Yunusemre ve Şehzadeler Büyükşehir’le Hizmete Doyacak

MANİSA Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü ve Genel Sekreter Halil Memiş, Manisa merkezde Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerindeki muhtarlarla bir araya geldi. Muhtarların isteklerinin dinlendiği toplantıda Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde yürütülen hizmetler ve yapılacak projeler hakkında bilgi verildi.

Muhtarların büyük ilgi gösterdiği toplantıda Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde hayata geçirilecek asfalt, altyapı ve ulaşım hizmetleri muhtarları sevindirdi.

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin muhtarları bilgilendirmeye yönelik toplantıları kapsamında bu kez Manisa merkezde Şehzadeler ve Yunusemre ilçe muhtarları konuk edildi. Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Lale Salonu’ndaki toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Genel Sekreter Halil Memiş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, Genel Sekreter Yardımcıları Yılmaz Gençoğlu, Aytaç Yalçınkaya, Fuat Uzun, daire başkanları ve muhtarlar katıldı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak büyükşehir olduktan sonra büyük sorunlarla karşılaştıklarını belirterek, “ Yavaş yavaş yolumuza devam ettik. Bu süre içinde sorunları çözmeye çalıştık. Köy muhtarlarımızla çok sık görüşüyoruz. Halledilmemiş sorunları çok fazla. Onların çoğunu çözmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘Acımasızca Eleştirildik’
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş de, uzun zamandır ilçelerde ziyaretleri sürdürdüklerini belirterek, “Yürütülen mahalli hizmetlerin yerine varmasının aracı hizmet sunulan kişilerin sorununun çözülmesidir. Sorunu çözmeyen hizmetler karşı tarafı memnun etmez. 14 ay önce Manisa Büyükşehir Belediyesi kuruldu. Tüm Manisa’ya hizmet eder duruma geldik. İl Özel İdareleri ve Köylere Hizmet Götürme birlikleri vardı. Bunlar İçişleri Bakanlığından gelen ödenekler KÖYDES projeleri uyguluyordu. 31 Marttan sonra bunları hepsi devre dışı kaldı. Alana hizmet eden iki temel kuruluş oldu. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri oldu. Büyükşehir bu iki ilçeye değil 1 milyon 300 bin nüfusa hizmet eder duruma geldi. İki yeni ilçe hizmet üretebilmesi için onlara mal varlığı, araç gereç personel verildi. Devir Tasfiye komisyon Manisa Belediyesi’nin bir çok imkanını iki ilçe belediyesi arasında dağıttı. Ama Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne de Manisa’nın bütününe hizmet edeceksin dedi. Mal varlığı da dağıtıldı. Bu belediye ne ile hizmet edecekti. 2014 yılını yeniden yapılanma yılı ilan ettik. Tüm alana hizmet edilecek araç gereç envanteri çıkarıldı, hizmet birimleri oluşturuldu. MASKİ Genel Müdürlüğü oluşturuldu. İlçe belediyeleri hangi hizmeti yürütecek bu çok önemli. Bizler gece gündüz Demirci ilçesinden Soma’ya kadar 17 ilçede yapılanmayı kurarken, ulaştırmanı, itfaiyenin birimlerini oluştururken, 400 civarında yeni araç gereç iş makinası alındı. Birçok kişi bunları yaparken hatta belediyeler acımaz bir şekilde birçok hizmetin aslında büyükşehrin uhdesinde olduğunu o yüzden ilçe belediyelerinin bu yapmadığını haksız yere görevin bizde olduğunu söylediler. İlçelere gelen payın yüzde 40’nı büyükşehir alıyor dediler. Bunu kanun koydu. Kimlerin bu kanunu çıkardığı belli. Birileri konuşacak biz çalışacağız. Önemli olan burada yaşayan vatandaşların bu hizmetleri görmesidir” dedi.

