Otizmin farkına vardıran konferans

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen “Otizm Farkındalık Konferansı”nda, otizmin bilinmeyen yönleri anlatıldı.

Otizmle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen “Otizm Farkındalık Konferansı” Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminere dünyaca ünlü otizm uzmanı, Hollanda Otizm Derneği’nce Otizm Elçisi olarak görevlendirilen ve kendisi de otistik olan yazar Birsen Başer konuşmacı olarak katıldı.

Otizmle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen ve Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın önemli katkı verdiği konferansta Birsen Başer’den önce söz alan otistik çocuk annesi ve Adana Otizm Derneği’nin Kurucusu İkbal Özlem Arıoğlu, 2 yaş 9 aylıkken oğlunun otizmli olduğunu öğrendikten sonra yaşadıklarını anlattı ve salonu dolduranları hem duygulandırdı hem de verdiği mücadeleden kesitler aktararak onlara azim verdi.

AİLELERE YARARLI BİLGİ

Çoğunluğunu öğrencilerin ve otistik çocuk sahibi ailelerin oluşturduğu dinleyici topluluğuna hitap eden Birsen Başar, yaşamından örnekler vererek otizmin yaşamında oluşturduğu zorlukları anlattı. Otizmin bilinmeyen yönlerini anlatan ve otistik çocuk sahibi ailelerin yaşadığı sorunların büyüklüğüne de değinen Birsen Başar, otizmlilerin en ilginç yanlarının yalan söylemeyi bilmemeleri ,her konuda bilgileri dahilinde gerçekçi yaklaşımları olduğunu belirtti.

Birsen Başar, otizmde yaşanan sorunları anlatmanın ve hayatı paylaşabilmenin yolunun konferanslar ve söyleşiler vererek insanları bilgilendirmekten geçtiğini kaydederek, özellikle de yetişkin otistiklerin yaşadıklarını anlatmanın güçlüklerine değindi.

SORULARI YANITLADI, KİTAPLARINI İMZALADI

Birsen Başar, katılımcıların ilgiyle dinledikleri konferansın ardından öğrencilerin, otizmli çocuk sahibi ebeveynlerin ve diğer katılımcıların sorunlarını dinledi ve sorularını yanıtladı ‘’Ben de Fark Edilmek İstiyorum’’ ve ’’Otizm ile yaşamak ‘’ adlı kitaplarını okuyucularına imzaladı.

OTİZM TOPLUMSAL BİR SORUN

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı da ortak amaçlarının otizmli çocukların bugününü ve geleceğini güzelleştirmek, onların sosyal hayatın içerisinde olmalarını sağlayarak, yaşam kalitelerini arttırmak olduğunu söyledi. Dr. Karayandı, “Otizmin zorluğunu çeken binlerce aile var. Amacımız otistik bir bireyin düşünce yapısını insanlara anlatmaktı. Otizm yaşam boyunca süren bir engel türüdür. Bu nedenle mücadele veren tüm aileler büyük güçlükler çekmekte ve sıkıntılar yaşamaktalar. Otizm bu anlamda toplumsal bir sorundur. Ancak bu sorun toplumsal dayanışma ile hafifletilebilir. Çocukların sosyal hayata daha fazla katılmalarını sağlayabilir, karşılaştıkları güçlüklerin bir kısmını aşmaları için katkı sağlayabiliriz. Birsen arkadaşımız otistik olup kendini ifade edebilen nadir insanlardan biri. Otizmi en iyi bir otistiğin anlatacağını düşündüğümüz için böyle bir organizasyon yaptık. Destekleyen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.