Türel’e ‘köy’ tepkisi

Antalya’nın her metrekaresine büyükşehir külfeti bindiren yasa köylüyü çileden çıkardı. Türel’in hazırlayıcıları arasında yer almakla övündüğü yasaya isyan eden Yazırlı Yusuf Şimşek “Lara’da oturan insanla nasıl aynı vergiyi verelim” dedi.

Yeni Büyükşehir Yasası’nın hazırlayıcıları arasında yer aldığını söyleyen ve bu yasayla her fırsatta övünen AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Menderes Türel’e köylüden tepki var. 20 bin 723 kilometrekarelik Antalya’nın her metrekaresini Büyükşehir statüsüne alan bu yasanın getireceği vergi yükü, kırsaldakileri kara kara düşündürüyor.

“LÜKÜS HAYAT VERGİSİ”
Yazır’daki Bakkal Mehmet Amca, Berber Hasan, Terzi Hüseyin, Kahveci Ahmet, Çiftçi Rıza, Çoban İsmail, tarladaki Ayşe Teyze, ineğini sağan Fatma bacı; kent merkezinde yaşamazken neden kent faturası ödeyeceklerini merak ediyor. Bu yasayla daha fazla elektrik, su parası ile KDV ve gelir vergisi ödeyecek olan köylüler Bizim Antalya Gazetesi’ne konuştu.

KÖYLÜLER NE DEDİ?

Burada bir bakkal işletiyorum. Bu yasayla küçük esnafı bitiriyorlar. Bu yasanın iyi olacağını düşünmüyorum. Biz burada suyu 1 liraya içiyoruz. Yarın Büyükşehir’e geçtiğimizde belki 3 liraya içeceğiz. Köylü olarak şu anda bazı vergilerden muafız. Ama Büyükşehir’e geçtiğimizde her ay yeni vergiler vereceğiz. İşimiz kötü, çok zor.

30 Mart Yerel seçimlerinden sonra köylü yiyeceği ekmeğe muhtaç kalacaktır. Büyükşehirlerde temizlik vergisi, su, emlak her ne kadar vergi varsa bu köylünün omuzlarına yüklenecek. Bunu da çıkartan AK Parti Büyükşehir Başkan Adayı Menderes Bey’dir. Kına yaksınlar. Bu düzenlemeyi kınıyorum

Bu yasayı köylü zor kaldırabilir. Köyle zaten borçlu borcunu ödeyemiyor. Ödemek için didiniyor. Bu yasayla köylünün sırtındaki yük daha da artar. Bu yasayla köylere de hizmet gelecek, deniliyor. Buna hiç inanmıyorum. Bazı yerlerde şehirleşme olmuyor. Bazı yerlerde altyapı yok, geçilecek yol bile yok.

Bu köyde çiftçiyim. Bu yasa hiç hoşuma gitmedi. Ben daha farklı bekliyordum. Belediyeye bağlanacak hizmet gelir diye daha olumlu bakıyordum. Ama öyle değilmiş. İnşallah bu yasa uygulanmaz. Hiç de göründüğü gibi değil. Köylü milletin efendisidir derler ama bizi şehirliyle aynı kefeye koyacaklar. Ağır vergiler alacaklar o yüzden hoş bir şey değil.

Biz yasa masa istemiyoruz. Köy hayatımız aynı şekilde devam etsin. Köylü olarak bizler çok kazanç elde etmiyoruz ama halimizden de memnunduk. Bu yasa bize ne fayda sağlayacak ki biz bu yasayı isteyelim. Bize hiçbir faydası yok. Ev yapmak istesek kendi tarlamızda belediyeye bir sürü para vereceğiz. Onun için ben bu yasayı hiç istemiyorum

Köylüler belediyelerin elinde bir oyuncak durumuna gelecek. Belediyeler 40 -50 kilometre uzaktaki köylere ne yapabilecek ki. Eskiden özel idareler bu işi gayet güzel bir şekilde yerine getiriyordu. Bu büyükşehir yasasının esas amacı Türkiye’yi eyaletlere bölerek ülkenin üniter yapısını değiştirmektir. Türkiye’de etnik kimliklere dayalı bir yapı oluşturulmak isteniyor. Bunun en büyük kanıtı da işte büyükşehir yasasıdır.

Bu yasa bizim sırtımızdaki yükü artırır. Bu yasa uygulansa bile köye hizmet gelebileceğine inanmıyoruz. Zaten külfetimiz fazla bu yasayla daha da artacak

Biz önce iş sahası istiyoruz. Önce bize bir iş sahası açsınlar ondan sonra gelsinler bizden vergi alsınlar. Biz daha karnımızı doyuramıyoruz. Tarlada işçi olarak çalışıyoruz. Aldığımız 20-30 lira yevmiyedir. Günlük 40-50 milyon giderimiz var. Bu yasa bizim gibi parası az olanların sonu demektir.

Devlet Vergi almasa hükümet nasıl çalışacak? Birçok hizmeti var. Bu yüzden vergi almak zorunda. Bu yasayla birlikte eşitlik gelecek. Köylere de hizmet gelecek. Yükler de artacak tabi. Devletin kasasının güçlenmesi için vergi alınması şart. Bu yasa bence şart. Biz bu hükümete güveniyoruz. Hizmetin her yere götürülmesi için vergi alınması gerekiyor.

Biz bu yasayı istemiyoruz. Bizim kazancımız ne ki biz vergi verelim. Gelir yok ki vergi verelim. Biz borç yatağına batmışız. Kazanç yok. Bir de bu yasa ile biz ne yapacağız bilmiyoruz. Kaç kuruş kazanıyoruz.

