İki belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı, yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan İzmir’in Menderes ilçesi CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile haksız kazanç elde ettiği ve kamuyu zarara uğrattığı ileri sürülen Aksaray’ın Yenikent Beldesinin bağımsız Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak’ı görevden uzaklaştırdı.

Menderes Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında dosyaya atanan bilirkişi, 2018-2021 yılları, toplam 10 çöp toplama ve iş makinesi kiralama ihalesini incelerken 7 ihalede, ‘ihaleye fesat karıştırma’ suçunun oluştuğunu belirledi. Söz konusu ihalelerde, kamunun 9 milyon 934 bin lira zarara uğratıldığının altı çizildi. Bunun üzerine şüpheliler hakkında gözaltı kararı verildi.

Geçen pazartesi günü yapılan operasyonunda 28 şüpheli gözaltına alındı. Aynı soruşturmanın devamında elde edilen belgelerin incelenmesi sonucunda Özdere’de inşaatı devam eden 5 yıldızlı otelin imar planına aykırı şekilde yapımına izin verildiği belirlendi. Karşılığında ise Bodrum ilçesinde bulunan 2 villanın aracılar kullanılarak ‘rüşvet’ olarak verildiği iddiasıyla ilgili Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç, mimarlık şirketinin sahibi ve otel müdürü de gözaltına alındı. Operasyonun ‘ihalelerde usulsüzlük’ ve ‘rüşvet’ olmak üzere 2 dalga halinde yapıldığı belirtildi.

ADLİ KONTROLLE SERBEST

Emniyetteki işlemlerin ardından şüphelilerden 1’i ifadesinin ardından serbest bırakılırken, Kayalar’ın da aralarında olduğu 31 kişi ise adliyeye sevk edildi. ‘İhaleye fesat karıştırma’ suçlamasıyla adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden 22’si savcılık ifadelerinin ardından serbest kaldı. 5’i çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Rüşvet iddiasıyla sevk edilen Kayalar ile birlikte 4 şüpheli de savcılık ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDILAR

Soruşturma dosyasını göz önünde bulunduran Mülkiye Teftiş Kurulu, İçişleri Bakanlığı’ndan Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile Belediye Meclis Üyesi Ertan Güleç’in görevden uzaklaştırılmasını talep etti. Kurulun İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği dilekçede; tanıkların ve ifade sahiplerinin baskı altına alınmaması, suç delillerinin yok edilmesinin, karartılmasının ya da değiştirilmesinin önüne geçilebilmesi ve soruşturmanın selameti gibi etkenler göz önünde bulunduruldu. İçişleri Bakanlığı, Kayalar ile Güleç’i geçici olarak görevden uzaklaştırdı.

Ayrıca Mülkiye Teftiş Kurulu, haksız kazanç elde ettiği ve belediyeyi zarara uğrattığı suçlamasıyla hakkında dava ve soruşturma bulunan Aksaray’ın Yenikent beldesinin bağımsız Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak’ın da görevden uzaklaştırılmasını istedi. Bunun üzerine Yumuşak’ın da geçici olarak görevden uzaklaştırılması kararlaştırıldı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.