Tüm Yerel-Sen Büyükşehir Belediyesi ve Valilikten davacı olacak

Taşeron işçi kıyımıyla sürekli gündeme gelen AKP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi bu kez de gözünü memur ve işçilere dikti.

Bütünşehir yasasıyla kapanan belediyeler ile İl Özel İdaresinden 874 personelin bünyesine paylaştırıldığı Büyükşehir Belediyesi, norm kadro fazlalığını bahane ederek yaklaşık 600 emekçiyi Başbakanlık Personel Daire Başkanlığı’nın havuzuna gönderdi. Yerinden, yurdundan, işinden, aşından sürgün edilen 600 kadar çalışan için Tüm Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası hem Büyükşehir Belediyesi’ne, hem de Antalya Valiliği’ne dava açmaya hazırlanıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Tüm Yerel Sen Genel Sekreteri Cengiz Gülebay, sürgündeki arkadaşlarının işlerine geri iade edilmesini isteyerek, Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ni yasalara uymaya çağırdı.

600 Belediye İşçisi Kadro Açığına Rağmen Sürgünde
Taşeron işçilerin yaşadığı sıkıntılar sürerken, sıra şimdi de memur ve kadrolu işçilere geldi. AKP’li Büyükşehir Belediyesi bünyesine paylaştırılan 874 işçiden 600 kadarını ‘fazlalık’ diyerek Başbakanlık personel havuzuna gönderdi. Bu uygulamaya tepki de gecikmedi. Tüm Yerel Sen, elde ettiği belgelerle duruma tepkisini dile getirerek, Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya Valiliği’ni de yanılttığına dikkat çekti. Tüm Yerel Sen Genel Sekreteri Cengiz Gülebay konu ile ilgili olarak şunları kaydetti; “Bir takım belgelerle, Antalya Valiliği’ni de yanıltmak suretiyle, kapanan belediyeler ve İl Özel İdaresi’nden toplam 874 personelin Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne paylaştırılmış olmasına rağmen, Antalya Büyükşehir Belediyesince personel sayısının 6487 kişi olarak ifade edildiği elimize geçen belgelerden, Valiliğe sunulan belgelerden görülmüştür. ‘%30 sınırı aşıldı’ iddiasıyla bir kısım arkadaşımız, yani bu 874’ün % 70-80’lik bir bölümü olan 600 civarında arkadaşımız, başka illere, başka kentlere, başka kurumlara yuvasından, eşinden, aşından, işinden edilmek suretiyle gönderilmiş, açıkça sürgün edilmişlerdir.”

Personel Tanımlamasının Önemi
Kapanan belediyeler ve İl Özel İdaresinin personelinin Büyükşehir Belediyesine ‘paylaştırılan personel’ kapsamında gönderildiğine dikkat çeken Gülebay, personel tanımlamasının yapıldığı yasaya ve ilgili kanun maddelerine göre, kadro fazlalığı meydana gelse bile paylaştırılan personelin kendi kadrosunda çalışmaya devam etmesi gerektiğini vurguladı. Gülebay şunları kaydetti; ” Yasaya göre personel için devredilen, tasfiye edilen, paylaştırılan olarak üç tanımlama yapılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen personel paylaştırılan personeldir. Paylaştırılan personelle ilgili geçici 1. maddenin 9. bendinde hiç bir ifade bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu arkadaşlarımızın başka yerlere, Devlet Personel havuzuna atılması mümkün değildir. Ayrıca 2007 yılında çıkartılan 5216 sayılı yasanın ek 2. maddesinde bu konu çok net biçimde açıklanmıştır. Paylaştırılan personelin kadro fazlalığı olsa bile Büyükşehir Belediyesi’nde kendi kadrosunda çalışmaya devam edeceği ifade edilmektedir.”

