TOROSLAR’DA İSKEP PROJESİNİN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu Türkiye genelindeki 10 ilde 12 belediye tarafından uygulanan ‘İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin’ yerel medya semineri gerçekleştirildi.

Dezavantajlı bireyleri eğitim ve istihdama yönlendirmek amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, Toroslar Belediyesi’nin hedef grup olarak belirlediği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik uygulanan çalışmalarla ilgili çıkan analiz sonuçları, kamuoyuyla paylaşıldı.

Toroslar’da 9 aydır başarıyla devam eden ve 23 ayda tamamlanacak olan projenin değerlendirme toplantısı, düzenlenen bir iftar programı ile gerçekleştirildi. Mevlana Meslevi müziklerinin sunduğu ilahilerle başlayan programa; Toroslar Belediyesi Başkan Vekili Ömer Bilgin, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcisi ve İstihdam Kilit Uzmanı Cleofe Guardingli, İŞKUR Mersin İl Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanı Özlem Gümüş, Toroslar Belediyesi Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri, Toroslar Belediyesi AB Proje Koordinatörü Ahmet Ata ve hedef grup temsilcileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata Yaptı. Ata, İSKEP Projesinin, 2011 yılında Türkiye Belediyeler Birliği’nin, Türkiye’deki tüm belediyelere göndermiş olduğu ’sosyal içerme’ başlığındaki bir anketle başladığını belirterek, değerlendirilen anket çalışmasının sonucunda Toroslar Belediyesi’nin davet edilen 12 belediyeden birisi olduğunu hatırlattı.

Projenin amacının, dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonunu sağlamak ve istihdam edilmelerini arttırmak olduğunu belirten Ata; “Proje, AB’den alınan 6 milyon Euro ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin sağladığı 1 milyon Euro’luk destekle, toplamda 7 milyon Euro bütçesi ile uygulanmaktadır. Toroslar Belediyesi olarak 3 ana başlık altında çalışma yol haritamızı hazırladık. Romanlar, engelliler ve sokakta çalışan çocuklar ile ailelerini hedef grup olarak belirledik. Proje kapsamında İlçe genelindeki mahalle muhtarları ve sakinlerinin bir araya geldiği bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri vererek, araştırmalar yapmaktayız” dedi.

Daha sonra söz alan Toroslar Belediyesi Başkan Vekili Ömer Bilgin ise, belediye olarak hedef grup olarak belirledikleri Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

Başkan Vekili Bilgin; “Roman vatandaşlarımıza Alsancak Mahallemizde kurmuş olduğumuz hasır örme atölyemizi faaliyete geçirdik. Burada 3 er aylık periyotlar halinde 30 kişi (20 bayan 10 erkek) mesleki eğitimlerini almaktadırlar. Atölyenin içinde bir adet kreş kurduk çalışan bayanlarımız 3-5 yaş aralığındaki çocuklarını kreşe bırakarak eğitimlerini sürdürmektedirler. Mersin İŞKUR İl Müdürlüğümüz de projemize destek vererek mesleki eğitim alan vatandaşlarımıza günlük harcırah vermektedir. Ayrıca İlimiz de faaliyet gösteren HİSS Kamış firması ile diyalog kurularak üretilen ürünlerin yurt dışına gönderilmesi sağlanmaktadır. Çalışan Çocuklarımız ve Ailelerine ise kuracağımız atölyenin hazırlık aşamaları tamamlanmaktadır. Muhtemelen Ağustos 2015 kadar hazır olacaktır Toroslar Belediyesi Makine İkmal Müdürlüğün bir alanda çivi üretme makinesi ve tel örme makinelerini bir iş adamımızın taahhüt etmesi ile birlikte atölye 16-18 yaş aralığındaki sokakta çalışan çocuklar ile ailelerine verilecek mesleki eğitimler sayesinde hem meslek öğrenecekler hem ürettikleri ürünleri pazarlayarak aile ekonomisine katkı sağlayacaktır. Engelli bireyler için 1 yıl önce yaptığımız ve adını da “engelliler akademisi” olarak verdiğimiz mesleki eğitim sınıfları hizmet vermeye hazır konumdadır. İlk etapta İşitme engellilerine yönelik takı tasarım ürünlerin imalatını yapacakları bir atölye ekipmanlarının alınması ile muhtemelen 2015 yılı içinde onlarda faaliyetlerine başlayabileceklerini umuyorum. Ayrıca diğer engelli derneklerimiz ile 3-4 ayda bir toplantı yaparak onlarında taleplerine göre bir mesleki eğitim atölyesini kurmayı hedefliyoruz. Toplumumuzda dezavantajlı bireyleri, sahip oldukları seçenekler hakkında bilgilendirerek bu bireyleri sosyal ve ekonomik hayata katılmaya teşvik etmekteyiz” dedi.

Toplantının sonunda söz alan Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcisi ve İstihdam Kilit Uzmanı Cleofe Guardingli, projenin Toroslar’da başarıyla devam etmesini sağlayan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya ve ekibine teşekkür etti.
Guardingli, proje ile amaçlarının toplumdaki dezavantajlı bireyleri sosyal ve ekonomik hayata katılmaya teşvik etmek ve dezavantajlı bireylere karşı önyargının ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayarak, Toroslar Belediyesi’nin belirlediği 3 hedef grupla ilgili ortaya çıkardıkları analiz sonuçlarını aktardı ve önerilerde bulundu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.