ADANA İLE İRAN ARASINDA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ HAZIRLIĞI

İran’ın Türkiye Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti. Ziyarette, ilişkilerin geliştirilmesi ve ekonomik işbirliğine dönüştürülmesi için karşılıklı adımlar atılması yönünde görüş birliğine varıldı.

İran Büyükelçisi Bikdeli ve beraberindeki heyeti Adana’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirten Başkan Hüseyin Sözlü, “İran’da inanç bakımından ve kültürel açıdan kardeşlerimiz var. Her iki ülke adına katkı koyacak işler yapmayı arzu ederiz. İyi münasebetler, iyi ilişkilerle bunu başarabiliriz. Daha önce İran’ın bazı kentlerinde bulundum ve orada hiç yabancılık çekmedim. 900 kilometrelik yolculuğum sırasında herkesle Türkçe konuşarak derdimi anlatabildim. Tüm bu nedenlerden dolayı İran’a kötü bir şey olmasını hiç bir zaman arzu etmeyiz. Son dönemde Müslüman toplumların başı beladan kurtulmuyor. Kan ve gözyaşı var Müslüman coğrafyalarda. Onun için emin olun ki İran’la ilgili kötü senaryolardan Türkiye’deki her kardeşiniz rahatsız olur. İnşallah sayın büyükelçimizin Türkiye’deki görevi ve Adana’yı ziyareti hem Adana’mızdan İran’a bakış açısına hem de Türkiye-İran hükümetleri arasındaki münasebetlere katkı koyar.” dedi.

“TARİHİ, KÜLTÜREL YAKINLIĞIMIZI EKONOMİK İŞBİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Ceyhan’daki bir maya fabrikası sahiplerinin, Tebriz’de aynı sektörde fabrikası bulunduğunu ifade eden Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Adana’yla Tebriz arasında böyle bir münasebet var. Türkiye ve İran, bölgenin ve dünyanın kökü derinde, önemli iki devleti. Coğrafi olarak ve kültürel açıdan ortak yanları nedeniyle birbirlerine yakınlıkları doğaldır. İlişkilerimizin gelişmesi için Adana olarak biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Tarihi, kültürel yakınlığımızı ekonomik münasebetlerle desteklememiz gerekiyor. Adana’nın, yatırımcılarını, üreticilerini İran’da, İran’ın yatırımcılarını Adana’da karşılıklı olarak ağırlamalıyız. Biz İranlı yatırımcıları Adana’da ağırlamaktan onur duyarız.”

“ZİYARETİMİN AMACI, İŞBİRLİĞİ FIRSATLARINI GÖRÜP, HAYATA GEÇİRMEK”

İran Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli de, “Yılda 1 buçuk ile 2 milyon arasında İranlı Türkiye’ye geliyor. Tahminen 20 milyon İranlı şu ana kadar Türkiye’de bulundu. 10 binden fazla İranlı öğrenci Türkiye’de eğitim aldı. Şu anda da 5 bin İranlı öğrenci Türkiye’de eğitim görüyor. Ayrıca Türkiye’de 3 bin İranlı firma çalışmış ve çalışmalarına devam ediyor. İranlılar kesinlikle Türkiye’yi yakından takip ediyorlar ve her zaman iyi haberler duymak istiyorlar. Bunun Türk veya Fars olmakla ilgisi yoktur. Türkiye’nin bizimle tarihi ve dini açıdan ilişkileri, irtibatı vardır. Tarihimiz öyle birbirine yakın ki, iki ülke için ayrı ayrı tarih yazmak mümkün değildir. Biz özellikle kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine önem veriyoruz. Bu ilişkilerin gelişmesini İran-Türkiye ilişkilerinin garantörü olarak görüyoruz. Gerçek şu ki, biz bütün kapasitelerimizi kullanmamışız bu konuda. Adana-İran ilişkileri için de bu geçerli. Benim ziyaretimin asıl amacı, ilişkilerin geliştirilmesine yönelik var olan potansiyeli bulup, hayata geçirmek için çalışmak.” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.