Bursa Kosova için fırsat

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kosova Cumhuriyeti Diaspora Bakanı İbrahim Makolli´yi ağırladı. Sıcak bir atmosferde geçen görüşmede Kosovalı bakanla Türkiye, Kosova ve Bursa arasındaki ilişkileri tartışan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 25 adet sanayi bölgesine ve 4 bin adet büyük ölçekte fabrikaya sahip Bursa´nın kalkınmada Kosova için büyük bir şans olduğunu söyledi.

BURULAŞ´taki başkanlık makamında gerçekleşen görüşmeye; Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Rahim Morina, Kosova Üsküp Türkleri Dernek Başkanı Recep Gündüz ve İstanbul Kosova Kültür Merkezi Müdürü Kamim Bitiş de katıldı.

Türkiye´nin ikinci üretim kentiyiz
Ziyarette konuk bakana Bursa, Büyükşehir Belediyesi´nin Balkanlar´da yaptığı çalışmalar ve kentin demografik yapısıyla ilgili bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bir kentin ya da ülkenin kalkınmasında, sosyal ve kültürel olarak kendini bulmasında ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak hayırseverler eliyle Balkanlara yatırımlar yaptıklarını, oradaki Türkleri ve Müslümanları kenetleyen, birlik olmasını sağlayan çalışmalarda bulunduklarını belirten Başkan Altepe, en büyük isteklerinin kardeşlik ve akrabalık bağı bulunan Balkan halklarının ekonomik olarak kalkınmış olmasını görmek olduğunu söyledi. Bursa´nın Türkiye´de üreten en büyük ikinci kent konumunda bulunduğunu, 24 sanayi bölgesiyle 4 bin büyük ölçekte fabrikaya ev sahipliği yaptıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bu açıdan baktığımızda, Bursa Kosova için gerçekten büyük bir şans. Özel sektör açısından en güçlü kentlerden biriyiz. Türkiye üretiminin yüzde 10´unu karşılıyoruz. Marmarayla, Bursa´yla Kosova arasında bir bağlantı kurulabilirse, kazanan Kosova olur. Onun için bu birikimi Kosova´nın iyi değerlendirmesi lazım” dedi.

Balkan halklarının yanındayız
Başkan Altepe, konuşmasında Büyükşehir Belediyesi´nin Balkanlarda gerçekleştirdiği yatırımlara da değindi. Bursa´da yaşayan Balkan göçmenlerinin Balkanlarla olan ilişkisinin sürdüğünü, karşılıklı ziyaretlerin yanında akrabalık bağlarının bulunduğunu ifade eden Başkan Altepe, bu ve benzer sebeplerle Balkanlarla ilgilenmeyi görev saydıklarını anlattı. Belediye başkanı olarak 2004 yılında işbaşı yaptığını ve işbaşı yaptığı günden itibaren özellikle Kosova olmak üzere Balkanlarla olan irtibatı başlattıklarını, onlarca alanda yüzlerce faaliyet gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Altepe, “Kosova´yı düşündüğümde; Priştine, Gilan, Prizren, Mamuşa ve Kaçanik´teki hizmetlerimizi hatırlıyorum. Bunu yapmamızdaki tüm hedef, oradaki insanımızın ve halkın yanında olduğumuzu göstermek, onlara yaşadıkları ve yaşayacakları muhtemel sıkıntılarda moral vermektir. Başka hiçbir hedefimiz yok. Özellikle Kosova´nın sosyal ve kültürel çalışmalara ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Yıllarca oradaki akrabalarımızın kendi öz kültürlerini yaşatmaları, ortak değerlerin kullanılabilirliğini yeniden sağlamak ve kalite için destek verdik. Bundan sonra da bugüne kadar olduğundan daha fazla ilgilenmeye hazırız” diye konuştu.

Bursa´ya Kosova Kültür Evi
Kosova Cumhuriyeti Diaspora Bakanı İbrahim Makolli ise, İzmir ve Ankara´yla beraber Bursa´da da bir Kosova Kültür Evi kurmak istediklerini açıkladı. İlk Kosova Kültür Evi´ni İstanbul´da açtıklarını, benzerinin şube olarak Bursa´da da hizmete girmesini öngördüklerini ifade eden Makolli, Balkanlarla ilgilenmeyi görev bilen, sadece Kosova´da gurur verici onlarca çalışmaya imza atan Başkan Altepe´den halklar arasındaki ilişkileri kuvvetlendirecek bu konuda da destek beklediklerini ifade etti. Başkan Altepe´nin Kosova´nın ekonomik olarak büyümesi ve Bursa´nın bu noktadaki muhtemel rolü hakkındaki düşüncelerine gönülden katıldıklarını belirten Makolli, “Bursa, Kosova için sadece bu nedenden dolayı bile ilgi çekici. Büyük bir sanayi şehri. Kosova Savaşı´ndan sonra sanayimiz yıkıldı. Tüm çabalarımıza rağmen, gerekli seviyeye çekemedik. O nedenle Bursa, sadece bu yönüyle bile çok önemli” şeklinde konuştu. Ziyaretin ardından Başkan Altepe, Kosovalı bakana el yapımı bir Bursa bıçağı hediye etti. Çektirilen hatıra fotoğrafının ardından ziyaret son buldu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.