Kadro Fazlalığı Değil Aslında Açık Var
Büyükşehir Belediyesi’nin norm kadro fazlalığı iddiasına da açıklık getiren Gülebay, yasaya göre 6730 personel çalıştırabilecek olan belediyenin Valiliği de yanıltarak rakamları çarpıttığını, aslında yasanın tanıdığı norm kadroya bile henüz ulaşılamadığını vurguladı. Gülebay, “Belediye’nin iddiası norm kadro fazlalığıdır. Esasen norm kadro fazlalığı diye bir durum söz konusu değildir. Çünkü norm kadroları düzenleyen yasanın ilgili cetveli A3 sayılı cetveldir. Bu da 2 milyon 500 bin kişiye kadar ki nüfusu içeren Büyükşehir Belediyelerini kapsamaktadır. Toplam personel sayısını, memur ve işçi olarak 6730 olarak göstermektedir. 6730 personele kadar norm kadro boşluğu bulunan Büyükşehir Belediye 874 kişiyi istihdam edememiştir. Bu kesinlikle çok büyük bir hatadır. İnsanlara büyük bir zulüm yapılmıştır. Antalya Büyükşehir Belediyesi Valiliğe ‘6487 personelimiz var’ diyerek Valiliği yanıltmıştır. Halbuki seçim öncesinde Büyükşehir Belediyesi’nin işçi memur toplam 1700 personeli vardı. Bunun üzerine 874 paylaştırılan personel geldiğinde toplam da aşağı yukarı 2500 personel ediyor” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi’ni ve Antalya Valiliği’ni Uyardı
Büyükşehir Belediyesi’nin norm kadro iddiasıyla havuza gönderdiği çalışanlar ortadayken, Antalya’ya Türkiye’nin hemen hemen her ilinden çalışanın geldiğini ve gelmeye devam ettiğini söyleyen Gülebay, kadrolarında açık olduğu ortaya çıkan Belediyenin, havuza gönderilen çalışanlara haksızlık yaptığını vurguladı. Gülebay, Büyükşehir Belediyesini yasalara uyup insana saygılı olmaya, Antalya Valiliği’ni de yapılan yanlışlıktan bir an önce dönerek, konuyu çözmeye çağırdı. Gülebay, havuza gönderilen arkadaşlarının bir an önce görev yerlerine iade edilmelerini talep etti.

İki Kuruma da Dava Açmaya Hazırlanıyorlar
Konu ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi’ne ve Antalya Valiliği’ne dava açacaklarını belirten Gülebay, “Antalya Valiliği’nin yeterince inceleme yapmadan, bu evrakları dikkatle Başbakanlık Personel Daire Başkanlığı’na göndermediği için, burada sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni mahkemeye vereceğiz, konuyu yargıya taşıyacağız” diye konuştu.

Tecrübeli Personel Sürgünde Olunca Afetlere Anında Müdahale Edilemiyor
Gülebay’ın dikkat çektiği bir başka konu ise, tecrübeli personelin sürgün edilmesiyle meydana gelen afetlerde anında çözüm yapılamamış olması oldu. Yoğun yağış alan Antalya’nın alt yapı sorunlarının yanında en büyük sorununun tecrübeli ve birikimli personelin sürgün edilerek, yerine yandaşların doldurulması olduğunu kaydeden Gülebay, Büyükşehir Belediyesi’nden havuza gönderdiği 20-25 yıllık tecrübeye sahip personeli işlerine geri iade etmesini talep etti. Gülebay şunları söyledi; “Bu arkadaşlarımızın tecrübesinin yokluğunu Antalya Büyükşehir Belediyesi afetlerde de yaşamıştır, bundan sonrada yaşamaya devam edecektir. Çünkü tecrübeli personelini gönderip, yerine yandaş alarak büyüyen bir belediye olamaz. Bakın en son 182 kg yağmur yağdı Antalya’ya. Bu yağmurla beraber ciddi bir sıkıntı ortaya çıktı. 162 tane itfaiye personeli, personel yokluğundan dolayı ilçelere gönderilmişti.İlçelerde personel olmamasının nedeni ise, 6360 sayılı yasayla haksız şekilde, başka bir yere gönderilmişlerdi. Bu tecrübeli arkadaşlarımız olmayınca yerine merkezden gönderilen personelin açığını afet günü yaşadık. O açığı başka kurumlardan tamamlama yoluna gittik ancak afeti bilmeyen, afetle, yangınla ilgili tecrübesi olmayan insanlar, ne kadar müdahale edebildi? İşte bu kadar müdahale edebildi. Antalya’da yapılan alt yapı yatırımlarının da, geçmiş yıllardan gelen sorunu mutlaka vardır. Bununla beraber esas sorun, tecrübeli ve birikimli personelin bir yerlere gönderilip, yerine yandaşların doldurulmasıdır. Ve yetersiz sayıda personel bulunmasıdır. Bunu Antalya Büyükşehir Belediyesi bir an önce görmeli, havuza attığı personelin tamamını geriye çekmelidir.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.