Dev Yatırımların Önü Tıkandı

MANİSA Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurulu 3. oturumunda AKP Grubunun seçim hamlesi olarak verdiği suda indirim teklifi, MASKİ tarafından il genelinde yapılacak olan dev yatırımların önünü tıkadı.

İlçe belediyelerinden MASKİ’ye yalnızca İller Bankası borcu olarak 110 milyon TL gibi bir bedelin devrolduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Sonuç itibariyle bakkal dükkanı yönetmiyoruz. Bu bir hesap işidir. Hesabını kitabını yapar, ayağını yorganına göre uzatırsın. Ona göre hizmet yaparsın. 6 milyon 875 bin lira geliri olan bir MASKİ bunları mı yapacak? Komik olmayın” dedi.

MASKİ Genel Müdürlüğü Olağan Genel Kurulu 3. oturumunda AKP grubunun 7 Haziran seçimleri öncesi suda yaptığı fahiş indirim, il genelinde yapılacak dev yatırımların önünü tıkadı. 2015 yılı MASKİ bütçesi gelir kalemlerinin yüzde 70,61’inin su gelirlerinden oluştuğunu vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün, “Bu nedenledir ki, maliyet hesabı göz önüne alındığında içme suyu metreküp fiyatı 2,80 TL olarak hesaplanmış olup MASKİ bütçesi buna göre hazırlanarak Genel Kurul’a getirilmiş ve oylanarak kabul edilmiştir. Büyükşehir Belediye Meclis üyelerince bu konuda bütçe gelirinde azaltmaya gidecek yeni bir karar alınamayacağına ilişkin yasal mevzuatın bağlayıcı olduğu aşikar olup, aksi yönde alınacak karar hukuka aykırılık teşkil edecektir” dedi.

MASKİ 6 milyonluk gelir kaybı yaşar
2015 yılı Nisan ayı suyla ilgili gelir ve gider tablosunu da meclis üyeleriyle paylaşan Başkan Ergün, “Bizim her şeyimiz şeffaf, açık. Veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Ama işi şurada seçime 10 gün kala şov yapmak amacıyla böyle bir kararı almak, 150 bin gazetenin basıldığına dair bilgi de geldi bize. AKP’nin bastırmaya hazırlandığı 150 bin tane gazetenin şovunu yapma amacıyla verdiği bir önergedir bu. MASKİ su gelirleri 7 milyon 805 bin TL. Atık su gelirleri 1 milyon 820 bin TL. Su ve kanalizasyon hizmetlerine ilişkin diğer gelirler 962 bin olmak üzere net su gelirleri toplamı 10 milyon 587 bin TL. Bunun şuanda yeni uygulanacak olan öneri uygulandığı takdirde MASKİ’ye girecek olan bedel, kayıp tutarı 5 milyon 905 bin lira düşüyor. Yani 6 milyonu gitti. Geriye 4 milyon 682 bin lira para kalıyor” dedi.

Toplam gider 11,5 milyon lira
İlçe belediyelerinden 110 milyon TL İller Bankası borcunun MASKİ’ye devrolduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, kurumun gider tablosunu da meclis üyeleriyle paylaştı. Başkan Ergün, “Ayda kesintinin ardından 1,6 milyon lira para geliyor İller Bankası’ndan. Her ay bu 110 milyon liralık borç ödeniyor. Sonuçta 2 milyon lira İller Bankası’ndan geldiğini varsayıyorum 8 milyon lira MASKİ’nin gelir toplamı. 8 milyona düşüyor. Personel giderleri aylık şuanda 4,5 milyon lira. Elektrik giderleri, bin 600’e yakın su pompası çalışıyor. Aylık dün itibariyle 3 milyon 800 bin lira para ödedik. Ayda sadece su tahlilleri için İzmir Hıfzıssıhha Kurumu’na 500 bin lira ödeniyor. Proje giderleri, bakım-onarım gibi giderlerde aylık sadece 2,5-3 milyon cari parası ödüyoruz. Yani toplam gider 11,5 milyon gibi bir bedele tekabül ediyor” diye konuştu.

Komik olmayın
Diğer belediyelerde 3 veya 5 tane belediyenin Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden aşağı değerde su bedeli tahsil ettiğini, o belediyelerin de cazibe sistemiyle su verdiği için düşük bedel uyguladığının altını çizen Başkan Ergün, “MASKİ’ye 150 milyon lira borçlanma yetkisi verdiğinizi söylüyorsunuz. Manisa merkez arıtması, Gördes arıtması, Turgutlu arıtması ihalesi yapıldı. Üçünün toplam bedeli 100 milyon TL. Bu üç arıtmanın 1 ay sonra inşaatları başlayacak. Arkadan Demirci, Sarıgöl, Selendi, Alaşehir geliyor. Bunların da arıtmaları yapılacak. En az bunlara da 50 milyon TL gidecek. MASKİ neyle ödeyecek bunları? Ayrıca İç İşleri Bakanlığı bu parayı 136 milyon liraya çekti. Sonuç itibariyle bakkal dükkanı yönetmiyoruz. Bu bir hesap işidir. Hesabını kitabını yapar, ayağını yorganına göre uzatırsın. Ona göre hizmet yaparsın. 6 milyon 875 bin lira geliri olan bir MASKİ bunları mı yapacak? Komik olmayın” dedi.

Gürcan’a videolu gönderme
Manisa’da hala içme suyu ve kanalizasyonu hala olmayan mahalleler olduğunu hatırlatan Başkan Ergün, 97 mahalleye yapacakları kanalizasyon ve içme suyu projelerini tek tek açıkladı. Söz konusu teklifle bu mahallelere bu hizmetlerin yapılmasının da zora gireceğini vurgulayan Başkan Ergün, AKP Grup Başkan Vekili Zülfikar Gürcan’ın içme suyu ve kanalizasyon sorunu olan hiçbir mahallenin olmadığı yönündeki açıklamalarını içeren videonun üzerinden Gürcan’a göndermede bulundu. Hazırlanan videoda Manisa’nın 17 ilçesinde mahalle muhtarlarıyla yapılan toplantılarda, mahalle muhtarlarının içme suyu ve kanalizasyonla ilgili sorunlarını aktardığı görüntüler de gösterilerek, kararı kamuoyunun vermesi vurgulandı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.