AKP yeni isim çıkaramıyor

Yalçın Bayer

TÜRKİYE adım adım yerel seçimlere hazırlanırken, iktidar partisi AKP’de de adaylar netleşmeye başladı. En çok merak edilen Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Tayyip Erdoğan yine İ. Melih Gökçek’i tercih etti. CHP’nin Ankara adayı henüz netleşmemişken, MHP ise Mevlüt Karakaya ile başkentte yarışa katılacak.

Erdoğan’ın kafası cumhurbaşkanlığında takılı olduğundan Gökçek’e karşı yeni bir cephe açmak istemedi. Halbuki bir önceki seçimler öncesinde Erdoğan kafasında Gökçek’i bitirmiş, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un ismi öne çıkmıştı. Bu arada Veysel Tiryaki alternatif bir isim olarak bir kenara not edilmişti. Ancak, ‘kaset şantajı’ ile Altınok’un yolu kesildi ve Melih Gökçek’in önüne set konulamadı.

Bu seçim öncesinde Gökçek, hem üstesinden gelemediği metro gibi ‘ağır’ yatırımları devlete yüklemesini bildi, hem de bunları göğsünü açarak anlattı; hükümetten kendisine bir eleştiri yapılmaya cesaret edilemedi.

Bundan bir süre önce Bülent Arınç, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki için “Daha yüksek görevlere layıktır” diyerek ismini büyükşehir için işaret etti. Erdoğan bir belirti göstermeyince bu ismin arkasında duran olmadı. Başbakan da, kritik yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimi dönemine gidilirken –ve son anda ortaya çıkan cemaatle kavga– Gökçek’le ‘sorun’ yaşamak istemedi ve önünü erkenden açarak ‘vizeyi’ hemen teslim etmek durumunda kaldı.

AKP açısından şöyle bir tabloyu da kimse inkâr etmemeli: AKP aday bulmakta zorlanıyor.

Halbuki ‘radikal isimler’ düşünülüyordu. Bu gerçekleşmedi; eski adaylarla yola devam edilmek istendi… Bugüne kadar ‘yeni’ bir isim bulunamaması yaşanan sıkıntıların bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

Biraz bu konunun dışına çıkarsak…Bütün bunlar karşısında CHP ne yapıyor diye sormak gerekiyor: Kılıçdaroğlu koşuştururken, genel merkez, aday adaylarının ‘ziyaret ve kulis’ine dönüştü. Herkes ‘5’li komite Gökhan Günaydın, Bihlun Tamaylıgil, Adnan Keskin, Umut Oran ve Bülent Tezcan’la görüşebilmek için sıra bekliyor.

Bunlara ne demek gerekiyor: “Vaktini burada harcama, git çalış!”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.