükşehir Belediyesi Bandosu ve Pop Orkestrası çaldığı şarkılarla katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı. ‘Otomobilsiz Kentler Günü’nde ayrıca, karikatür atölyesi, yoga atölyesi gerçekleştirildi, voleybol ve masa tenisi de oynandı.

İzmir Kent Konseyi ile Ege Üniversitesi işbirliğinde üretilen çevre dostu, elektromibil araç da ilk kez ‘Otomobilsiz Kentler Günü’ne sergilendi. Etkinliği katılanlar, otobüs temalı panoda hatıra fotoğrafı çektirme imkanı da buldu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.