Memiş Görev Dağılımlarını Anlattı
Büyükşehir Belediyesi’nin ve ilçe belediyelerinin görevleri hakkında bilgi veren Memiş, “ Manisa’nın büyükşehir belediyesi olmasını sağlayan kanun bir düzenleme getirdi. Yeni büyükşehir olan yerlerde Valiler 6 ay süreyle mevcut belediyelerin uhdelerindeki görevleri yürütmesi konusunda düzenleme yapabilir. Manisa Valiliği de seçimlerden sonra çıkardığı genelgeyle ilçelerin bu görevleri yürütmesi için genelge yayınladı. Buna rağmen biz hizmetlerimizi yaptık. Nazım imarlarını yapma ve kent bütününü planlama görevi büyükşehir belediyesinin görevidir. Ulaşım ve toplu taşıma, durak yerlerinin belirlenmesinden araç park yerlerinin belirlenmesine kadar büyükşehrin görevidir. Katı atık bertaraf tesislerini yapılması görevi büyükşehir belediyelerin görevidir. Uzunburun mevkiinde bir katı atık tesisi oluşturulacak. Yolcu ve yük taşıma terminalleri, kapalı ve açık otoparklarını yapılması işletilme, su kanalizasyon, mezarlık, ilaçlama, toptancı, hal, itfaiye hizmetleri büyükşehrin görevleri arasındadır. Bunun yanında ilçe belediyelerinin en önemli görevi çöp toplamadır. Mahalleleri ilçe merkezlerine bağlayan yerler Büyükşehir Belediyesi’nin, ova yolları mahalle içindeki yollar da kanunen ilçe belediyelerine aittir. Sosyal kültürel hizmetler yürütmek de ilçe belediyelerinin görevleri arasındadır. Büyükşehir Belediyesi bu görevler ilçe belediyesinin diye bu görevlerden uzak durmamıştır” diye konuştu. İlçe belediyelerinin ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortak görevlerini aktaran Memiş, gıda bankası ve kırsal kalkınmaya destek gibi hizmetlerin iki kurumun da görevleri arasında yer aldığını bildirdi.

Muhtarlar İçin Daire Başkanlığı Kurduk
Muhtarlar Daire Başkanlığı kurulduğunu belirten Memiş, “Muhtarların sorunlarını takip edeceğimiz, onlarla birebir olacağımız Muhtarlar Daire Başkanlığımız var. Kırsaldaki tarıma destek veriyoruz, hayvancılığın gelişmesini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. İlçe Belediyeleri tarımsal sulama amaçlı kuyuların kendilerine devredilmesini istedi. Belediye Meclisi ise bu kuyuların kooperatiflere devredilmesini istedi. Bu kuyuları kullananlar vatandaşlarımızdı, vatandaşlar bu hizmetin kooperatifler eliyle yürütülmesini isteseydi kooperatiflere verirdi. Eğer kooperatiflere verilirse bizim destek verebilme imkanımız ortadan kalkacak. Büyük bir bütçenin önünün kesilmesi anlamına gelir. Size verebileceğimiz katkının önünde bir engeldir. Bununla ilgili dava açtık. Siz de bu konuda duyarlılık gösterin. Kooperatiflere devredilmemesi için girişimde bulunun” dedi.

1 Yılda 1800 Kilometre Asfalt
Büyük sıkıntılarla yapılanma sürecini tamamladıklarını kaydeden Memiş, ilçelerdeki yol dağılımlarının 7 ay sürdüğünü dile getirdi. Memiş, “ Yol dağılımlarını yapalım, hangi cadde bizde bilelim dedik. Bizim derdimiz daha iyi hizmeti sunabilmektir. Sorumluluk alanlarının belirlenmemiş olması sonucunda asfalt çalışmaları da gecikti. 4 bin 600 km’lik yol ağının bu yıl 1800 kilometresini yapacağız. Bu işin ihalesi yapıldı. Süreç engellenmemiş olsaydı 17 ilçemizde bu köy yollarının asfaltı yapılmış yarıya gelinmiş olacaktı. Bir yılda yaklaşık 120 milyonluk bir iştir. İl Özel İdaresi ise 2013 yılında sadece 14 milyon yatırmıştı. Bu ihaleye katılan 21 firmadan biri itiraz etti, sözleşme imzalanamadı. İhale dosyası Kamu İhale Kurumu’nun incelemesinde tereddüte düşmeyin. Biz 4 ay içinde bu yolların hepsini yapacağız. Bunun dışında kendi şantiyelerimizle, iş makinemizle 30 milyon civarında bir yatırımı da kendi imkânlarımızla köylerimize vereceğiz. Ova yolları bizim sorumluluğumuzda olmamasına rağmen biz oralara da gereken her türlü desteği vereceğiz. Çiftçimizin istediği her türlü desteği vereceğiz bunu bilmenizi isterim” dedi.

