Kocaoğlu: Ağam, paşam, dayım yok!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, projelerdeki gecikmelere yönelik eleştiriler hakkında, “Ben beceriksizim. Çünkü Türkiye şartlarına değil mevzuata göre ihale yapıyorum. Çünkü benim ağam, paşam, dayım yok! İş gecikiyor, çünkü müteahhidi seçemiyorum. İş gecikiyor ama herkesten yüzde 50, yarı yarıya ucuz yapıyorum. Hiçbir imar işinden bir kuruş teberru almamış bu belediye. Türkiye koşullarında bizim gibi çalışmak zor iş. Herkes ne demek istediğimi anlıyor” dedi.

Kenti 10 yıldır uyum ve barış içinde yönettiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Her tarafım dinleniyormuş, varsın dinlensin! Yeter ki, abdestim sağlam olsun! Zırhımız, güvenliğimiz, korumamız adaletimiz. Adaletimizden, eşit davranmaktan başka, dürüst olmaktan başka bir gücümüz yok. İstediğimiz saatte istediğimiz yere tek başımıza gidiyoruz” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, iş dünyasına ve İzmirlilere yönelik önemli mesajlar verdi.
Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın toplantının açılışında dile getirdiği, Oda’nın meslek komiteleri tarafından hazırlanan kentin sorunlarına ilişkin raporu mutlaka değerlendireceklerini dile getiren Başkan Kocaoğlu, hangi konuda ne tür çalışmalar yapılacağını yazılı olarak sunacaklarını söyledi.

Sırat’tan beter
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz 10 yılın kentteki belediyecilik hizmetleri adına bir değerlendirmesini de yaptığı konuşmasında, dürüst ve uzlaşmacı bir anlayışı benimsediklerini belirterek, şunları kaydetti: “Üzerimize yakışan ve onurla taşıyacağımız ‘beceriksizlik’ kelimesinden ileriye gitmeyen söylemler bizim iftiharımız. Ben beceriksizim. Çünkü bana öğünmeyi öğretmediler. Tanıtım yapmak bana zül geliyor, ben beceriksizim. Benim yaptığım projeler gecikiyor. Niye gecikiyor biliyor musunuz? Ben Türkiye şartlarında ihale yapamıyorum. Mevzuata göre ihale yapıyorum.
İş gecikiyor ama herkesten yüzde 50, yarı yarıya ucuz yapıyorum. İş gecikiyor, çünkü müteahhidi seçemiyorum. Türkiye’de bugünkü mevzuata harfi harfine uyarak çalışmak kadar zor bir şey yok. ‘Sırat Köprüsü’nden beter. Ama ben buna uymak zorundayım. Benim ağam, paşam, dayım yok! Böyle çalışmak zorundayım. Metroyu beş tane müteahhitle uğraşa uğraşa bitireceğim. Bende suç yok, müteahhit işini yaptığında aynı gün parasını alıyor. Müteahhide ‘sen git bu ihaleye giremezsin’ diyemezsin, namuslu olmak zorundasın. Her tarafım dinleniyormuş, varsın dinlensin. Yeter ki abdestim sağlam olsun.”

Herkes ne demek istediğimi anladı
Projelerin gecikmesinin işin doğasından kaynaklandığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, “Gece sabahlara kadar şu iş bir an önce bitsin diye çalışacağım, yırtınacağım ama gecikecek. Niye? Müteahhidi seçemediğim için. Niye? Müteahhide istediğim fiyattan veremediğim için. Niye? Seçim finansmanında ondan destek istemediğim için. Hiçbir imar işinden bir kuruş teberru almamış bu belediye. Türkiye koşullarında bizim gibi çalışmak zor iş. Herkes ne demek istediğimi anlıyor” dedi.

Zırhımız adaletimiz
Liman arkası, Salhane, Turan bölgesini planladıktan ve İnciraltı’nı planlama hedefini önlerine koyduktan sonra İzmir’e yurtdışından ve özellikle İstanbul’dan çok sayıda yatırımcı gelmeye başladığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Toplumumuzu, kentimizi, değer yargılarımızı, hassasiyetlerimizi, kırmızı çizgilerimizi biliyoruz. Uyum içinde, barış içinde bu kenti 10 yıldır yönetiyoruz. İstediğimiz saatte istediğimiz yere tek başımıza gidiyoruz. Zırhımız, güvenliğimiz, korumamız adaletimiz. Adaletimizden, eşit davranmaktan başka, dürüst olmaktan başka bir gücümüz yok. Tek başına bir adamım. İzmirli hemşerilerim var. Gelmiş sığınmışız. İzmir’in vereceği en ulvi görevi yapıyorum. Bundan büyük servet, bundan paye, maddi manevi bir görev olmaz. Bunu da hakkıyla yapmak istiyorum” diye konuştu.

Çevre konusunda fersah fersah öndeyiz
İzmir’in çevre konusunda Türkiye’nin diğer şehirleriyle kıyaslanamayacak kadar önde olduğunu da dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “İzmir’de 67 birim, İstanbul’da 20 birim, Ankara’da 5 birim su arıtılıyor. Çevre konusunda fersah fersah öne geçtik. Bir eksikliğimiz var, evsel atık. Bunu kimsenin söylemesine gerek yok! Zaten seçim sürecinde söyledim. Bir bu kaldı. O da siyasete kurban gitti. Yer buluyoruz. Bakan ‘siz istemiyorsanız yapmıyorum’ diyor. Yamanlar denilen, aslında Yamanlar Dağı’yla ilgisi olmayan Karşıyaka, Çiğli, Menemen’in birleşim noktasında bir arazi bulduk. Herkesin görüşü olumlu. Geçmiş dönem Valimiz de gitti baktı. Bunun için AKP’li, CHP’li, MHP’li meclis üyeleri, il başkanları, milletvekilleri, herkes birlik olsun. Önce şu ÇED raporunu bir alalım.”