Zaten gelirimiz kısıtlı olduğu içi bu halkın bu yasayı kaldıramayacağı gayet bellidir. Günlük yevmiye ile çocuğuna işsiz kocasına bakan kadınların düşüncesidir bu. Bu yasa ile köylüye gelen yük aileler arasında ki huzursuzluğu da arttıracak. Ön plan da bir büyükşehir yasası var arkada plandaki ailelerin kavgalar, ev huzursuzlukları, çocukların harçlıkları her şey düşünüldüğü zaman çok yanlış bir şey. Bu yasa köylüye büyük yük getirecek. Biz bu yasa ile şehirli gibi oluyoruz. Fakat gerçekte biz geri geri gidiyoruz. Önce bu yasa düşünülürken köyleri kalkındıracak bazı adımlar atılmalıydı.

Bu yasa bize çok büyük külfet olacak. Biz Lara’da oturup da aylık geliri 2500 olan bir insanla nasıl aynı vergiyi verelim. Bu kadar kazancımız yok ki bunu verelim. Orda 200 metrekare yeri olan bir kişinin o arsası burada 800 metre karesi olan bir kişinin arsasının 10-20 katı fazla para ediyor. Bunları hiç hesaplamıyorlar mı bu yasayı yapanlar? Kazancımız aynı fakat verdiğimiz vergi fazla olacak. İçtiğimiz suyu bedava kullanıyorken bu yasa ile biz 1 lira 1,5 lira su parası vereceğiz. Köylü yandı.

Biz şehirde barınamadığımız için göçümüzü topladık geldik buraya. Ama şimdi bu yasa ile beraber burada da geçinemeyeceğiz. Biz bu durumda ne yapacağız. Emekli maaşımız var onunla burada geçiniriz dedik buna da izin vermeyecekler gibi görünüyor. Meyve para etmiyor sebze para etmiyor. Hayvan desen oda aynı. Mazot pahalı ilaç pahalı tohum pahalı. Bizim yetiştirdiğimiz mal ürün para etmiyor biz başka yerden aldık mı da iki katı para veriyorduk. Birde köylünün sırtına bu yasanın yükü binerse vay köylünün haline.

Bu yasa köylünün yükünü azaltmaz çoğaltır. Köylünün nesi var ki köylü bu ağır yükler altına alınıyor. Ayrıca bizim köyden büyükşehir belediyesi için oy vermemizde doğru değil. Biz o kişilerin ne yaptığını, ne ettiğini ve nasıl olduklarını hiç bilmiyoruz.

Devletimizden hizmet alabilmek için vergimizi vermemiz gerekiyor. Köylü de vermeli şehirli de vermeli vergisini. Köylüde az da olsa para var. Vergi de zaten kişinin gelirine göre alınıyor. Biz vergi vermezsek bu ülke geçinemez.

Bu yasa köylüyü olumsuz etkileyecek. Köylü ne kazanıyor ki ne vere devlete. Millette zaten para yok birde üstüne milletin yükünü arttırıyorlar. Bu yasa köylünün boynunu büker. Köylüye yazık olur. Zaten ne oluyorsa hep köylüye oluyor.

Bu yasa köylüyü tabi ki olumsuz etkileyecek. Zaten parası yok vatandaşın. Bir de bunun üstüne vergilerde artınca köylü daha zor durumda kalacak. Vatandaş zaten gübre alamıyor mazot alamıyor. Köylünün çoğu borçlu ve bu borcunu ödeyemiyor. Bu yasa doğuya yönelik bir yasadır. Her bölgeye kendi özerklik verilmek için hazırlanan bir yasadır. Bu şekilde eyalet sistemine zemin hazırlanıyor.

Bu yasa ile köylü zor duruma düşer. Hem köyünde daire yaptırmak isteyen vatandaşın masrafı artacak hem de vergilendirme oranı artacak. Bu da demek oluyor ki köylüyü bundan sonra zor zamanlar bekliyor. Köylü zengin değil ki köylüyü sen bu şekilde yükümlülük altına alıyorsun. Nasıl ödeyecek vatandaş bu vergileri su borçlarını elektrik faturalarını. Bir vatandaş ev yapmak isteyecek bir iki katlı kendine oturmak için onun için bir sürü para ödemek zorunda kalacak. Eskiden hiçbir ücret ödemeden köylü ev yaptıra biliyordu ama bu yasa ile artık bu mümkün olmayacak. Plan proje çıkarması gerekecek bu yasa ile. Beş on milyara vatandaş eskiden ev yaparken şimdi bu parayı daha eve başlamadan harcamış olacak. Bu nedenle bu yasa köylünün sonu demektir bence.

Köylü için bu yasa hiç iyi olmayacak. Zaten köylünün doğru düzgün bir geliri yok. Başbakan orda oturmuş ve bu yasayı kendi kafasına göre çıkarmıştır. Gelsin bir köylünün halini görsün ondan sonra bu yasaları çıkarsın. Bu şekilde köylüyü öldürmüş oluyorlar. Köylünün nesi var ki, bu ağır vergiler altına alınıyor. İki keçisi ve iki koyunu var köylünün. Milletin halini görmüyorlar.

Para olmadan hiçbir şey olmaz. Köylünün cebinde para yok. Meyve para etmiyor, sebze para etmiyor, hayvan para etmiyor. Korkuteli’nin bütün köylerini geziyorum mal alıp satıyorum. Siz para olmayan insandan ne alabilirsiniz ki. Önce bu durum düzeltilmeli ondan sonra bu yasalar çıkarılmalı. Zor olan köylünün işi bu şekilde daha da zor olacak.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.