SAYIN VALİ YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR

BÜYÜKŞEHİR DEFALARCA BAŞVURU YAPTI, PROJE VE TÜM BELGELERİ SUNDU… BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ALİ MÜNİF YEĞENAĞA CADDESİ’NDE KULLANMAK ÜZERE İL ÖZEL İDARESİ’NDEN TALEP ETTİĞİ 2 MİLYON TL’NİN HEM ÖDEMESİ YAPILMADI HEM DE YASAL ZORUNLULUK OLMASINA KARŞIN NEREYE HARCANDIĞI AÇIKLANMADI… BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, DEFALARCA İL ÖZEL İDARESİ’NE RESMİ YAZI İLE BAŞVURARAK, TAAHHÜT EDİLEN PARANIN AKTARILMASINI İSTEDİ. ANCAK YAZILARA CEVAP GELMEDİ… DURUM BU İKEN “VALİLİĞİMİZE HERHANGİ BİR ÖDEME EVRAKI SUNULMADI. TALEP OLMAYINCA TAAHHÜT EDİLEN KAYNAK BAŞKA PROJELERE AKTARILDI” AÇIKLAMASI YAPAN HÜSEYİN AVNİ COŞ’UN YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI…

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Ali Münif Yeğeağa Caddesi’nde sürdürdüğü tarihi mirasın korunması ile ilgili çalışmalardaki gecikmenin İl Özel İdaresi’nin taahhüt ettiği 2 milyon TL ile ilgili taahhüdünü yerine getirmemesi olduğu netleşti. Ayrıca Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un da yaptığı açıklamalar, kendisinin yanlış bilgilendirildiği düşüncesini güçlendiriyor.

Büyükşehir Belediyesi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada “Belediyelerin emlak vergilerinden kesilen paralarla İl Özel İdaresi bir kaynak oluşturmaktadır. Belediyemiz yasa gereği bu kaynaktan para talep etmiş ancak yasada yer almasına karşın ne taahhüt edilen para aktarılmış ne de bize verilmeyen paranın nereye kullanıldığı açıklanmıştır” denildi.

İLK BAŞVURU OCAK 2013’TE…
den-ilk-yazi
Açıklamada yaşanan süreç resmi yazışmalara dayanılarak şöyle aktarıldı:

“Belediyemiz 25.01.2013 tarihinde Ali Münif Yeğenağa Caddesi’ndeki çalışmalar için kullanılacak 3 milyon 601 bin TL’lik harcamanın yüzde 60 oranında karşılanması için İl Özel İdaresi’ne resmi yazı ile başvurdu. Yazıda, “Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelikte Belediyeler 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 8 ve 18. Maddeleri uyarınca mükellef hakkında tahakkuk eden Emlak Vergisi’nin yüzde 10’unu taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ayrılmış katkı payını görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanabilmektedir. Bu çerçevede; Taş Mağaza tescilli dükkan, Saat Kulesi, Kapalı Çarşı ve sokak silüetlerinin cephe sağlıklaştırmasında kullanılmak üzere, tahakkuk edecek ödenek ile ilgili gerekli işlemin yapılması hususunda gereğini rica ederim.” ifadeleri kullanılarak taahhüt edilen para talep edildi.

Ayrıca bu başvuruya ek olarak; Koruma bölge kurulunca onaylı restorasyon projesi, yapıya ait fotoğraflar, tahmini restorasyon uygulama yaklaşık maliyeti ve Taahhütname konuldu.

CEVAP 9 AY SONRA ANCAK GELEBİLDİ…

Ancak bu başvuruya cevap gelmeyince ilk yazıdan 5 ay sonra 20.06.2013 tarihinde Büyükşehir Belediyesi ikinci bir yazı ile başvurusunu yineledi.

İkinci yazıda, “Sözkonusu kayıtlı yazılarımızla ilgili olarak Büyükşehir Belediyemize henüz bir cevap ulaşmamış olup konuya ilişkin olarak gereğinin yapılması hususunda bilgilerinize rica ederim.” ifadelerine yer verildi.

Bunun üzerine İl Özel İdaresi ilk yazıdan 9, ikinci yazıdan 3 ay sonra 04.09.20013 tarihinde başvurulara cevap verdi.

İl Özel İdaresi’n Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen yazıda, “Taş Mağaza, tescilli dükkan, Saat Kulesi, Kapalı Çarşı ve sokak silüetlerinin cephe sağlıklaştırmasında kullanılmak üzere Ali Münif Yeğenağa Caddesi sokak sağlıklaştırması 1. Etap için ödenek talebiniz Valilik makamınca uygun görülmemiştir” denilerek olumsuz cevap verildi.

NERELERE HARCANDIĞI DA AÇIKLANMADI…

Büyükşehir’in katkı payı talebinin Valilikçe uygun görülmediği cevabı gelmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi 19.12.2013 tarihinde bir yazı ile başvuruda bulundu ve “Katkı payı kullanımına ait yönetmeliğin katkı payı hesanının açık olmasının hükmünün 15. Maddesinde başvuruların değerlendirildiği ayın başında katkı payı ve katkı payından elde edilen gelirlerden oluşan hesabın son durumu ile bu hesabın il özel idaresine ve belediyelere aktarılan veya aktarılmak üzere bloke edilen miktar ve bu miktarın kullanılacak göre dağılımı valilikçe kamuoyuna duyurulur denilmektedir” diyerek belediyeye verilmeyen kaynağın nerelerde kullanıldığı soruldu.

Buna cevap alamayan Büyükşehir Belediyesi 16.01.2014 tarihinde yeni bir yazı ile İl Özel İdaresi’ne tekrar başvurdu.

Her iki yazıya da İl Özel İdaresi tarafından henüz bir cevap verilmedi.”

VALİ COŞ’U KİM BİLGİLENDİRİYOR?..

Resmi yazışmalar gerçekleri ortaya koyarken, Adana Valisi Sayın Hüseyin Avni Coş’un 23 Şubat tarihli Sabah-Güney gazetesinde yer alan haberde “Valiliğimize ödeme için herhangi bir evrak sunulmadı. Yani Büyükşehir bir girişimde bulunuyor ama gerisini getirmiyor. Proje gelmeyince, talep olamyınca taahhüt edilen kaynak da başka projeye aktarılıyor” açıklamasında bulunması “Sayın Vali yanlış mı bilgilendiriliyor?” sorusunu gündeme getirdi.

Çünkü Büyükşehir Belediyesi’nin defalarca İl Özel İdaresi’ne başvurarak taahhüt edilen kaynağın aktarılmasını istediği, bununla ilgili proje de dahil resmi belgeleri ek olarak sunduğu yukarıda belirtilen yazılarda ortaya çıkıyor.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.