Vali’yi yanıltmışlar
Harmandalı’da Avrupa standartlarında düzenli depolama yapıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Kocaoğlu, “Bunu Çevre Bakanlığı periyodik olarak kontrol ediyor. Kim bilgi verdiyse Sayın Valime, ‘patlama olacak diye korkuyorum’ diyor. Biz tam 99 boruyla metan gazını atmosfere çıkarıyoruz. Altta geçirmezlik var. Yağmur sularının irtibatını kesiyoruz. 6 kilometre hatla oradaki sular Çiğli Arıtma Tesisi’ne gidiyor. Orada herhangi bir risk yok. Geçtiğimiz dönemde, bazı çok muhterem, işgüzar siyasiler 4-5 defa yangın çıkarmaya çalıştılar. Fotoğraflar çektirdiler. Beyanatlar verdiler. Ama patlamadı. Çünkü patlayacak bir şey yok. Büyükşehir bu kadar çevre yatırımı yaparken, metan gazını atmosfere atmaktan aciz mi?” dedi

Liste 24 günde teşrif etti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Özel İdaresi’nin Hazine’ye devredilen malları ile ilgili ise “Bugün Valilik tarafından malların listesi geldi. Hükümet Konağı’ndan Belediye’ye 24 günde teşrif edebildi liste. Gecikmesinin nedeni tapu işlemlerinin yapılması… Hangi tapu dairesi bu kararı verdiyse, hangi mahkeme kararı ile tapunun devredileceğini de Sayın Valimiz çok iyi bilir” şeklinde konuştu.
İzmir’in malları konusunda kentteki her kesimin destek vermesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer susulsaydı, belki çocukları, torunları ‘bu kentin malları giderken dedelerimiz malına sahip çıksaydı’ diyeceklerdi” Biz İzmirli’nin parasıyla yapılmış, bu kente hizmet olsun diye yapılan tapulu gayrimenkullerin peşindeyiz. Hiç bir zaman eğitim, sağlık, ibadethane arazilerine itiraz etmedik. Kaya Termal’den Büyükşehir 250 bin lira kira alsa ne olacak? Niye almasın? Bundan ne zarar var? Bugün CHP’li Aziz Kocaoğlu, yarın başka bir arkadaş sahip çıkar gider. Niye yarış pistini almasın, niye onun tapusu bizde olmayacak?”

Sümerbank arazisi neden müze olmasın?
Sümerbank arazisine müze istediklerini dile getiren Kocaoğlu, şöyle konuştu: “Orada 40 bin metrekare turizm merkezi alanı var. Biz otel ve kongre merkezi yapılsın diyoruz. Neden Büyükşehir yarışmayla müze yapmasın? Fuarı Büyükşehir yapsın; ne arsa verelim ne para; müteahhit kaçar mı diye sabaha kadar dua edelim. Koskoca kentte kongre merkezi yokmuş. Belediye niye yapmamış? E buyurun siz yapın! Kimse planlamayı Büyükşehir’e öğretmesin! Yaya kalır.
Kimse konuşmayacak. Kimse ‘şurada geç kaldın’ demeyecek. Ben Bornova’da oturuyorum. Peterson Köşkü’nde ihaleye çıkacağım, elimden aldılar. Yanında 40 dönüm arazi var. 20 senedir Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür merkezi yapacak. Bana iş bilmiyor diyen adam önce gidip oraya bakacak. Evimin önü, mağazamın önü, bütün hayatım orada geçti. Bunu kim yapmadı? Niye yapmadı? İzmir’e mi yapmak istemedi? Kültüre mi sıcak bakmıyor? Bunu yapmadan nasıl eleştiriyor?”. Onun eşdeğerini Torbalı’ya yaptık, açtık. Ahmed Adnan Saygun’u söylemiyorum. 25 tane çok amaçlı salon yaptık beldelerde. Halk kamu alanlarında Kordon’da buluşacak. Yolunda caddesinde, İnciraltı’nda 1250 dönümlük parkta Kadifekale’nin tepesinde, Fuar’da, Kuş Cenneti’nde, Doğal Yaşam Parkı’nda, Bayraklı sahilinde buluşacak. Halk birbirini tanıyacak sevecek. Kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla, fakiriyle, zenginiyle, genciyle, yaşlısıyla…

Barış böyle tesis edilecek. İnsanlar birbirini böyle tanıyacak. Kentlilik bilinci böyle gelişecek. Biz böyle eksiklerimizi tamamlayıp millet olacağız. Böyle tek vücut olacağız. Böyle kader birliği yapacağız. Bu memleketin bölünmemesini, parçalanmamasını sağlayacağız.”

Uzlaşı kültürünün başlaması lazım
Gündemdeki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “İki partinin birleşerek Cumhurbaşkanı adayı çıkarması, böyle bir birlikteliğe adım atması önemli. Kim kazanırsa kazansın, uzlaşı önemli. Sonuçta halk seçecek. Uzlaşı kültürünün bu ülkede başlaması lazım… Birbirimizi sevmek, sarılmak zorundayız. Gerisi olur biter” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.