Danıştay’dan Balçova Belediyesi’ne Şok Karar

balcovaDanıştay’dan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve bazı üst düzey belediye çalışanları hakkında şok karar çıktı.

Danıştay Birinci Dairesi, Balçova Belediyesi sınırları içerisinde kalan İnciraltı ve Bahçelerarası mahallelerindeki kanunlara ve yönetmeliklere aykırı 45 adet işyeri, 4 konutla ilgili olarak belediye encümenince verilen yıkım kararını yerine getirmemek, anılan işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunmalarına göz yummak eylemleri hakkında, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri’nce hazırlanan raporun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine karar verdi.

Danıştay Birinci Dairesi aynı kararında yine aynı mevkiide bulunan, 26.12.2012 tarihli bilirkişi tutanağıyla tespit edilen toplam 311 adet yapının yıkılmasıyla ilgili belediye encümeni kararının yerine getirilmemesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişlerince Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve üst düzey belediye yetkililerince hazırlanan dosyanın da İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesini istedi. Mehmet Ali Çalkaya, mülkiye başmüfettişlerinin hazırladığı soruşturma raporlarına itiraz etmişti.

Balçova’nın denize yakın ve yeşil alanları içerisinde yer alan İnciraltı ve Bahçelerarası mahallelerinde özellikle son yıllarda çığ gibi artan kaçak ve ruhsatsız işyerleri için Danıştay son noktayı koydu. Danıştay Birinci Dairesi, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri tarafından Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve bazı üst düzey belediye yöneticileri hakkında soruşturma yapılması için hazırladıkları raporları gereğinin yapılması için İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ile İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine karar verdi. Danıştay’ın kararıyla başta Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya olmak üzere bazı üst düzey belediye görevlilerine yargı yolu açıldı raporlar hazırlandığında Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya itirazda bulunmuş ve konu Danıştay’a intikal etmişti.

OY BİRLİĞİ İLE ALINDI
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Fen İşleri Müdürleri Ömer Toksöz ve Abdilkadir Demirel ile ilgili Danıştay kararı oy birliği ile alındı. Birinci Daire Başkanı İlyas Arlı, üyeler Ülkü Erbük, Fethi Aslan, Hicabi Ece ve Galip Tuncay Tutar kararlarında şöyle dedi: “İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Başmüfettişlerince hazırlanan ve dosyada bulunan bilgi ve belgelere göre isnat edilen eylemlerin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, İçişleri Bakanının belirtilen eylemlerden soruşturulma izni verilmesine ilişkin kısmına yapılan itirazların reddine, dosyanın itirazları reddedilenler hakkında gereği yapılmak üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na, kararın birer örneğinin İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesini o birliği ile karar verilmiştir”

KARAR BELEDİYEYE ULAŞMAMIŞ
Balçova Belediye Başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamada ise belediyenin hukuk servisine henüz böyle bir kararın ulaşmadığı belirtildi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.