Şehzadeler ve Yunusemre’ye Asfalt Müjdesi
Yürütülen hizmetler ve yapılacak projeler hakkında bilgi veren Memiş, “ Yunusemre ilçesinde yapılan asfalt çalışmaları var. Yunusemre’de ihale kapsamında 105 km asfalt çalışması yapılacak. Sağlık işleri Daire Başkanlığı sorumluğundaki mezarlıkların envanterini çıkardık. Öyle köyler vaki birden çok mezarlığı var, çok kötü durumda. Şimdiye kadar doğru dürüst bakımı yapılmamış. İl genelinde ramazan ayına kadar bir temizlik ve bakım yapılacak. Tüm mezarlıkları planlaması yapıldıktan sonra mezarlık duvarlarına standart getireceğiz. Gasil hane çalışmalarımız var, ilaçlama çalışmaları devam ediyor. Köylerdeki kapanan beldelerdeki mal varlıkları ilçe belediyelerine devredildi. Tüm il geneline hizmet edecek olan bir Büyükşehre hiçbir belde belediyesinin binası verilmedi. Osmancalı’da itfaiye grubu ve merkezi bir gasilhane oluşmasını istedik. Yunusemre’ye verilmişti. Arazinin belirli bir kısmını verecek. Muradiye ve sanayi itfaiyelerimiz var. Merkezde Hafsa Sultan Mahallemizde bir çalışmamız var. Yüzde 60’ının bu projeyi istediğini biliyoruz. Yuntdağı’nda su tesisleri çalışmaya başladı. Göletler tamamlandı, devam eden projelerimiz de var. Özellik bizim gençlik merkezlerimiz ve kurslarımız var. Öğrencilerin sınavlara hazırlanmaları için yürüttüğümüz kurslar başarı elde etti. Gelecek nesillerin sınava hazırlanması için bu çalışmaları genişleteceğiz. Hayvan barınakları da çok önemli. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında bu konu çok tartışıldı. Kanun sokak hayvanlarına hep birlikte bakacağız diyor. Ama biz il genelinde barınak yapabilecek tüm alanların tespitini yapıyoruz. Çalışmalara başladık.

Şehzadeler ’de ise asfalt için 37 km ayrıldığını kaydeden Memiş, “Merkezde sokak sağlıklaştırma, Ulucami restorasyon projeleri, Çeşnigir caminin çevresinin park haline dönüştürülmesi planlanıyor. Tarımsal sulama tesislerini faaliyete geçirdik. Sancaklı İğdecik bölgesinde meyve alım yerleri yaptık. Kırtık, Aşağı Çobanisa, Karaağaçlı ve Karaoğlanlı da itfaiye grubu oluşturulacak” dedi.

97 Mahallenin Altyapısını Yapıyoruz
Manisa genelinde bir tespit yaptıklarını açıklayan Memiş, “Su ve kanalizasyonu olmayan yerler tespit edildi ve bunlar sıraya konuldu. İlk etapta 97 mahallemizin kanalizasyon ve su çalışmalarının yapılması planlandı. Şehzadelerde 5 mahallede, Yunusemre’de de 5 mahallenin altyapı çalışması yapılacak. Bin civarında su deposu tespit edildi. Bunların tamamının bakımının tamiratının yapılması planlandı” diye konuştu. Ulaşım konusunda da bilgi veren Memiş, yeni güzergahların belirlendiğini belirterek, yeni otobüs alımlarının gündemde olduğunu duyurdu. Memiş, “ Modern bir ulaşım sistemini devreye sokacağız” diye konuştu. MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç da, yaptıkları hizmetler hakkında bilgi verip, yapılacakları anlattı.

‘Muhtarları Önemsiyoruz’
Konuşmaların ardından muhtarlar sorunlarını anlatıp, yaşadıkları sıkıntılar noktasında bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, muhtarları önemsediklerini belirterek, “ sizler bizim baş tacımızsınız” dedi. Ulaşım konusunda da Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Mümin Deniz bilgi verdi. Deniz, “ Ulaşım mastır planları kapsamında bütün büyükşehri kapsayacak hizmetler zaman alacağı için mevcut sistemler biraz daha devam edecek. Muradiye’de yeni bir yapılanma yaptık. 70 yeni otobüs alımı yapıyoruz. Manisa’ya yeni bir terminal kazandırdık. Ayrıca bir semt garajının yapılmasının uygun olmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

“İmar İstiyoruz”
‘50 yıldır imar bekliyoruz daha ne kadar bekleyeceğiz’ diye soran muhtarlara cevap veren Güzgülü, “ Manisa iki ilçeye bölündü. Eğer şehzadeler ve Yunusemre Belediyesi imar konusunda hamle yapmıyorsa bunu onlara sorun. İmar zor iştir. 80 yılda Manisa’da bir tane imar var. Bu çalışmaların yapılması için çok oturduk. Sık sık toplantılar yapıyoruz. Hafsa Sultan Projesi bunlardan bir tanesidir. Hafsa Sultan Projesi bu hafta görüşülecek. Eğer yapım kararı çıkarsa, isterlerse Fatih, Yenimahalle’de uygulanacak. Herkes imar istiyor. İlçe belediyeleri elini taşın altına koyuyorsa bizde sonuna kadar onların açacağı yolda planlara destek veririz. İmar işi uzlaşı işidir” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.